Mýtus o kuracom mäse, ktorý vám otvorí oči: Prekvapivý vplyv na cholesterol!

Zdroj: gettyimages.com
2019-06-14 06:00:00

Hoci sa hovorí, že konzumácia červeného mäsa nie je pre srdce prospešná, ani kuracie mäso nie je práve najlepšie. Medzi hovädzie, jahňacie a bravčové mäso sa tak zaradilo aj kuracie a iné biele mäso, ktoré môžu byť zabijakom pre najdôležitejší telesný orgán!

Červené mäso sa v poslednom čase stalo démonizovanou zložkou v strave. Stalo sa tak hlavne po prieskume v roku 2012, ktorý zistil, že vysoký obsah nasýtených tukov zvyšuje riziko predčasného úmrtia. Navyše, o tri roky neskôr Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny uviedla červené mäso do nebezpečnej skupiny pre pravdepodobný karcinogén, ktorý môže obsahovať. Začalo sa vyzdvihovať biele mäso ako zdravšia alternatíva. Nová štúdia to však spochybňuje! Výskum bol publikovaný v časopise American Journal of Clinical Nutrition.

Čítajte tiež: Zabudnite na mrkvu: Otvorte chladničku a zachráňte svoj zrak pred slepotou!

Týka sa to aj bieleho mäsa

Výskumní pracovníci na University of California v San Franciscu zistili, že biele aj červené mäso zvyšujú hladinu „zlého“ (LDL) cholesterolu v krvi v rovnakých mierach, čím sa zvyšuje riziko srdcových ochorení. Výskum zisťoval, či biele mäso obsahovalo vysoké hladiny nasýtených tukov alebo nie. Nasýtené tuky, ktoré sa nachádzajú v potravinách vrátane masla, syra a smotany, zvýšili hladinu cholesterolu v krvi v rovnakom rozsahu pochádzajúce z troch zdrojov proteínov.

Profesor Ronald Krauss, vedúci štúdie povedal: „Keď sme plánovali túto štúdiu, očakávali sme, že červené mäso bude mať nepriaznivejší vplyv na hladinu cholesterolu v krvi ako biele mäso. Hladiny nasýtených tukov sú však ekvivalentné."

Profesor Krauss, vedúci vedec v Detskej nemocnici Oakland Research Institute (CHORI) v Kalifornii, povedal, že skúmané mäso nezahŕňalo hovädzie mäso zo zvierat kŕmených trávou alebo spracované výrobky ako slaninu alebo klobásu, alebo ryby.

Naprriek tomu sú výsledky pozoruhodné, pretože naznačujú, že obmedzenie konzumácie mäsa, či už červeného alebo bieleho, je vhodnejšie na zníženie hladín cholesterolu v krvi, než bolo predtým známe.

Zrealizovaný výskum

Štúdii s názvom Animal and Plant Protein and Cardiovascular Health sa zúčastnilo 113 ľudí vo veku od 21 do 65 rokov. Účastníci boli náhodne zaradení do skupiny s vysokým obsahom nasýtených tukov alebo s nízkym obsahom. V príslušných skupinách jedli účastníci červené mäso, biele hydinové mäso a poslednej skupine nejedli žiadne mäso v oddelených štyroch týždňových obdobiach, ktoré boli vyvážené obdobiami medzi ktorými sa účastníci vrátili k svojej normálnej strave.

Hlavným zdrojom červeného mäsa bolo hovädzie mäso kŕmené kukuricou, po ktorom nasledovalo bravčové mäso, pričom hlavným zdrojom bieleho mäsa bolo kurča, po ktorom nasledoval moriak. Dostali potravu, ktorá bola starostlivo zostavená výskumníkmi v laboratóriu a nemali povolené piť alkohol, brať vitamíny, jesť spracované mäso alebo meniť svoje cvičenie počas štúdia.

Čo sa deje s LDL časticami? 

Vzorky krvi sa odoberali na začiatku a na konci každej diéty, ktorá zistila, že konzumácia vysokých množstiev nasýtených tukov zvyšuje koncentrácie veľkých častíc LDL. LDL častice sú nevyhnutné na prenášanie lipidov, vrátane cholesterolu, po celom tele v krvnom obehu.

Existuje silnejší dôkaz, že tiež malé LDL častice, ktoré sú stále potrebné na transport živín, sú rizikovým faktorom pre rozvoj problémov s cholesterolom. Červené a biele mäso zvýšilo množstvo veľkých LDL v porovnaní s diétou, ktorá vylučuje mäso. Z tohto dôvodu môžu štandardné LDL cholesterolové testy, ktoré môžu primárne odrážať hladiny väčších častíc LDL, skresľovať hladiny väčších častíc a podceňovať kardiovaskulárne riziko vyššieho príjmu mäsa a nasýtených tukov. Vysoký cholesterol môže blokovať krvné cievy a spôsobiť srdcové ochorenia, čo spôsobuje viac ako štvrtinu úmrtí v USA a vo Veľkej Británii.

Strava bez mäsa je najlepšia

Červené mäso, zdroj železa a vitamínu B12, sa stalo menej populárnym kvôli obavám o srdcové ochorenia a rakovinu. Vládne diétne smernice podporili konzumáciu hydiny ako zdravšej alternatívy červeného mäsa a všeobecne na podporu chudnutia. Doposiaľ však podľa výskumníkov neexistovalo komplexné porovnanie účinkov červeného mäsa, bieleho mäsa a bielkovín z mäsa na krvný cholesterol.

Dr Krauss povedal, že strava, ktorá obsahuje bielkoviny pochádzajúce zo zeleniny, mliečnych výrobkov a strukovín - vrátane fazule - vykazuje najlepší prínos pre cholesterol.

 „Naše výsledky naznačujú, že súčasné odporúčania obmedziť červené mäso a nie biele mäso by nemali byť založené len na ich účinkoch na cholesterol v krvi. Účinky konzumácie červeného mäsa by skutočne mohli prispieť k srdcovým ochoreniam, no mali by sa podrobnejšie preskúmať v snahe zlepšiť zdravie,“ dodal Dr. Krauss.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie mäso cholesterol kuracie mäso tuky červené mäso

2019-06-14 06:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia