MENU
zdravy-zivot

VIDEOtréning: 7 minútová plank výzva. Spevnite svoju postavu už dnes

Počas planku svaly nenaťahujete, ale držíte ich v napätí.
Zdroj: Shutterstock
Zdravý život

VIDEOtréning: 7 minútová plank výzva. Spevnite svoju postavu už dnes

Cvičenie s vlastnou váhou sa stáva stále populárnejšie, a to najmä vďaka jednoduchosti a praktickosti.

Plank je jedným z najefektívnejších cvikov, ktoré môžete robiť. Vyžaduje iba malú investíciu času a ponúka možnosť dosiahnutia viditeľného výsledku v relatívne krátkom časovom rozpätí. Podstatou tohto cviku nie je dynamické naťahovanie svalov, ale výdrž v statickej polohe, ktorá v tele vyvoláva svalové napätie. Cvičením planku zapájate viaceré skupiny svalov vrátane priečneho brušného svalu, priameho brušného svalu, vonkajšieho šikmého svalu brucha a zadku. Svalové napätie poskytuje oporu pre chrbát a tým zlepšuje držanie tela.


Zdroj: Youtube/Pamela Rf

Tento tréning si môžete zacvičiť vždy keď máte 7 minút, ráno, pred spaním alebo na konci cvičenia. 

Mohlo by vás zaujímať: 

Video

Poradňa zdravia

Zobraziť

Trojročného syna bolieva ucho. Čo to môže byť, je to vážne?

Bolesť ucha je jeden z najčastejších symptómov u detí. Bolesť uší môže byť primárna, kedy je patológia ušného pôvodu (oblasť vonkajšieho, stredného či vnútorného ucha) a sekundárna, tzv. prenesená bolesť, kde musíme pátrať po prípadnom zdroji bolesti napr. stomatologického charakteru. Najčastejšou príčinou je zápalový proces a infekcia. V detskom veku sú časté poruchy sluchovej trubice. Sluchová trubica je samostatný orgán, ktorý spája nosohltan a stredoušnú dutinu. Sluchová trubica má tri funkcie - ventilačnú, drenážnu a ochrannú. Porucha ktorejkoľvek z nich môže spôsobiť jej patológiu. Detský pacient má odlišné anatomické pomery sluchovej trubice od dospelého človeka. Až u 40 % detí sa vyskytuje porucha sluchovej trubice. Vo väčšine prípadov sa nemusí jednať o nič vážne. Avšak pri pretrvávaní bolesti ucha, prípadne pridružení ďalších príznakov ako je zvýšená teplota, zhoršenie sluchu, výtok z ucha, závraty a podobne, je potrebné dôkladné otoskopické a ďalšie vyšetrenia.

čítať viac

Po noci mám vždy hrubý biely povlak na jazyku. Čo s tým?

Biely povlak na jazyku môže mať via­cero príčin. Môže to byť príznak prob­lému s trávením, oslabenej imunity pri prechladnutí alebo zápal v ústnej dutine, nedostatok B vitamínov alebo železa, nežiaduci účinok pri užívaní niektorých liekov, hlavne antibiotík, pri fajčení alebo cukrovke. Najčastejšie je to však prejav kvasinkovej infekcie na jazyku.

Na začiatok liečby je vhodné použiť škrabku na jazyk, ktorá odstraňuje biely povlak z jazyka, znížiť príjem cukru a použiť probiotické pastilky, ktoré pomáhajú osídliť ústnu dutinu správnymi baktériami. Taktiež môžete používať dezinfekčný alebo protizápalový sprej do ústnej dutiny a začať užívať vitamíny B skupiny, ktoré majú pozitívny vplyv na sliznice. Ak by problém pretrvával, poraďte sa so svojím lekárom.

Zdroj: Dr.Max
čítať viac
doktor

Opýtajte sa
odborníka

Poraďte sa s našimi
odborníkmi.

Položiť otázku

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku
doktor