Oplatí sa na dovolenke platiť kartou alebo vyberať z bankomatu?

Na dovolenke míňame najmä za jedlo, ubytovanie a benzín. Najviac utrácame u našich susedov, nasleduje Chorvátsko a Taliansko. Zo správania Slovákov vidno, že od vyberania peňazí z bankomatu sa odkláňajú a viac dôverujú plateniu v obchodoch kartou.

14.06.2019 07:00
reštaurácia, pár, platba, platba kartou, karta,... Foto:
Ilustračné foto
debata
Chorvátsko zostáva stále najobľúbenejšou dovolenkovou prímorskou destináciou Slovákov. Dokazujú to aj dáta Poštovej banky. V Chorvátsku minieme výrazne viac ako v iných prímorských letoviskách. Klienti banky si vlani od júna do septembra vybrali z bankomatu alebo zaplatili kartou sumu prevyšujúcu milión eur. Z toho väčšinu, takmer 790-tisíc, zaplatili dovolenkári kartou, zvyšok vyberali ako hotovosť z bankomatu.

Druhou najobľúbenejšou krajinou podľa objemu minutých financií je Taliansko, kde klienti banky zaplatili približne 700-tisíc eur. Viac ako 70 percent tvorili platby kartou. Sumy nezahŕňajú peniaze, ktoré si dovolenkári zamenili ešte pred príchodom na dovolenku. Celkovo v najobľúbenejších prímorských krajinách – Chorvátsku, Taliansku, Grécku, Bulharsku, Španielsku a Turecku – zaplatili vlani, počas letnej sezóny, klienti Poštovej banky kartou 1,7 milióna eur. Oproti predchádzajúcemu roku je to viac o 30 percent. Nárast, hoci pozvoľnejší, je viditeľný aj pri výberoch z bankomatu, ktoré v medziročnom porovnaní narástli o 11 percent, keď si dovolenkári vybrali viac ako 700-tisíc eur.

Platby kartou narastajú

Bezkonkurenčne najviac však Slováci minú v susedných krajinách. V Maďarsku, Rakúsku, Česku a Poľsku zaplatili kartou od vlaňajšieho júna do septembra klienti Poštovej banky viac ako päť miliónov eur. „U susedov míňajú Slováci stovky tisíc eur celoročne na nákupy, v lete však aj tu platby kartou narastajú, dá sa teda predpokladať, že značnú časť minú na oddych,“ konštatuje Lýdia Žáčková. Z dát vidieť, podľa hovorkyne Poštovej banky, nastupujúci trend – ľudia radšej platia kartou, než by si mali vyberať hotovosť z bankomatu.

Je to aj najvýhodnejší spôsob platenia v zahraničí. Najrozumnejšie je zobrať si do zahraničia viacero kariet. „Platenie kreditnou kartou je pre klientov najbezpečnejšie a zároveň najvýhodnejšie, z pohľadu výšky poplatkov a tiež použitého výmenného kurzu pri transakciách v inej mene ako v eurách,“ upozorňuje L. Žáčková. Pri platbe debetnou kartou je u obchodníka výhodnejšie vybrať si platbu v cudzej mene, pretože prepočet vykoná domovská banka na Slovensku. „Tá použije výhodnejší výmenný kurz v porovnaní zo zahraničnou bankou. Slovenská banka vždy využíva najvýhodnejší kurz tzv. stredový a zahraničná banka, vo väčšine prípadov, využíva nevýhodnejší kurz, teda predajný,“ vysvetľuje L. Žáčková.

Samozrejme, nie všade sa dá platiť kartou. Hotovosť je v takom prípade lepšie vyberať priamo v dovolenkovej destinácii. Výmenný kurz, ktorý banka používa na prepočet kartových transakcií v inej mene ako eurách, je výhodnejší ako výmenný kurz pri nákupe valút v hotovosti pri prepážke banky. Najlepšie je vybrať si peniaze na jedenkrát a neplatiť opakované poplatky. Klienti Poštovej banky majú jeden výber z bankomatu inej banky v eurách zadarmo nielen doma, ale aj v zahraničí. Preto je výhodné zameniť si doma čo najmenej peňazí. Podľa dát Poštovej banky si zamieňajú ľudia pred dovolenkou v priemere 200 eur. Najčastejšie ide o zámenu eur za chorvátske kuny.

Platba hodinkami

„Keďže trend v správaní sa Slovákov pri platbe za tovary a služby ide smerom k bezkontaktným platbám, odporúčame všetkým, ktorí majú hodinky Garmin alebo Fitbit, aby platili komfortne priamo s hodinkami,“ dopĺňa L. Žáčková. Benefitom v takomto prípade je aj vyššia bezpečnosť peňazí. „Fitbit Pay či Garmin Pay sú bezpečnejšie ako používanie tradičnej kreditnej alebo debetnej karty. Pri platení prichádza k tzv. tokenizácii – čo zjednodušene znamená, že hodinkami neprechádzajú skutočné údaje z karty, ale systém vytvára jedinečné číslo. Navyše, platby sú zabezpečené aj kódom, ktorý slúži na autorizáciu,“,“ konštatujeŽáčková.

Pri platbe hodinkami je oproti kartám výhodou, že číslo karty a identita nie sú zdieľané s obchodníkom a skutočné čísla kariet nie sú uložené v zariadení. „Namiesto toho sa používa jedinečné číslo tokenu. Pričom všetky transakcie sú monitorované systémami odhaľovania rizika a podvodu banky,“ vysvetľuje ďalej L. Žáčková. Kto tento typ hodiniek nemá, môže využiť benefity Google Pay, ktorý taktiež banka ponúka. I v tomto prípade sú platby bezpečnejšie než klasickou kartou.

debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #karta #platba kartou