Galéria (4) Zdroj: istock.com

Zalievate rastliny v správny čas? Kedy, čo a ako zalievať

Umenie správne zalievať rastliny v záhradke je dôležité od jari až do jesene. Najopatrnejší by sme mali byť počas daždivých dní a počas horúceho leta. Tým, ako si načasujeme zavlažovanie, ovplyvníme nielen rast úrody, ale aj účet za vodu.

Galéria

Niektorí záhradkári polievajú večer hadicou, iní naprogramujú automatické zavlažovače, aby sa spustili skoro ráno na 15 až 20 minút, ďalší ich zapínajú vtedy, keď sa chcú ich deti hrať v striekajúcej vode. A potom existuje skupina „polievačov“, ktorí rastliny zalievajú až vtedy, keď si všimnú, že vädnú a pôda okolo nich je priveľmi suchá. Samozrejme, to je už extrém.

Kedy je najvhodnejší čas na zalievanie plodín?

Vo všeobecnosti platí, že ak používate automatické zavlažovanie alebo striekate vodu na rastliny zhora, vhodnejší čas je ráno. Prečo?

Pretože lístie rýchlejšie vyschne ako večer, čo zabraňuje tvorbe a množeniu choroboplodných zárodkov. Takto zároveň zmyjete aj spóry plesní z listov. Ak nemáte automatické zavlažovanie, ranné zalievanie môže byť problém kvôli bežným povinnostiam a nedostatku času. V tom prípade radšej zvoľte večerné zalievanie. Na rozdiel od ranného by však malo byť nasmerované ku koreňom rastlín.

Zdroj: istock.com

Vädnutie neznamená vždy nedostatok vody

Čo vám napadne ako prvé, keď spozorujete, že váš obľúbený ibištek, pivonka či iná rastlina počas teplého dňa uvädá? Že má zrejme nedostatok vlahy. Ešte skôr, ako sa rozbehnete zaliať ju, zoberte do úvahy, že vädnutie môže byť spôsobené aj inými problémami.

Spôsobujú ho niektoré ochorenia, škodcovia, ale – paradoxne – aj intenzívna zálievka. Vädnutie môže byť tiež spôsob, ako rastlina reaguje na horúce počasie, večer, keď sa ochladí bude opäť v poriadku.

Koreňová sústava rastlín

Spôsob zavlažovania by ste mali prispôsobiť aj koreňovej sústave rastlín. Napríklad: nechtík a pelargónie majú plytký koreňový systém. To znamená, že potrebujú zalievať častejšie, aby nevyschlo pár horných centimetrov pôdy – inak budú trpieť.

Trvalky majú spravidla hlbší koreňový systém. Stačí polievať dvakrát týždenne, ale výdatnejšie, aby sa voda dostala do hĺbky.

V zeleninovej záhradke

Žiaden druh zeleniny netoleruje sucho, plody potrebujú vodu. Ak zanedbáte zavlažovanie, kvety budú opadávať, plody zakrpatejú, rastliny môžu ľahko uhynúť.

Najviac vody počas letných dní potrebuje karfiol, zeler, uhorka, paprika, reďkovka, melón. Vyžadujú stabilne vlhkú pôdu. Pozor však na spodné listy, aby nezačali hniť.

Zdroj: istock.com

Ako je to s kríkmi a stromami?

Mnohí si myslia, že kríkom a stromom stačí dažďová voda, keď prší. Ak prší často je to v poriadku, ale v období sucha potrebujú zálievku. Ich koreňový systém je hlboký, je dôležité, aby sa zálievka dostala aj do nižších vrstiev pôdy. Ideálne je polievať ich hadicou dovtedy, kým nebude vrchných 20 centimetrov pôdy vlhkých.

Dobrý efekt dosiahnete po ľahkom daždi. Novovysadené stromy a kry potrebujú počas teplých dní zálievku dvakrát týždenne, pri starších stačí raz – podľa počasia. Nezabúdajte na zalievanie ani počas jesene, zabezpečíte im zdravý zimný spánok.

Náš tip: Pozor na teplotu vody, ktorou polievate! Studená alebo naopak, teplá voda z hadice, ktorá sa celý deň vyhrievala na slnku môže rastlinám spôsobiť vážny teplotný šok.

Sabína Zavarská
Zdroj: thespruce.com
Foto: istock.com

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.