Letný One Day Jazz festival sa blíži, čo ponúkne?

V utorok 18. júna sa na Bratislavskom hrade začne letná edícia jedenásteho ročníka One Day Jazz Festivalu.

14.06.2019 07:00
Martin Valihora Foto:
Bubeník Martin Valihora.
debata (1)

Štartovací koncert festivalu, ktorý organizuje bubeník Martin Valihora v spolupráci s Bratislavským kultúrnym a informačným strediskom, zároveň symbolicky otvorí aj Bratislavské kultúrne leto. Hudobní fanúšikovia a fanúšičky sa môžu tešiť na hostí z domácej scény i zo sveta. „Festival sa nesie v znamení humanizmu a tolerancie, a preto aj účinkujúci sú vyberaní so zreteľom na tieto myšlienky,“ vysvetlil Valihora.

Na úvod bratislavského koncertu vystúpi česká speváčka Ida Kelarová s projektom Čhavorenge v sprievode česko-slovenského džezového tria a Bratislavského chlapčenského zboru. Chlapčenský zbor vystúpi aj s Martinom Valihorom. Návštevníci a návštevníčky si následne môžu tešiť na vystúpenie izraelskej speváčky Noa v sprievode Slovenskej filharmónie pod vedením dirigenta Martina Leginusa a ďalších slovenských hudobníkov. „A nebol by to One Day Jazz, keby na záver neprekvapil. Predstavte si Idu, Nou, filharmóniu, chlapčenský zbor, bubny a perfektný džez… už len to šípi jedno veľké prekvapenie, ktoré verím, že sa podarí,“ prezradil uznávaný bubeník.

V Bratislave sa tiež 24. júna predstavia Ari Hoenig Trio a Ovsepian-Camarda-Valihora Trio a Ľudové mladistvá a 2. júla Kenny Garrett Quintet a All Star Jazz Band. Oba koncerty sa uskutočnia v Divadle P.O.Hviezdoslava. One Day Jazz sa presunie aj do Banskej Štiavnice, Košíc a Žiliny. V banskoštiavnickom Amfiteátri sa 23. júna zastavia Ari Hoenig Trio, Ovsepian-Camarda-Valihora Trio a Ochepovsky Project. V košickej Fuge si Ari Hoenig Trio a Ovsepian-Camarda-Valihora Trio priaznivci džezu budú môcť vypočuť 25. júna. O deň neskôr v Mestskom Divadle Žilina vystúpia Ari Hoenig & Nitai Hershkovits, Ovsepian-Camarda-Valihora Trio a Darkness Positive.

Súčasťou festivalu sú aj džezové dielne hviezd Ari Hoenig Trio, Kenny Garrett Quintet v spolupráci s Letnou jazzovou dielňou, ktorú každoročne organizuje Slovenská jazzová spoločnosť. „Veľmi sa tešíme, že One Day Jazz Festival môže v spolupráci so Slovenskou Jazzovou spoločnosťou na tejto džezovej dielni priniesť svetových hudobníkov, ktorí určite zhodnotia túto edukatívnu a potrebnú aktivitu,” vyjadril sa Valihora.

Festival v spolupráci s Bratislavským samosprávnym krajom pravidelne pozýva na každý júnový otvárací koncert aj 200 bratislavských stredoškolákov a venuje im vstup zdarma. Môžu tak zažiť a vidieť, čo ponúkajú jednotlivé kultúry sveta a čo všetko môžu cez hudbu vytvoriť. Rovnako tiež majú možno vidieť aj svojich rovesníkov, ktorí svojím talentom a tvrdou prácou dokazujú, že cez hudbu môžu vyjadriť svoj postoj k životu a môže ich to motivovať aj osloviť na ich ďalšej životnej ceste.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Valihora #One Day Jazz festival 2019