Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Dlhší a zdravší život vraj máme na dosah ruky: Stačí jediná zmena v stravovaní!

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Názory na výhody a nevýhody konzumácie červeného mäsa si môžu protirečiť. Vedci sa však na jeho častý príjem pozerajú kriticky. Podľa najnovšej štúdie riskujete nadmernou spotrebou tohto zdroja bielkovín zdravotné problémy a predčasnú smrť.

Pričastá konzumácia červeného mäsa, predovšetkým spracovaného, môže byť spojená so zvýšeným rizikom predčasného úmrtia, informuje štúdia publikovaná v odbornom magazíne BMJ. Ľuďom s nadpriemerným príjmom červeného mäsa hrozí o 10 percent vyššie riziko, že sa nedožijú priemerného veku očakávanej dĺžky života. Naopak, predĺžiť život by mohla náhrada mäsa za iný zdroj bielkovín. Namiesto červeného mäsa môžete do svojho jedálnička zaradiť viac rýb, hydiny, orechov či strukovín.

Čítajte viac: Čo sa stane, keď sa vzdáte živočíšnych produktov? Črevá čaká zásadná zmena!

Do štúdie vedci zaradili viac než 53 500 žien a takmer 30-tisíc mužov z USA, u ktorých sledovali stravovacie návyky. Počas každých štyroch rokov trvania štúdie (1986 – 2010) prostredníctvom dotazníkov sledovali, koľko mäsa v priemere skonzumoval každý z účastníkov.

Čítajte viac: Ružové údeniny na gril nepatria: Ak obsahujú tento konzervant, dajte si pozor!

Výskumníci prišli na to, že nárast konzumácie červeného mäsa (spracovaného aj nespracovaného), bol spojený s približne 10-percentným zvýšením rizika predčasnej smrti z akejkoľvek príčiny vrátane kardiovaskulárnych ochorení. Opačný efekt malo zníženie spotreby mäsa.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (3)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Menej mäsa, menej chorôb

Vedci na základe výsledkov tvrdia, že zníženie konzumácie červeného mäsa a jeho náhrada za iné zdroje bielkovín by mohlo byť jednoduchou metódou prevencie chronických ochorení. Odborníci však upozorňujú, že na vyslovenie definitívnych záverov budú ešte potrebné ďalšie štúdie.

O rizikách spojených s konzumáciou vysoko spracovaných potravín vedci hovoria už dlho. Mnohé z nich obsahujú konzervačné a iné látky, ktoré by mohli meniť zloženie či správanie črevného mikrobiómu a ich častá spotreba koreluje aj s nadhmotnosťou kvôli zvýšenému obsahu nasýtených tukov.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (3)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Viac o téme: Červené mäsoPredčasná smrť
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9