StoryEditor

Slnko môže vášmu autu vážne uškodiť. Poradíme, ako ho najúčinnejšie chrániť

14.06.2019, 12:46
Ochrana karosérie nie je zložitá, ak dodržíte niekoľko zásad. Pomôžu nielen v lete, ale aj v zime.

S príchodom teplých letných dní sa, samozrejme, množstvo ľudí vyberie "chytať" bronz na pláže či kúpaliská. Netreba pritom zabúdať na škodlivosť slnečných lúčov, voči ktorým sa dá najúčinnejšie chrániť pomocou opaľovacieho krému. Podobne je to aj pri automobiloch, ktoré ostré slnko počas leta taktiež výrazne ohrozuje.

Najväčšie riziko hrozí povrchu karosérie, ale aj niektorým častiam samotného interiéru auta. Problémom teda môže byť dlhodobé parkovanie vozidla pod holým nebom, bez akéhokoľvek tienenia pred slnkom.

​Najčastejšie sa vo výsledku môžeme rozprávať o vyblednutej farbe karosérie, stvrdnutie a rýchlejšie "zostarnutie" plastových materiálov v exteriéri a interiéri, či v horších prípadoch môže dôjsť dokonca až k doslovne šúpaniu laku. Ak sa pýtate, ako vozidlo čo možno najúčinnejšie (nielen) počas letnej sezóny chrániť, tu je niekoľko našich jednoduchých rád.

Parkujte v tieni

Samozrejme, úplným základom je práve parkovanie v tieni. Ak je to možné, snažte sa pri vyberaní parkovacieho miesta myslieť na to, ako dlho bude na auto svietiť slnko a či ho bude niečo zakrývať. Najmä teda v prípade, že sa chystáte na dovolenku, kedy auto zostane pred domom niekoľko dní či týždňov. Parkovaním v tieni predchádzate aj rozpáleným sedadlám či bezpečnostným pásom, volantu, palubovke a podobne.

Eliminujete tak negatívne vplyvy na plastové časti interiéru. Riešením môžu byť potom aj slnečné okenné clony, celokarosériové autoplachty či ďalšie podobné autodoplnky, ktoré dokážu zmierniť pôsobenie slnečných lúčov na odparkované auto na nechránenom parkovisku. Okrem toho ochránia počas vašej dovolenky lak auta aj pred neopatrnými vodičmi, ktorý bezhlavo otvárajú dvere búchajúc do iných áut.

Šetrné umývanie auta

Nechceme nikoho odrádzať, no práve nesprávne čistenie karosérie môže byť jedným z dôvodov, že vaše auto stratí po vizuálnej stránke hodnotu. Vyhnite sa agresívnym saponátom či drsným "domácim" kefám. Pred klasickými linkami s kefami dajte radšej prednosť bezkontaktnej umývacej linke (wapke), ktorá je pri správnom zaobchádzaní k laku auta šetrnejšia.

​Nie každé "kefy", či už na bezkontaktnej linke alebo automatickej, musia byť v stopercentnom stave a tak hrozí isté riziko aj tu. O správnom umývaní auta sme písali už dávnejšie, ak neviete ako na to, tu je malý návod či časté chyby. Nesprávne umytie auta môže poškodiť či znížiť vrstvy laku a vosku, čím sa auto stane pred slnkom podstatne menej chráneným.

Vosk - váš kamarát

Že ste o autokozmetiky nepočuli či neuvažovali? Mali by ste tento postoj čo najrýchlejšie zmeniť, keďže práve voskovanie auta patrí medzi najúčinnejšie spôsoby, ako pomôcť predĺžiť životnosť laku pred slnečným UV žiarením. Okrem toho navoskovaná karoséria lepšie odoláva špine, nízkym a vysokým teplotám, posypovej soli a podobne.

Predtým navoskované auto sa tiež následne lepšie umýva, nakoľko sa špina nedokáže až tak dobre uchytiť. Ak si na voskovanie auta netrúfate (kvalitné vosky treba nanášať ručne pomerne dlhú dobu), dbajte pritom na kvalitné produkty spĺňajúce svoj účel, môžete sa obrátiť aspoň dvakrát ročne na niektoré z detailingových štúdií či umývacie centrá a odborníkov. Nesprávnym leštením auta a voskovaním si môžete v niektorých prípadoch narobiť skôr problémy, než osoh.

Starostlivosť nezanedbávajte

Nemusíte patriť k absolútnym milovníkom áut, ktorý si na autokozmetike zakladajú a automobil majú nonstop naleštený. Samotnú starostlivosť o jednotlivé časti auta by ste však aj napriek tomu nemali zanedbávať, inak sa to časom prejaví.

Aspoň raz za čas ošetrujte plasty špeciálnymi prípravkami, nezabudnite ani na pneumatiky, kožený interiér či tesnenia dverí a kufra. Zanedbaná starostlivosť sa ukáže až po niekoľkých sezónach, no o to výraznejšie. Pri striedaní rozdielnych teplôt cez deň a v noci vás potom budú trápiť praskliny na tesneniach, netesnosť a zostarnutie materiálov.

01 - Modified: 2024-04-17 09:36:15 - Feat.: - Title: Nová povinnosť pre autá od júla 2024: Znamená stopku pre obľúbené fiaty i porsche 02 - Modified: 2024-04-17 07:00:00 - Feat.: - Title: Lyžiarske strediská sa uchýlili k bizarnému kroku. Cez leto skladujú sneh, aby ho mali dosť na ďalšiu sezónu 03 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Drahé palivo na pumpách? Poradíme vám, ako dokážete znížiť spotrebu vášho auta 04 - Modified: 2024-04-16 09:30:00 - Feat.: - Title: Neprehliadnuteľné Alfa Romeo odhalené. Prvý elektromobil značky dostane aj hybrid 05 - Modified: 2024-04-15 11:40:00 - Feat.: - Title: Číňania dotácie popierajú. Ich autá si držia náskok vďaka inováciám i dokonalej výrobe
menuLevel = 2, menuRoute = auto/servis, menuAlias = servis, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
17. apríl 2024 12:24