MENU
zdravy-zivot

Mali ste ťažký týždeň? Niekedy stačí 5 hmatov a budete znovuzrodení

Správne hmaty vás uvoľnia a nabijú energiou.
Zdroj: Shutterstock
Zdravý život

Mali ste ťažký týždeň? Niekedy stačí 5 hmatov a budete znovuzrodení

Masáž vás uvoľní, pomôže odplaviť toxíny i posilniť imunitný systém. Nesedí vám v horúčavách olej? Bez problémov nájdete ošetrenia, v ktorých sa nepoužíva.

K najtradičnejším ajurvédskym ošetreniam patrí rituál širodara. Celá procedúra trvá vyše hodiny a je súčasťou očistných procesov. Slúži na odbúranie napätia. Práve pri tomto ošetrení vám na čelo, do oblasti takzvaného tretieho oka tečie pramienok teplého oleja. Procedúra posilňuje aj imunitný systém, jej hlavnou úlohou je lepšie odplavovanie toxínov z tela. Ajurvéda pracuje so zásadou, že telo musí byť v rovnováhe.

Bez krému

Po masáži nasleduje fáza naparovania. Výhodou je, že sa naplno rozvinú všetky pozitívne účinky. Vykonáva sa pomocou špeciálneho parného valca. Nahradiť ho však môže aj pobyt v klasickej saune. Olej sa z tela neodstráni, ale vstrebe sa do pokožky. Tá sa po pravidelnom absolvovaní vyživí natoľko, že sa nebudete musieť krémovať. Pri masáži tvorí základ sezamový olej. Jeho výhodou je aj vysoký obsah vápnika. Ak nemáte čas na návštevu ajurvédskeho centra, zachráni vás aj domáce ošetrenie. Olejom si masírujte spodnú časť chodidiel, okraje uší a lalôčiky.

Mali ste ťažký týždeň? Niekedy stačí 5 hmatov a budete znovuzrodeníMali ste ťažký týždeň? Niekedy stačí 5 hmatov a budete znovuzrodení
Zdroj: Shutterstock

Oleje k masáži patria, nájdete však aj také, pri ktorých sa nepoužíva. Zdroj foto: Shutterstock

V smere ručičiek

Rovnováhu vám pomôže nastoliť aj celotelová masáž abhjanga. Opäť sa pri nej používa olej. Jeho množstvo terapeut zvolí podľa toho, ku ktorému typu patríte. Dokonca ich môže miešať podľa ťažkostí, ktoré vás trápia. Tie odhalí na základe rozhovoru i krátkej diagnostiky. Masáž sa v tomto prípade začína od brucha. Olej vám naleje do pupka a pomaly ho rozotiera v smere hodinových ručičiek. Potom postupne prejde nohy i paže. Zaujímavé je, že ak ste napätí, máte za sebou pracovný stres a žijete v určitom kŕči, olej rýchlo vsiakne do pokožky.

Ako si správne vybrať fitloptu? Nedajte sa zlákať cenou, radí fyzioterapeutka

Pomôže aj klasika

Ak vám nesedí ajurvéda, nájdete aj iné telové ošetrenia, ktoré podporia tok lymfy, výborne pri nich zrelaxujete a naštartujete zmenu. Lymfa, ktorá neprúdi, zaťažuje organizmus. Výsledkom je únava, ale aj opuchy. Vybrať sa môžete i na klasickú masáž, ktorú nájdete tiež pod označením Lingova. V západných kultúrach sa v masážnych ošetreniach považuje za základ. Využíva sa pri nej päť základných hmatov, trenie, roztieranie, hnetenie, tepanie a chvenie. Ide o jednu z najstarších liečebných ošetrení na odstránenie svalového a psychického napätia.

Vyberte si správne centrum

  • nebojte sa pýtať na prax a vzdelanie
  • rozhodujúca by nemala byť najnižšia cena
  •  ideálne sú referencie od priateľov a známych
  • priestory musia byť čisté a svieže, nie však chladné
  • všímajte si čisté plachty i uteráky
  • správny odborník by nemal mlčať, krátky pohovor by ste mali absolvovať na začiatku každej masáže
  • rozhodujúce musia byť aj sympatie, dotyk vám nemôže byť nepríjemný

Útok na lymfu

Ku klasike patrí aj lymfodrenáž. Ideálne je, ak sa vyberiete na ručnú. Terapeut pri nej používa krúživé hmaty, ktoré rešpektujú tok lymfy. Často sa využíva aj v rámci lymfedému. Ten vzniká nielen po úrazoch, ale i operáciách. Správna lymfodrenáž zmierni bolesť a dokáže zväčšiť rozsah pohybu.

Problémy s otehotnením? Uvoľnenie chrbtice zlepší plodnosť i spermiogram

V ponukách relaxačných centier často nájdete aj medovú detoxikačnú masáž. Terapeuti si ho vybrali kvôli jeho antibakteriálnemu účinku. Med je navyše bohatý na vitamíny, minerálne látky, stopové prvky, bielkoviny, aminokyseliny a enzýmy. Detoxikačnú medovú masáž otvára telový píling. Pri masáži sa kombinuje med s olejom. Ako väčšinu masáží, aj medovú uzatvára príjemná relaxácia. Počítajte s tým, že odborníci účinky medovej detoxikačnej masáže nepotvrdili. V každom prípade však ide o príjemné ošetrenie a každý oddych sa počíta.

7 tipov ako sa uchrániť pred dotieravými komármi. Čo ich priťahuje?

Aký olej použiť?

Pri masážach sa využívajú teplé i studené oleje, rozhodujúce je aj ročné obdobie, v ktorom si na procedúru zájdete. Oleje sa získavajú nielen zo semien, ale i kvetov či iných častí bylín. Celoročne sa pri ázijských typoch masáží využíva napríklad z horčičných semien. Väčšina terapeutov využíva čisté oleje bez pridania chemických látok. Ak ste na niektorú rastlinu alergickí, prípadne vám nevonia, upozornite na to vopred. Energiou vás nabijú svieže citrusové oleje. 

Čítajte aj:

 

Video

Poradňa zdravia

Zobraziť

Trojročného syna bolieva ucho. Čo to môže byť, je to vážne?

Bolesť ucha je jeden z najčastejších symptómov u detí. Bolesť uší môže byť primárna, kedy je patológia ušného pôvodu (oblasť vonkajšieho, stredného či vnútorného ucha) a sekundárna, tzv. prenesená bolesť, kde musíme pátrať po prípadnom zdroji bolesti napr. stomatologického charakteru. Najčastejšou príčinou je zápalový proces a infekcia. V detskom veku sú časté poruchy sluchovej trubice. Sluchová trubica je samostatný orgán, ktorý spája nosohltan a stredoušnú dutinu. Sluchová trubica má tri funkcie - ventilačnú, drenážnu a ochrannú. Porucha ktorejkoľvek z nich môže spôsobiť jej patológiu. Detský pacient má odlišné anatomické pomery sluchovej trubice od dospelého človeka. Až u 40 % detí sa vyskytuje porucha sluchovej trubice. Vo väčšine prípadov sa nemusí jednať o nič vážne. Avšak pri pretrvávaní bolesti ucha, prípadne pridružení ďalších príznakov ako je zvýšená teplota, zhoršenie sluchu, výtok z ucha, závraty a podobne, je potrebné dôkladné otoskopické a ďalšie vyšetrenia.

čítať viac

Po noci mám vždy hrubý biely povlak na jazyku. Čo s tým?

Biely povlak na jazyku môže mať via­cero príčin. Môže to byť príznak prob­lému s trávením, oslabenej imunity pri prechladnutí alebo zápal v ústnej dutine, nedostatok B vitamínov alebo železa, nežiaduci účinok pri užívaní niektorých liekov, hlavne antibiotík, pri fajčení alebo cukrovke. Najčastejšie je to však prejav kvasinkovej infekcie na jazyku.

Na začiatok liečby je vhodné použiť škrabku na jazyk, ktorá odstraňuje biely povlak z jazyka, znížiť príjem cukru a použiť probiotické pastilky, ktoré pomáhajú osídliť ústnu dutinu správnymi baktériami. Taktiež môžete používať dezinfekčný alebo protizápalový sprej do ústnej dutiny a začať užívať vitamíny B skupiny, ktoré majú pozitívny vplyv na sliznice. Ak by problém pretrvával, poraďte sa so svojím lekárom.

Zdroj: Dr.Max
čítať viac
doktor

Opýtajte sa
odborníka

Poraďte sa s našimi
odborníkmi.

Položiť otázku

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku
doktor