Opuchnuté prsty na nohách môžu byť znakom psoriatickej artritídy. Ak zistíte, že sú vaše nohy opuchnuté a nesprevádza ich žiadne svrbenie alebo podráždenie, mali by ste navštíviť lekára.Flickr/Keirsten Marie
StoryEditor

Cesta k záchrane diabetickej nohy

14.06.2019, 08:00
Autor:
(dia)(dia)
Zakopol som a rana sa nehojí... Zastrihla som si do prsta pri strihaní nechtov a rana sa zväčšuje.... Takto sa začínajú príbehy pacientov s cukrovkou, na konci ktorých je často strata časti alebo celej dolnej končatiny. Musí to tak však byť?

Diabetická noha je jednou z najčastejších komplikácií cukrovky (diabetes mellitus). Vzniká následkom poškodenia nervových vlákien a ciev dolných končatín. Poškodenie nervových vlákien sa nazýva diabetická polyneuropatia. Prejavuje sa brnením, tŕpnutím, pálením, bolesťou dolných končatín a môže viesť k strate citlivosti v nohách.

Keď pacient s cukrovkou stratí citlivosť v nohách, neuvedomuje si napríklad, že ho tlačí topánka, zohnutá ponožka a dochádza k vzniku drobných rán a odrenín. Do týchto drobných rán sa môže dostať infekcia a ďalej zhoršiť hojenie rany.

Závažne infikované rany sa pri nedostatočnom prekrvení nikdy nezahoja. Infekcia sa môže rozšíriť krvou do celého tela a spôsobiť až zlyhanie orgánov. V takomto prípade je amputácia končatiny jedinou možnosťou na záchranu života.

Čo môže pacient s cukrovkou urobiť pre zdravie svojich nôh?


Z hľadiska základného ochorenia je dôležitá dobrá kontrola hladiny cukru v krvi, a to dlhodobo. Keďže pacient s diabetom má porušenú citlivosť v nohách, ani bolesť nemusí upozorniť na prítomnosť drobných rán na nohe, preto by si mal sám nohy denne kontrolovať.

Aj drobné ranky je potrebné dôkladne sledovať a ošetrovať. Pri nehojacej sa rane by mal pacient s cukrovkou navštíviť svojho všeobecného lekára, ktorý vykoná potrebné vyšetrenia. V prípade infikovanej rany začne liečbu antibiotikami. Je tiež dôležité, aby bol pacient s nehojacou sa ranou na nohe čo najskôr vyšetrený cievnym špecialistom – angiológom alebo cievnym chirurgom.

Vyšetrenie cievnym špecialistom odhalí poruchu prekrvenia dolnej končatiny, ktorá je u väčšiny pacientov s diabetom významným faktorom spomaľujúcim hojenie rany. U veľkej časti pacientov však ide o odstrániteľný problém.

Okrem staršej chirurgickej liečby – vytvorenia bypassu (premostenia) uzavretej cievy existuje aj možnosť tzv. endovaskulárnej revaskularizácie. Táto liečba sa vykonáva v miestnom umŕtvení. Je preto vhodná aj pre pacientov s inými závažnými chorobami, ktoré zvyšujú riziko komplikácií spojených s chirurgickou liečbou.

Cez vpich v slabine sa do upchatej cievy zavedie balónik. Jeho nafúknutím sa zúžená cieva rozšíri a v prípade potreby sa do cievy zavedie kovová výstuž – stent, ktorý sa v nej ponecháva natrvalo.

Obnovenie dostatočného prítoku krvi do postihnutej dolnej končatiny (endovaskulárne alebo chirurgicky) umožní rýchlejšie zhojenie rany.


Endovaskulárna liečba je aj na Slovensku dostupná na niekoľkých pracoviskách – ústavy srdcovocievnych chorôb a pracoviská intervenčnej angiológie a rádiológie fakultných nemocníc. Chirurgickú liečbu poskytujú oddelenia cievnej chirurgie. Aj napriek tomu počet amputácií dolných končatín na Slovensku narastá.


MUDr. Katarína Kmeťková
Krajská odborníčka pre angiológiu VÚC Banská Bystrica
Vedúca lekárka Odd. kardiológie 3 SÚSCCH, a. s., Banská Bystrica

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
20. apríl 2024 00:41