StoryEditor

Modrina môže byť aj prejavom ochorenia

29.12.2015, 23:32
Autor:
(dia)(dia)
Zamýšľali ste sa niekedy nad tým, prečo sa modriny vôbec tvoria a menia svoju farbu?

Niekomu stačí malý úder a modrina je na svete. Medzi nami iste neexistuje človek, ktorý by nikdy v živote nemal modrinu. Sú takí, ktorí sú nimi posiati neustále a nič si z toho nerobia, no nájdu sa aj indivíduá, ktoré sú s jednej malej modrinky vykoľajené a bežia hneď k lekárovi. Avšak netreba podceňovať fakt, že v určitých prípadoch k nemu naozaj treba utekať.

 

Poranená cieva

Zdravý človek sa môže hocikedy udrieť a v dôsledku toho môže dôjsť k drobnému poraneniu malej cievy, z ktorej unikne krv do okolitého tkaniva, najčastejšie do podkožia a vlastne práve vtedy vznikne modrina. Jednou z najdôležitejších zložiek krvi sú červené krvinky, ktorých hlavnou úlohou je transport kyslíka do tkanív. „Tento proces sa deje za pomoci krvného farbiva hemoglobínu nachádzajúceho sa v každej krvinke. Práve hemoglobín dáva krvi charakteristickú červenú farbu. Keď sa dostane krv do mimocievneho prostredia, napríklad do podkožia, červené krvinky hneď odumierajú. Z krviniek sa uvoľňuje, samozrejme, aj hemoglobín,“ vysvetľuje MUDr. Denisa Jankovičová z Kliniky hematológie a transfuziológie v Bratislave.

 

Prečo mení farbu?

Hemoglobín však v podkoží nezostáva. Postupne sa rozkladá na tzv. biliverdín a bilirubín, až sa nakoniec vstrebe a podľa toho, ako proces postupuje, modrina prechádza viacerými farbami. Na začiatku, keď je v podkoží ešte hemoglobín, je modrá až fialová, po jeho degradácii ozelenie, nakoniec ožltne, až sa stratí.

 

Dobre hospodári

Proces, ktorý počas rozkladania červených krviniek a hemoglobínu v organizme prebieha, nie je však taký jednoduchý, ako sa vám môže zdať. Počas ich degradácie náš organizmus veľmi dobre hospodári, aby využil materiály, ktoré v procese vznikajú. „Bielkovinové reťazce hemoglobínu sa rozštiepia na jednotlivé aminokyseliny a použijú sa ako ďalší stavebný materiál. Rovnako aj železo, ktoré je nevyhnutnou súčasťou erytrocytov, je po ich rozpade vychytávané a prenášané  transferínom do pečene, odkiaľ si ho organizmus berie a použije na výstavbu nových červených krviniek,“ hovorí Dr. Jankovičová.

 

Môže aj bolieť

K modrine sa podľa lekárky D. Jankovičovej správa vlastný organizmus ako k cudziemu predmetu, a preto sa ju snaží čo najrýchlejšie odstrániť. Veľká modrina sa niekedy môže infikovať, tým sa stáva pre organizmus nebezpečnou a môže sa prejavovať zápalom, bolesťou a tiež zvýšenou  teplotou.   Bolieť nás môže aj vtedy, keď modrina svojou veľkosťou v mieste vzniku tlačí na okolité štruktúry.

 

Bez príčiny

Modrinu nemusí byť vždy vidieť. Je to vtedy, keď vznikne svalový hematóm, napríklad v lýtku. Existujú však aj hematómy vo vnútorných orgánoch, ktoré sú však vážnou komplikáciou úrazu alebo prejavom systémového ochorenia. Ak sa vám doteraz modriny objavovali len sporadicky po údere a zrazu spozorujete, že vznikajú bez príčiny, pátrajte, prečo to tak je. „Takí ľudia by mali navštíviť lekára, pretože za tým môže byť získané alebo vrodené ochorenie,“ upozorňuje Dr. Jankovičová.

 

Poškodené či menej funkčné

Častá tvorba modrín súvisí podľa lekárky s krvným zrážaním, na ktorom sa podieľajú tri zložky - cievna stena, krvné doštičky a plazmatické bielkoviny. Ak je jedna z týchto zložiek poškodená alebo menej funkčná, vaše prejavy krvácania môžu byť rôzne. Pri poškodení cievnej steny, tzv. vaskulopatii, ktorou môžu trpieť najmä starší diabetici, rovnako pri zníženom počte alebo kvalite krvných doštičiek dochádza k zvýšenému úniku krvi do okolitého podkožného alebo svalového priestoru a v extrémnych prípadoch môžu vzniknúť celé podliatiny. „Jedným zo základných príznakov chýbajúcej plazmatickej bielkoviny je takisto častejšia tvorba modrín, ale aj presakovanie krvi z ďasien či krvácanie z nosa,“ hovorí Dr. Jankovičová.

 

Aj po liekoch

Dokonca aj niektoré lieky proti bolesti môžu spôsobovať častejší výskyt modrín. „Je to preto, že spôsobujú tzv. trombocytopatiu, teda znižujú funkciu krvných doštičiek.“ Ak sa vaša cievna stena v priebehu života poškodila akýmkoľvek zápalovým, alergickým procesom, alebo máte aterosklerózu či mikrovaskulárnu komplikáciu cukrovky, tzv. mikroangiopatiu, vaše cievy sa stávajú veľmi krehkými a akýkoľvek úder môže spôsobiť vznik modrín. Ak sa teda na vašom tele objavia, zbavte sa ich studeným obkladom, ktorý zmierňuje opuch, zápal a bolesť, alebo lokálnym natieraním masťou odporučenou vaším lekárom.

 

(ivk)

01 - Modified: 2007-12-19 12:26:00 - Feat.: 0 - Title: Rodičia chcú prísnejší dohľad nad televíznymi programami
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
17. apríl 2024 02:54