Reuters
StoryEditor

Ministri financií nespávajú kvôli euru. Hľadali spôsob, odkiaľ zoberú peniaze do eurorozpočtu

14.06.2019, 14:49
Autor:
ČTKČTK
Dohodli ale základné obrysy tohto nástroja a tému tak opäť na stôl dostanú premiéri a prezidenti členských štátov za týždeň v Bruseli na summite EÚ.

Ministri financií Európskej únie sa v noci na dnes v Luxemburgu nezhodli na tom, ako a z akých zdrojov by mal byť v budúcnosti napĺňaný rozpočtový nástroj eurozóny.

Dohodli základné obrysy tohto nástroja a tému tak opäť na stôl dostanú premiéri a prezidenti členských štátov za týždeň v Bruseli na summite EÚ. Novinárom to na rannej tlačovej konferencii povedal Mario Centeno, šéf euroskupiny, teda stretnutí ministrov financií krajín, ktoré používajú euro.

"Posilnenie eura je skutočne téma, kvôli ktorej v noci nespíme," uviedol Centeno, ktorý na summite budúci týždeň predloží zhrnutie doterajších predstáv.

Ministri sa podľa neho zhodli na základnom rámci nástroja, vrátane toho, že by mal pomôcť posilňovať konkurencieschopnosť a zbližovanie ekonomík eurozóny a podporiť ich odolnosť a rast.

Euroskupina a vrcholné schôdzky krajín eurozóny budú zohrávať kľúčovú úlohu pri definovaní priorít, teda toho, na čo budú môcť byť peniaze z nástroja použité. Centeno spomenul podporu štrukturálnych reforiem aj verejné investície pri dodržaní stanovených podmienok, vrátane úrovne spolufinancovania.

V "rozpočtovom nástroji pre konvergenciu a konkurencieschopnosť" eurozóny sa vyvinula diskusia o samostatnom rozpočte pre eurozónu, ktorého vznik si predstavoval napríklad francúzsky prezident Emmanuel Macron. Vlani dal summit EÚ ministrom financií za úlohu, aby prácu na jeho podobe posunuli.

"Ak hovoríme o rozpočte, je dôležitá jeho výška a o tom rozhodnú lídri neskôr v tomto roku," uviedol šéf euroskupiny. Debata o veľkosti nástroja sa totiž má viesť v rámci širšej diskusie o podobe budúceho viacročného rozpočtu EÚ na roky 2021 až 2027.

Postoj Českej republiky

Pre Českú republiku je dôležité, aby vznik pre eurozónu špecializovaného rozpočtového nástroja neznížil rozpočet Únie v iných oblastiach, povedala to dnes  česká ministerka financií Alena Schillerová.

Spomenula predovšetkým fondy súdržnosti a tiež spoločnú poľnohospodársku politiku. "To je náš postoj, zvyšok je ale samozrejme v prvom rade na krajinách eurozóny," dodala.

Najlepšia možná dohoda

Komisár pre hospodárske a finančné záležitosti, dane a clá Pierre Moscovici zdôraznil "symbolický význam" nočnej dohody, aj keď práca podľa neho ešte nie je na konci. "Teraz máme obrysy rozpočtového nástroja," povedal. Osobne si predstavuje v budúcnosti samostatný rozpočet eurozóny, kontrolovaný europarlamentom, a existenciu "ministra financií" eurozóny.

V súčasnej situácii - keď niektoré štáty boli pôvodne proti existencii rozpočtu eurozóny - je podľa Moscoviciho ​​dohoda tá najlepšia, akú bolo možné dosiahnuť.

"Otvorili sme dvere," dodal s tým, že nástroj pre eurozónu by mal mať v budúcnosti aj stabilizačnú funkciu, teda schopnosť pomáhať krajinám riešiť prípadné hospodárske otrasy.

Súčasťou summitu EÚ budúci týždeň budú v piatok dopoludnia práve rokovania "summitu eurozóny", ako obvykle tiež za účasti prezidentov a premiérov krajín, ktoré spoločnú európsku menu nepoužívajú.

Celonočné rokovania ministrov financií skončilo až po 4:30 ráno, uviedol v noci na twitteri Centenov hovorca Luis Rego. Ministri tak rokovali asi 15 hodín, debaty euroskupiny o prehlbovaní hospodárskej a menovej únie sa zúčastnili aj ministri financií ostatných krajín EÚ.

01 - Modified: 2024-04-18 14:41:34 - Feat.: - Title: Vstup Bulharska do eurozóny sa môže oneskoriť, tvrdí guvernér centrálnej banky 02 - Modified: 2024-04-18 11:32:05 - Feat.: - Title: Európska stavebná produkcia vo februári vzrástla, najviac v Rakúsku a Nemecku 03 - Modified: 2024-04-17 09:51:26 - Feat.: - Title: Rast inflácie v eurozóne sa v marci spomalil 04 - Modified: 2024-04-12 14:19:25 - Feat.: - Title: Zmena kurzu? Čakať tento rok lacnejší úver na byt je nereálne, Slovákom zostala ešte druhá možnosť 05 - Modified: 2024-04-07 10:30:00 - Feat.: - Title: Kde v Európe sa oplatí kúpiť dom? V niektorých krajinách ceny nehnuteľností klesli, prekvapivo je medzi nimi aj Slovensko
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 18:03