Trumpa opúšťa tlačová hovorkyňa Sandersová

Trumpa opúšťa tlačová hovorkyňa Sandersová Foto: FB D. Trump

Tlačová hovorkyňa Bieleho domu Sarah Sandersová opustí na konci júna svoju funkciu.

 

Oznámil to dnes americký prezident Donald Trump, podľa ktorého sa po viac ako dvoch rokoch práce v prezidentskom úrade vracia do svojho rodného štátu Arkansas. Meno nástupcu ženy, ktorá sa vypracovala na jednu z dôležitých Trumpovcov poradkýň, nezverejnil. Hovorkyňa uviedla, že chce tráviť viac času so svojimi troma deťmi.

"Je to veľmi výnimočný človek s neobyčajnými predpokladmi a odviedla neuveriteľnú prácu! Dúfam, že sa rozhodne kandidovať na guvernérku Arkansasu - bola by fantastická," napísal Trump na twitteri.

Sandersová je dcérou republikánskeho politika Mika Huckabeeho, ktorý na prelome storočí viac ako desať rokov zastával práve funkciu guvernéra a dvakrát sa neúspešne pokúšal o prezidentskú nomináciu.

 

S Trumpom spolupracovala už od začiatku jeho volebnej kampane. V Bielom dome potom Sandersová slúžila od prezidentovho nástupu v januári 2017 najprv ako zástupkyňa jeho prvého hovorcu Seana Spicera, ktorý však po vlne kritiky svoj post po polroku opustil. Nahradila ho práve Sandersová, ktorá sa odvtedy mnohokrát dostala do náročnej situácie, keď čelila novinárskym otázkam týkajúcim sa nie vždy jednoznačných a mnohokrát nediplomatických výrokov prezidenta Trumpa.

Neraz bola za svoje vystupovanie smerom k médiám terčom kritiky. Za zrejme najväčší prehrešok jej pôsobenia v Bielom dome označujú americké médiá zrušenie každodenných tlačových konferencií. Podľa agentúry AP neprebehol žiadny brífing od polovice marca, Sandersovú pritom novinári často vidia, ako poskytuje informácie niektorým televíznym staniciam, medzi ktoré patrí Trumpovi naklonená Fox News.

"Páčila sa mi každá minúta, dokonca aj tie ťažké minúty," povedala podľa agentúry Reuters k svojmu rozhodnutiu opustiť Trumpa. "Mám tri úžasné deti a budem s nimi tráviť trochu viac času," dodala.