Rôzne

Elektrické kolobežky budú môcť jazdiť po chodníkoch naďalej, avšak s pravidlami

Vlastníte kolobežku s elektrickým pohonom? Pozrite si pripravovanú novelu, ktorá sa vás dotkne.

Ilustračný obrázok k článku Elektrické kolobežky budú môcť jazdiť po chodníkoch naďalej, avšak s pravidlami
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Elektrické kolobežky budú môcť jazdiť po chodníkoch naďalej, avšak pomaly. Pripravovaná novela cestného zákona chce docieliť, aby sa elektrické kolobežky dali na jednu úroveň so samovyvažovacími prostriedkami, teda medzi vodičov nemotorových vozidiel, ako sú napríklad cyklisti. TASR o tom informovala Michaela Paulenová z tlačového odboru Ministerstva vnútra SR.

„Po chodníkoch budú môcť jazdiť naďalej, avšak pomaly. Ich kolízie sa budú brať ako dopravné nehody a ak porušia pravidlá, môžu byť riešení v blokovom konaní pokutou do 50 eur,“ doplnila Paulenová. Osoby na akýchkoľvek kolobežkách sú v súčasnosti zaradené medzi chodcov, teda nemajú vo vzťahu k požívaniu alkoholu žiadne obmedzenia.

Podľa pripravovaného návrhu by sa osoby na kolobežkách s pomocným motorčekom (e-kolobežky) vo vzťahu k požívaniu alkoholu mali zaradiť do rovnakej skupiny ako cyklisti a osoby na samovyvažovacích vozidlách. „Čo znamená, že v obci a na cyklotrasách budú môcť jazdiť maximálne s 0,5 promile alkoholu v krvi, mimo obce len bez akéhokoľvek množstva alkoholu,“ dodala Paulenová. Požívanie alkoholu osôb na e-kolobežkách sa oproti súčasnosti teda sprísňuje.

Kolobežky s motorčekom sú v súčasnosti podľa platnej legislatívy zaradené medzi chodcov, teda môžu chodiť po chodníkoch. Pri akejkoľvek kolízii sa teda nemôže hovoriť o dopravnej nehode.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM