Som TEHOTNÁ: Čo ma čaká?

PaedDr. Dagmar Baluchová | 14. jún 2019
Som TEHOTNÁ: Čo ma čaká?

Ak ste práve vstúpili do klubu tehuliek, určite máte množstvo otázok, ktoré súvisia s vývojom vášho bábätka v brušku i s tým, ako to ovplyvní vás. Čaká vás 9 neopakovateľných mesiacov. Teda vlastne 10 mesiacov...

Tehotenstvo vo svojich etapách

Tehotenstvo sa delí na tri trimestre. Prvý trvá od počatia do ukončeného 12. týždňa, druhý začína 13. týždňom do konca 27. a tretí je od začiatku 28. do 40. týždňa (resp. do pôrodu).  K narodeniu bábätka najčastejšie dochádza od 38. do 42. týždňa.

Tehotenstvo tak trvá cca 9 kalendárnych mesiacov. No v gynekológii sa zaužívalo delenie na lunárne mesiace, kedy má každý „lunárny“ mesiac 28 dní. Preto, keď počítame tehotenstvo podľa kalendára, kedy majú mesiace rôzny počet dní, je žena gravidná 9 mesiacov, keď však berieme každý mesiac ako 28-dňový, je tehotná 10 mesiacov.

1.    trimester

Ak vám na tehotenskom teste vyšli dve čiarky, treba sa popri radosti pripraviť aj na návštevu gynekológa. Po prvýkrát by ste ho mali navštíviť cca po 6. týždni, kedy je už ultrazvukom možné zachytiť akciu srdiečka plodu a vyšetrením krvi potvrdiť tehotenstvo. Následne vás kontroly čakajú každý mesiac, ku koncu častejšie.

Zo zhluku buniek postupne vzniká embryo, začínajú sa zakladať jednotlivé orgány. Asi 8 až 10 týždňov od oplodnenia má embryo už štruktúru ľudského tela. V treťom mesiaci je už srdce rozdelené na komory a začínajú sa formovať pohlavné orgány, no to, či čakáte chlapčeka alebo dievčatko sa pomocou ultrazvuku ešte nedozviete.

Vy môžete postupne pozorovať prvé príznaky tehotenstva – nevoľnosť, zvracanie, zmenu chutí, spavosť, únavu, časté nutkanie na močenie ap. Nie je to však pravidlo, niektoré tehuľky nemajú žiadne ťažkosti.

2.    trimester

Toto obdobie si budete užívať najviac, pretože prípadné ťažkosti zvyknú ustúpiť a ani bruško ešte nie je také veľké, aby vám príliš prekážalo. Budete lepšie spať, aj vaše chute sa ustália. Nezabúdajte na správnu životosprávu a akékoľvek lieky konzultujte s lekárom. Okolo 20. týždňa tehotenstva už môžete pocítiť prvé pohyby plodu, ktoré budú postupne intenzívnejšie. Ak však čakáte svoje druhé či ďalšie dieťa, môžete to pocítiť už o 2 týždne skôr.

Bábätko v brušku rastie, všetky jeho orgány sa vyvíjajú. Už si vie cmúľať palčeky, vycikať sa do plodovej vody. Ešte stále je však nezrelé a ak by sa na konci tohto trimestra narodilo, už by mohlo prežiť, avšak s ťažkosťami a iba za intenzívnej pomoci lekárov. Hranica životaschopnosti je od 24. týždňa pri hmotnosti cca 500 g.

To, či je v poriadku, sa špeciálne zisťuje genetickým vyšetrením krvi cca v 15. – 16. týždni tehotenstva a morfologickým ultrazvukom približne v 20. týždni.

3.    trimester

Plod pokračuje vo svojom vývine. Narástli mu mihalnice, obočie i vlásky, počuje, reaguje na podnety zvonku. Postupne sa otáča (hlavičkou nadol), čo je ideálna poloha na pôrod. Odhaduje sa, že na konci 28. týždňa je šanca na prežitie predčasne narodeného dieťatka asi 90-percentná.

Vaše bruško utešene rastie, čo vám dokazuje aj vaša hmotnosť, ktorá lekára vždy zaujíma aj v rámci poradne, kde vám sledujú aj krvný tlak, kontrolujú moč atď. Môžu sa objaviť bolesti v krížoch, či chudokrvnosť. O všetkých svojich ťažkostiach vždy informujte lekára, ktorého na konci tohto trimestra budete navštevovať už častejšie a posledný mesiac tehotenstva každý týždeň. A nezabudnite „hniezdiť“ – teda veľa oddychovať a zároveň chystať výbavičku pre drobčeka.

Pôrod

Vaše bábätko sa pýta na svet. Čas jeho príchodu môžu ovplyvniť rôzne faktory. Na začiatok pôrodnej činnosti vás upozornia kontrakcie a odtečenie plodovej vody. Pri týchto príznakoch je dôležité zvoliť smer pôrodnica a už len veriť, že váš malý zázrak bude čochvíľa na svete. Po narodení dieťatka jeho zdravotný stav skontroluje pediater. Pri nekomplikovanom pôrode si môžete svoje bábätko odniesť domov približne po 4 – 5 dňoch domov. A začne sa nová kapitola vášho života.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: