StoryEditor

Aká je najúspešnejšia tohtoročná kryptomena? Od začiatku roka vzrástla o 330 percent

14.06.2019, 17:14
Autor:
ČTKČTK
Trhová kapitalizácia litecoinu je 8,4 miliardy dolárov.

Najúspešnejšia kryptomena je v tomto roku menej známa mena litecoin. Od začiatku tohto roka sa jej cena zvýšila už o viac ako 330 percent a prekonala tak svoju väčšiu a známejšiu konkurenciu, vrátane bitcoina, etheria a XRP.

Uviedla to agentúra Bloomberg. Trhová kapitalizácia litecoinu je 8,4 miliardy dolárov, čo z nej robí podľa údajov Mosaic Research siedmu najväčšiu digitálnu menu sveta.

Astronomické zvýšenie

Oživenie litecoinu čiastočne pripisuje Bloomberg nadchádzajúcemu rozpoľovaniu meny, ktorému sa anglicky hovorí halving alebo halvening. V rámci neho sa počet mincí pre takzvaných ťažiarov zníži o polovicu, čím sa zníži celková ponuka. Nižšia ponuka by mala vytiahnuť nahor cenu aj zabrániť poklesu hodnoty.

Ťažiari teraz za jeden block získajú 25 nových litecoinov, po rozpolení ktoré by sa podľa očakávania malo uskutočniť 6. augusta, dostanú len 12,5 litecoina. Rozpoľovanie sa zvyčajne uskutoční každý štvrtý rok. Naposledy litecoin tri mesiace pred ním posilnil o zhruba 60 percent.

Rozpoľovanie sa netýka iba litecoinu, objavuje sa aj pri bitcoine. U toho má budúce rozpoľovanie nastať v máji 2020.

"Zakaždým, keď sme zaznamenali rozpoľovanie pri bitcoine alebo litecoine, cena sa astronomicky zvýšila," uviedol analytik obchodnej platformy eToro Mati Greenspan. "Pokiaľ tento vzor bude pokračovať, videli sme doteraz len slabý odvar. To je pre kryptotrh celkom normálne," dodal.

Renesancia kryptomien

Kryptomeny tento rok zažívajú renesanciu vďaka širšiemu prijatiu hlavnými inštitúciami a zvýšenej pozornosti Wall Street. Medzi najočakávanejšie udalosti v tomto odvetví patrí oznámenie Facebooku, že predstaví detaily k svojej plánovanej vlastnej digitálnej meny.

​Tieto udalosti, okrem iného, ​​pomohli tento rok k rastu ceny bitcoinu o 120 percent a ethera o takmer 100 percent. Litecoin sa na konci minulého roka predával za menej ako 30 dolárov, teraz jeho cena predstavuje 130 dolárov.

Tohtoročné oživenie kryptomien však maskuje jednu skutočnosť, a to relatívne nízke používanie bitcoina, najznámejšej kryptomene na svete, pre niečo iné ako špekulácie. Transakcie u obchodníkov tvoria podľa údajov Chainalysis len 1,3 percenta ekonomickej aktivity a tento údaj sa v predchádzajúcich dvoch rokoch takmer nemenil.

Obrovské výkyvy ceny smerom nahor aj nadol, čo nie je vo svete kryptomien nič neobvyklé, sťažujú používanie meny pre veci ako platenie účtov či nákup kávy. A to vyvoláva otázku: ak len ťažko niekto používa najväčšiu svetovú kryptomenu, kto používa litecoin?

Po výstupe na vrchol v januári 2018 sa transakcie s litecoinom prudko znížili zo svojho maxima o približne 84 percent, aj keď tento rok vzrástli. A transakčné poplatky u tejto meny sú nepredvídateľné, koncom mája stúpli až desaťnásobne, než zase klesli.

Predal na vrchole bubliny

Zakladateľ litecoinu Charlie Lee zarobil na litecoine, keď všetky, ktoré mal v držbe, predal v čase najväčšej bubliny digitálnych aktív - v roku 2017, kedy cena litecoin bola zhruba 375 dolárov.

Litecoin nasledujúci rok klesol o takmer 90 percent. Lee, ktorý založil menu v roku 2011, vtedy uviedol, že predal alebo daroval všetky svoje litecoiny s cieľom zabrániť konfliktu záujmov a v rozhovore s Bloomberg News povedal, že sa chce zamerať na väčšie používanie meny obchodníkmi. Kritici však obvinili Leeho, že rozpoznal šialenstvo okolo digitálnych aktív a včas na ňom zarobil.

01 - Modified: 2024-04-15 12:53:37 - Feat.: - Title: Bitcoin v kurze. Podiel kryptomeny na trhu je najvyšší od roku 2021 02 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Kedy bitcoin ovládne svet peňazí? 03 - Modified: 2024-04-08 13:43:54 - Feat.: - Title: Cena bitcoinu prekonala 72-tisíc dolárov, v druhej polovici apríla ho čaká takzvaný halving 04 - Modified: 2024-03-26 23:00:00 - Feat.: - Title: Bitcoin nemá strop, o polstoročie môže pohltiť tradičný finančný svet, tvrdí kryptomenový expert 05 - Modified: 2024-03-20 21:02:54 - Feat.: - Title: Súd v Čiernej Hore vydal do Kórey magnáta s kryptomenami stíhaného za megapodvod
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 02:57