Hydinári môžu naďalej zabíjať novovyliahnuté kurčatá, rozhodol súd

TA3 TASR
14.6.2019 09:30

Zabíjanie miliónov novovyliahnutých kurčiat samčieho pohlavia, ktorého dejiskom sú priemyselné chovy nosníc, nie je možné ďalej ospravedlňovať ekonomickými záujmami. Napriek tomu môžu hydinári v tejto praxi pokračovať, až kým nebudú mať k dispozícii spoľahlivú metódu, ako určiť pohlavie už v štádiu zárodku, rozhodol v Nemecku najvyšší správny súd so sídlom v Lipsku.

Hydinári môžu naďalej zabíjať novovyliahnuté kurčatá, rozhodol súd
TASR/Pavol Ďurčo (ilu)

Sudcovia rozhodovali v tejto záležitosti na podnet zástancov práv zvierat, pre ktorých však výsledný verdikt nie je postačujúci. S pokračovaním usmrcovania novovyliahnutých kohútikov v prechodnom období, ktorého dĺžka je nejasná, vyjadrili naopak spokojnosť zástupcovia hydinárskeho priemyslu. Podľa údajov nemeckého ministerstva poľnohospodárstva usmrtia v tejto krajine každoročne zhruba 45 miliónov kurčiat samčieho pohlavia, ktoré sa práve vyliahli, keďže ide o chovy zamerané na produkciu vajec.

Príslušné plemená sliepok sú špeciálne šľachtené pre tento účel a nehodia sa na chov pre mäso. Kohútiky tak bývajú často likvidované rozrezaním, splynovaním alebo rozdrvením a používané ako potrava pre dobytok. Spolková ministerka poľnohospodárstva Julia Klöcknerová vyhlásila, že k desaťročia trvajúcej praxi zabíjania živých kurčiat existujú v súčasnosti alternatívy a hydinári s ňou musia skoncovať "najrýchlejšie, ako to bude možné".

Zároveň poukázala aj na spoluzodpovednosť spotrebiteľov, ktorí by mali pri nákupoch uprednostňovať vajcia z chovov, kde k usmrcovaniu kurčiat nedochádza. Podľa rozhodnutia súdu nemôžu ekonomické záujmy veľkochovov prevažovať nad ustanoveniami zákona na ochranu zvierat, na základe ktorých nesmie zvieraťu nikto ubližovať bez rozumného dôvodu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok