ZNEPOKOJENÁ matka: Mária sa rozhodla konať

Mária Horská | 14. jún 2019
ZNEPOKOJENÁ matka: Mária sa rozhodla konať
foto: Klima pochod_mišenka ©

Často na syna pozerám, keď spí a premýšľam nad tým, ako asi bude vyzerať jeho život. Aký bude svet, keď bude mať dvadsať či tridsať rokov? Bude mať vôbec šancu stať sa sám rodičom?

Odkedy sa pamätám, vždy som milovala deti. Snívala som o tom, že raz stretnem ideálneho muža, bude svadba, a potom príde kopa malých potomkov.

Aký život bude mať môj syn?

Život síce neprebieha podľa mojich detských predstáv, no verím tomu, že tie najväčšie sny sa napriek všetkému plnia. A tak sme sa s mojím (takmer ideálnym) mužom pred necelým rokom stali rodičmi krásneho malého chlapčeka.

Často na neho pozerám, keď spí a premýšľam nad tým, ako asi bude vyzerať jeho život. Aký bude svet, keď bude mať dvadsať či tridsať rokov? Bude mať vôbec šancu stať sa sám rodičom?

Som paranoidná, ak sa zaujímam o to, čo sa deje s našou planétou?

Možno si poviete – a prečo by ju nemal mať? Uznávam, že na prvý pohľad pôsobia moje obavy trochu paranoidne. Ja však aj tak cítim strach. Cítim ho, keď zapnem rádio a počúvam správy. Cítim strach, keď sa začítam do článkov v novinách, keď si pozerám na sociálnych sieťach príspevky môjho známeho – klimatológa, a niekedy ma ten pocit znenazdajky prepadne dokonca aj pri predpovedi počasia.

Cítim strach, keď ku mne z každej strany prichádzajú alarmujúce informácie o klimatickej zmene. Je tu problém, ktorý mnohí stále nechápu – klimatická zmena neznamená len otepľovanie, ale aj iné negatívne následky. 

znepokojnené matky

Napríklad nám na Slovensku bude chýbať voda. Budeme pravdepodobne čeliť novým škodcom, chorobám, častejším a intenzívnejším búrkam a prívalovým dažďom. To ohrozí poľnohospodárstvo a následne potravinovú bezpečnosť.

V iných častiach sveta to bude ešte horšie. Kam utečú stovky miliónov ľudí, ktorí stratia svoj domov kvôli neznesiteľnému teplu, či nárastom morskej hladiny? (A čo robí naša vláda s touto víziou budúcnosti? Nič moc. Slovensko má podľa Európskej nadácie pre klímu jeden z najhorších klimatických plánov v EU. Sme druhý - od konca.)

Nemôžem sa len prizerať, chcem začať veci meniť

Verila som tomu, že my všetci, každý jeden z nás, máme šancu veci zmeniť, že musíme začať od seba a jedného dňa bude lepšie. Stále si myslím, že je to dôležité, no zároveň som čím ďalej tým viac presvedčená o tom, že kroky jednotlivcov nestačia. Nestačia, pretože sa nám kráti čas. To, čo teraz tak zúfalo potrebujeme, sú systémové zmeny.

Preto som ani chvíľu neváhala, keď mi pred vyše mesiacom zapípala na mobile správa. Vraj sa na celom svete budú na Deň matiek robiť pochody rodičov za klímu. Len na Slovensku žiadny nie je ohlásený, zorganizujme ho teda my. A tak sme sa do toho pustili. Neveľká skupina nadšených mám, ktoré sa predtým navzájom veľmi nepoznali. Za necelý týždeň sa konal „náš“ pochod, na ktorý prišlo vyše 300 ľudí a my sme si povedali, že chceme pokračovať ďalej.

Skupinka mám rozbehla skvelú aktivitu

Poslali sme list s našimi požiadavkami na Úrad vlády, a keď sme ani po mesiaci nedostali žiadnu odpoveď, usporiadali sme na lúke na Námestí slobody klimatický piknik. Odpoveď nakoniec tento týždeň prišla, no my nechceme len krajšie a zelenšie Slovensko. Chceme obývateľnú krajinu pre naše deti.

Problém klimatickej zmeny je už príliš vážny na to, aby sme sa mohli tváriť, že ho vyriešime tým, že budeme inak rúbať lesy. My sa teda nikam nechystáme. Zostávame a budeme aj ďalej upozorňovať na to, že budúcnosť ďalších generácií je ohrozená.

Sme v tom spolu

Je najvyšší čas. Konajme! Za naše deti, za budúcnosť, za prežitie.

Viac o aktivitách Iniciatívy Znepokojené matky nájdete na FB stránke Znepokojené matky

Fotogaléria

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: