14.6.2019 10:33 | Operátori

Nemecko bude mať 4. operátora. Za 5G frekvencie zaplatí 1,1 miliardy eur

Zdroj: Swisscom

Veľký a zaujímavý mobilný trh dostane konkurenciu v podobe ďalšieho hráča.

K Telekomu, O2 a Vodafonu sa v Nemecku pridá štvrtý operátor. Telekomunikačná spoločnosť 1&1 Drillisch postaví vlastnú 5G sieť.

Firma sa doteraz špecializovala na internetové služby, získala pásmo v 2 a 3,6 GHz v rozsahu 70 MHz. Zatiaľ nie je jasné, od koho bude nováčik využívať národný roaming – nemecké médiá ale spomínajú, že by to mohla byť Telefónica Deutschland (O2).

5G sieť takmer pre všetkých

Aukcia na 5G frekvencie trvala spolu tri mesiace a Nemecko získa z predaja pásma až 6,5 miliardy eur. Zúčastnení operátori súhlasili s pokrytím 5G na úrovni najmenej 98 percent populácie. Okrem toho majú byť pokryté aj diaľnice a železničné trate.

Získané frekvencie budú môcť mobilní hráči využívať až do roku 2040. Samotná 1&1 Drillisch zatiaľ plány a detaily nového operátora neprezradila. Pre ilustráciu – výnosy spoločnosti boli za minulý rok na úrovni 3,6 miliardy eur.

fotogaléria
Projekt na budovanie portálu Slovensko.sk nie je jediným, za ktorý realizátor vracia peniaze. Nedávno si splátkový kalendár dohodlo aj ministerstvo vnútra. Zdroj: istock

Trh ovláda Telekom

Nemeckou jednotkou je aktuálne Telekom so 44,6 milióna klientmi, nasleduje ho O2 s necelými 43 miliónmi a Vodafone s 29,5 miliónmi zákazníkmi.

Vo všeobecnosti platí, že nový operátor na trhu môže priniesť na trh nižšie ceny, nové produkty a kvalitnejšie pokrytie.

Šialenstvo v Taliansku

Minulý rok vstúpil na taliansky trh 4. operátor Iliad . Po roku získal viac ako dva milióny zákazníkov a aj keď konkurenti nechceli, museli reagovať na jeho ponuku. Nováčik ponúka za 7,99 eura mesačne ponúka neobmedzené volania, SMS a 50 GB dátový balíček. V EÚ je možné z dát minúť 4 GB dát bez príplatku. Ceny majú platiť natrvalo.

Aj keď je taliansky Iliad nováčikom, jeho sesterský operátor Free pôsobí vo Francúzsku už od roku 2012 . Rovnako tam prišiel ako štvrtý hráč. Ide o domovskú krajinu Orangeu. Tam za pár rokov získal Free 13,5 milióna zákazníkov a prinútil konkurenciu veľmi výrazne znížiť ceny služieb.

Aktivujte si denný sumár noviniek do e-mailu!

Štyroch sieťových operátorov má aj Slovensko. Okrem Orangeu, Telekomu a O2 ide o 4ku. Aukcia na frekvencie vhodné pre 5G u nás ešte neprebehla, práve 4. operátor sa ale obáva možného vytlačenia z trhu .

Čítajte aj 4ka: Konkurencia nás môže vytlačiť z trhu. Pre ceny v 5G aukcii

Nováčika chcú aj naši susedia

Štvrtého operátora by chceli priviesť na trh aj do Česka. Dlhodobo sa ľudia sťažujú na ponuku operátorov a na napätú situáciu už opakovane reagoval aj premiér Andrej Babiš, ktorý by príchod ďalšieho hráča privítal. „My ako vláda budeme aktívni a budeme sa snažiť vyhľadať investorov,“ uviedol pre Českú televíziu Babiš.

fotogaléria
Telekom tvrdí, že investoval aj do kapacity 4G siete. Zdroj: Pexels.com

Ministerka z jeho vládnej strany Ano si ale pohnevala Čechov po vyjadrení , že oni môžu za drahé dáta. Tvrdila, že keby zákazníci kupovali viac dát, poskytovatelia by viac zarobili a mobilné dáta by potom zlacneli. Po necelých dvoch mesiacoch od tohto vyjadrenia skončila. Dôvodom mala byť slabá prezentácia jej výsledkov.

Ešte v roku 2017 zas zástupca českého ministerstva priemyslu a obchodu Lubomír Bokštefl povedal, že ak chcú Česi lacné mobilné služby ako v Poľsku, majú sa tam presťahovať .