Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Známa bratislavská pláž v zelenom šate. Letné večery už len ekologicky
Zdielať na

Známa bratislavská pláž v zelenom šate. Letné večery už len ekologicky

BRATISLAVA / Známu bratislavskú mestskú pláž pri Dunaji na petržalskej strane od piatku otvoria pre verejnosť v takzvanom zelenom šate. Zelená farba znamená ekológiu. Na pláži sa bude odpad recyklovať, jednorazové plasty sa tam nebudú používať vôbec a svoje uplatnenie tam bude mať aj solárna energia. Pri otvorení pláže sa po móle prechádzali herečky a missky v zelených šatách z recyklovaného plastu, aby inšpirovali aj ostatných.

Ekológia a zelená pláž sa stali témou programu mestskej pláže tejto sezóny. "Veľké spoločnosti majú povinnosť to riešiť a chceme byť trochu inšpiráciou pre ostatných," vraví organizátorka Petra Novotná. 

Pláž bude v najbližších mesiacoch v rámci Bratislavy tým najekologickejším miestom, napríklad bez jednorazových plastov. "Ušetrí sa tým 25 tisíc pohárov. Celé sme to vystavali inak, ušetrili sme tak 10 tisíc ton odpadu," informovala Novotná. 

Recyklovať sa tu bude nielen plast, sklo, papier, kovy, ale aj bioodpad, pre ktorý tam sú pripravené kompostéry. Plus ešte solárna energia k tomu, ktorá bude vyhrievať vodu a všetky elektrospotrebiče v areáli. Eko-téma bude aj súčasťou programu, čiže rôzne prednášky a akcie. Otvorenie zelenej pláže prišli podporiť aj niektorí umelci.

Do projektu sa už zapojili a podporili aj rôzne inštitúcie a organizácie. "Je to posolstvo pre budúce generácie, aby si chránili životné prostredie," povedala Lýdia Ovečková, 1. zástupkyňa starostu mestskej časti Petržalka. 

Na plasty by sme si mali dať pozor. Podľa najnovších výskumov týždenne ich jeme. Pozrite si reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy