Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
14. júna 2019 Jadrová energia od Energia.skSITA

Fotografie z Mochoviec od rakúskych aktivistov sú podľa ÚJD zavádzajúce

„Fotografie vo väčšine prípadov neodzrkadľujú aktuálny stav bloku jadrovej elektrárne Mochovce 34. Väčšina fotiek je z konvenčnej, teda nejadrovej časti štvrtého bloku, ktorý je stále vo fáze výstavby, prípadne zo s ním súvisiacich vonkajších stavebných objektov. Môžeme konštatovať, že všetky zverejnené fotografie zámerne zavádzajú verejnosť,“ uviedla pre agentúru SITA Regina Hauskrechtová z kancelárie úradu ÚJD.

Rakúski aktivisti napríklad zverejnili fotografiu s prasklinou v strope. V skutočnosti ide podľa ÚJD o dilatačné špáry, ktoré sú nutné z hľadiska dilatácii. „V súčasnosti sú prekryté a ukončené v súlade s projektom,“ dodala Hauskrechtová. Rakúšania zverejnili aj káblové žľaby s uloženými káblami pred ich finálnym usporiadaním a zakrytovaním. „Rozvody dočasného stavebného osvetlenia, alebo dočasné napájacie káble sú prezentované ako finálne inštalácie,“ uviedla Hauskrechtová.

Organizácia Global2000 taktiež zverejnila fotografiu údajne ohnutého oceľového nosníka na vnútornom schodisku. „Je to len oddelený protipožiarny nástrek, ktorý bol zámerne odstránený, aby sa mohli na nosník ukotviť ďalšie uloženia, alebo realizovať zosilnenia. Predmetný nástrek sa bude obnovovať až na záver, tak ako bol obnovený aktuálne na treťom bloku,“ vysvetlila Hauskrechtová. Protijadrová rakúska organizácia na jednej fotografii ukazuje deravú strechu. Podľa slovenského kontrolného orgánu však ide o dočasný otvor na streche dieselgenerátorovej stanice pre prebiehajúcu inštaláciu ventilátorov vzduchotechnických systémov.

„Úrad má podrobnú vedomosť o aktuálnom stave zverejnených technologických a stavebných prvkov a ten sa značne odlišuje od uverejnených fotografií. Je pravdepodobné, že Global2000 zneužil internú databázu fotografií spoločnosti Slovenské elektrárne. Túto databázu vytvárajú pracovníci technickej kontroly a jej účelom je identifikovať nedostatky v práci dodávateľov a ich následné odstránenie,“ zdôraznila Hauskrechtová.

Úrad podľa nej denne monitoruje aktivity na stavbe a inšpektori poukazujú na nedostatky, ktoré zistia. „Môžeme potvrdiť, že nie sme spokojní s celkovou organizáciou výstavby. Viackrát sme poukázali na nedostatočnú kvalitu, nedostatočnú stavebnú pripravenosť, prípadne stavebnú dokončenosť pri treťom bloku, ako aj na celkovú neoptimálnu koordináciu prác a nedostatočnú čistotu a ochranu nainštalovanej technológie na konvenčnej časti projektu. Pokiaľ nebudú splnené všetky zákonné požiadavky, nepovolíme uvádzanie jadrového zariadenia do prevádzky,“ uzavrela Hauskrechtová.

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.