Domov » Žurnál+ » Autor: Barbora Barutová

Žurnál+

Ako prekonávať kreatívne bloky a nájsť motiváciu. The war of art.

Barbora B. » Rady predajcom / 2019-06-13 17:00:01 /  30 komentárov / 83 lajkov / 49x zobrazený

Knihu The war of art od Stevena Pressfielda som dočítala len nedávno a preto som vám chcela zanechať niekoľko mojich pohľadov a myšlienok, ktoré sa mi páčili a chcela by som sa s vami o ne podeliť.

Pre koho je kniha určená? 

Pre spisovateľov, kreatívcov, ľudí, ktorí rozbiehajú svoj vlastný biznis, skrátka pre všetkých, ktorí chcú prekonávať kreatívne bloky, zápasia s prokrastináciou a stratou motivácie, lebo nevidia žiadne výsledky. 

Všetci vieme, aké je ťažké s niečím začínať. Aby som bola presná, na začiatku je to veľmi jednoduché, sme plní sily, chuti, motivácia nám nechýba a potom to príde. NIČ. Žiaden očakávaný výsledok sa za noc nestane a tak skúšame znova a znova a objavujú sa pochybnosti, či to má vôbec zmysel. Vôbec to nie je také ružové, ako to na začiatku vypadalo. Zápasíme sami so sebou a chceme to vzdať. Prečo je to také náročné? 

Boj s rezistenciou

"Rezistencia sa objavuje vždy, keď uprednostníme svoj dlhodobý rast, zdravie alebo pocit integrity pred okamžitým uspokojením." 

Žijeme v dobe, v ktorej vyhľadávame tzv. "instant gratification" alebo okamžité uspokojenie (príkladom okamžitého uspokojenia je napríklad nakupovanie, drogy, alkohol, čokoláda, fast food alebo sociálne siete. Vytvárame si na nich závislosť, keď za každú várku like-ov dostávame dávku dopamínu. A potom ju chceme znova a znova, cítime sa, že dostávame pozornosť a sme naozaj v niečom dobrí). 

Potom začíname na niečom pracovať. Pracujeme týždeň, mesiac, rok a požadované výsledky sú v nedohľadne. Áno, úspech za noc nie je nemožný, ale ide skôr o výnimku, ako pravidlo. A za úspechom, nech to už pre vás znamená čokoľvek, sú väčšinou roky práce a boja so sebou samým.

Autorovi trvalo 27 rokov, kým vydal svoju prvú knihu. Dvadsaťsedem. Písaním sa začal živiť až po päťdesiatke. Väčšina ľudí by to vzdala po pár mesiacoch s tým, že v tom asi nie sú dobrí, keď sa o nich vydavatelia nebijú. Prvýkrát sa objavil v tlači, keď mal 42 rokov, bol rozvedený, bezdetný a vzdal sa všetkého ostatného, aby si mohol splniť sen byť spisovateľom. A čo napísali v recenzii? „...Ronald Shusett a Steven Pressfield; dúfame, že to nie sú ich pravé mená, pre dobro ich rodičov.“ Bol to úplný prepadák, ale aj napriek tomu je dnes tento autor jeden z najpredávanejších.

Čo je rezistencia a ako sa prejavuje?

Autor nazýva rezistenciou všetko, čo nás odrádza od vykonania práce. Od toho, aby sme si sadli za stôl a začali písať, aby sme uskutočnili dôležitý telefonát, aby sme začali tvoriť. Rezistencia môže mať podobu nášho vnútorného monológu, hlasov v hlave, ktoré nám našepkávajú:

  • Začnem, ale až od zajtra... (a všetky formy prokrastinácie)
  • Nemôžem to robiť, lebo v tom (ešte) nie som dostatočne dobrý/á.
  • Nemám dosť skúseností.
  • Aj tak sa to nikomu nebude páčiť.
  • Už je tu toho veľa. Všetko bolo povedané, všetko bolo napísané. Načo ďalší výrobok, keď ich už je na Slovensku toľko?
  • Prečo som s tým vôbec začínal/a, je s tým toľko práce a nevidím žiadne výsledky.
  • Bojím sa, že...
  • Všetky formy porovnávania sa s ostatnými, sebaľútosti a pochybnosti.
  • Všetky LOGICKÉ námietky proti.

„Overcoming resistance is far more important than talent“. – S. Pressfield.

Prekonať rezistenciu znamená prekonať seba. Svoje pochybnosti. Pochybnosti iných. Nespoliehať sa na svoj talent. Byť disciplinovaný a vytrvalý. Sústrediť sa na to, čo dokážeme kontrolovať. Možno nedokážeme kontrolovať naše prirodzené talenty, s ktorými sme sa (ne)narodili. To, čo ale kontrolovať dokážeme je, ako profesionálne pracujeme, zvládame naše emócie, naše nároky a očakávania, ako sa vysporiadame s odmietnutím, zlyhaním, chybou.

Rezistencia ale nikdy úplne nezmizne. Bude tu prítomná neustále, možno nadobudne nové podoby, ale rozhodne nás nikdy neopustí. Je možné ju teda prekonať? Rozhodne áno, inak by tu nebol žiadny Rómeo a Júlia, žiadna skladba, žiaden Harry Potter.

„Je tu jedno tajomstvo, o ktorom skutoční spisovatelia vedia a „wannabe“ spisovatelia nie. Písanie nie je ťažké. Oveľa ťažšie je sadnúť si na zadok a začať písať.“

S touto myšlienkou sa úplne stotožňujem, keďže sa mi toto pri článkoch pravidelne stáva. Najhorší je začiatok, prokrastinácia, keď ho neustále odkladám. Keď už si ale sadnem a nenechám sa vyrušovať, myšlienky začínajú prúdiť samé od seba a ani si nestíham uvedomovať, ako rýchlo plynie čas.

Ako sa prejavuje rezistencia u mňa?

Toxickými myšlienkami. Nie som dosť dobrá... Načo to robím, keď ma to neuživí a akurát tým strácam čas... Toto bol signál z vesmíru, že by som to mala nechať tak... Dávam do toho toľko času a úsilia a aj tak si to nikto neprečíta... Kto som ja, aby som niekomu radila?... Na toto ešte nie som pripravená...

Zo všetkého najťažšie je začať. Často mávam taký „všetko alebo nič“ mindset, že buď niečo urobím dokonalo alebo vôbec. A to je to najhoršie, čím sa môžem riadiť. Lebo nikdy nič nebude dokonalé a perfektné, vždy to môže byť lepšie a predstava, že niečo musím doviesť do dokonalosti a strávim pri tom hodiny, ma odrádza od toho, aby som vôbec začala a tak prokrastinujem. Čakám, až budem pripravená. No najlepšie je začať ešte skôr, ako sa na to cítim ;-). Často niečo dlho odkladám a potom, keď si k tomu sadnem a dokončím to, hovorím si: „Really? To je všetko? Prečo som to vlastne tak krvopotne odkladala?“

Ako poraziť rezistenciu?

V kapitole Turning Pro nájdete na túto otázku odpoveď. Kto je profesionál?

Ukazuje sa a robí svoju prácu každý deň.
Ukazuje sa nech sa stane čokoľvek. Je jedno, ako sa cíti, aké je počasie.
Je to bežec na dlhú trať.
Je trpezlivý.
Príliš sa neidentifikuje s jeho prácou. Nie je opisom svojej práce.
Má zmysel pre humor. Aj keď zlyhá.
Sústredí sa na prácu bez ohľadu na to, či príde alebo nepríde nejaká odmena.
Pozná svoje limity a obmedzenia.
Nedovolí, aby negatívna kritika poškodila jeho sebadôveru. Objektívne ju počúva. Opraví, čo je nutné. Vylepší, čo už bolo dobré.
Profesionál si neúspech (ale aj úspech) neberie osobne.

TALENT, MOTIVÁCIA A INŠPIRÁCIA

„Raz sa opýtali Somerseta Maughama, či píše pravidelne, alebo iba keď ho popadne inšpirácia. „Píšem, iba keď ma popadne inšpirácia“, odpovedal. „Našťastie, popadá ma každé ráno presne o deviatej hodine.“

Niekedy mám pocit, že sa talent, motivácia a inšpirácia preceňuje. Nech sa snažíme akokoľvek, nikdy nebudeme každý deň motivovaní a plní inšpirácie. Prečo by sme sa mali teda usilovať o niečo, čo je nemožné?

Vždy, keď mi niekto povie, že mám na vyrábanie vecí talent, tak sa len pousmejem. Skôr ako talent sú to roky skúšania, čo funguje a čo nie. Keď mi niekto povie, že by to nemohol robiť, lebo má obe ruky ľavé a nejde mu to, to je rezistencia. Očividne, keby sa o to pokúšal roky, ako ja, je jasné, že by sa v tom zlepšil.

V čom mi kniha pomohla?

Zistila som, že v tom nie som sama. Keď chcem občas „so všetkým praštiť“, prestať sa snažiť. Že je úplne normálne strácať motiváciu, aj každý druhý deň. Že je normálne mať všetkého dosť, aj keď sa navonok zdá, že ma niečo napĺňa. Všade sa píše o tom, ako ŽIŤ SVOJ SEN. Ale už nikde o tom, aké je to v skutočnosti ťažké, najmä pokiaľ nemáte jasno v tom, ktorý ten svoj sen vlastne chcete žiť a čo vlastne chcete robiť. Alebo ho potom začnete žiť a uvedomíte si, že to vôbec nie je také úžasné a ružové, ako ste si predstavovali.

Keď si uvedomím, ako veci fungujú a nazvem ich menom, je oveľa jednoduchšie si to uvedomiť a prekonať to. Rozpoznať rezistenciu. Kniha (ale aj rozhovory s autorom) ma naučili, že musím pracovať, aj keď nie sú viditeľné žiadne výsledky. Myslím, že žiaden čarovný návod, ako zostať motivovaný neexistuje. Rozpoznať rezistenciu, každý deň sa ju snažiť prekonávať a nájsť radosť v tom, čo robíme, je udržateľnejšie a dosiahnuteľnejšie, ako nečinne čakať na úspech.

Obľúbené časti z knihy

„Ako všetci vieme, Hitler chcel byť umelcom. Ako osemnásťročný sa presťahoval do Viedne a prihlásil sa do Akadémie výtvarných umení a na architektúru. Videli ste niekedy nejakú jeho maľbu? Ani ja nie. Rezistencia ho premohla. Možno, že preháňam, ale aj tak to poviem. Pre Hitlera bolo jednoduchšie začať druhú svetovú vojnu než čeliť bielemu plátnu.“

„Rezistencia je priamo úmerná láske. Dobrá správa je, že ak cítite obrovskú rezistenciu, je tam aj obrovská láska. Ak by ste nemali radi projekt, ktorý vás desí, necítili by ste nič. Opak lásky nie je nenávisť ale ľahostajnosť."

DISCLAMER: Knihu som čítala v anglickom origináli, takže preklady citácií sa s oficiálnym slovenským prekladom nebudú zhodovať.

Pár slov na záver

Knihu určite odporúčam, aj keď posledná časť bola pre mňa dosť zložitá na pochopenie. Ja som si ju nakoniec kúpila po viacerých rozhovoroch v podcastoch, ktoré som s autorom videla a neľutujem.

Teraz by som chcela, aby ste mi napísali niečo vy. Ako sa rezistencia prejavuje u vás? Môžete sa o vaše skúsenosti podeliť v komentári :)

Majte sa krásne a keď znova prekonám rezistenciu, bude nový článok :)

Barbora

Komentáre

SalixAlba Ďakujem za tento článok, presne toto som si dnes potrebovala prečítať:)

2019-06-10 15:21:49

glitzi Aj ja ďakujem za skvelý článok :-)

2019-06-10 16:03:12

PetitPeanut ďakujem dievčatá, som rada, že sa vám článok páčil a pomohol :) Uvažovala som, či ho publikujem alebo nie a potom som si povedala, že ak to pomôže aspoň jednému človeku, bude to stáť za to :)

2019-06-10 16:57:112x

etede Myslím, že nás na sashe bude veľa, ktorým dobre padne si tento príspevok prečítať. Často si dávam otázku, prečo venujem toľko času tomu, čo ma vlastne neuživí. Ešte, že dokážem robiť aj niečo iné, to čo ma uživiť dokáže.

2019-06-10 17:08:071x

PetitPeanut etede áno, aj ja nad tým stále rozmýšľam :) keby nás to nebavilo, tak to nerobíme. Problém je v tom, že samotná výroba je len veľmi malé percento toho, čo musíme urobiť pre to, aby sme náš výrobok doručili niekomu, pre koho bude vzácny :) A to ostatné nás už baviť nemusí, je to náročné, je toho veľa a aspoň ja som z toho veľmi často vyčerpaná. Tak naozaj niekedy rozmýšľam, či sa nevrátim k tvorbe len pre seba a do šuflíčka :)

2019-06-10 17:15:021x

dominnhandmade Super článok, ďakujem za tieto slová s naozajstným obsahom. :) Budem na ne myslieť pri najbližšej chvíli rezistencie. :D Ale, nie len vtedy. :)

2019-06-10 22:04:371x

emily  REDAKCIA  Super článok, určite bude užitočný pre mnohých ľudí. Niekedy totiž pomôže už len veci pomenovať a zistiť, že v tom nie sme sami. Barborka, tvoje výrobky a tiež aj fotografie sú čím ďalej, tým lákavejšie, stále sa posúvaš vpred a pevne verím, že to nikdy nevzdáš :) Práca handmade tvorcu nie je jednoduchá, ale je krásna a určite to v konečnom dôsledku stojí za to ♥

2019-06-11 12:23:507x

a_la_mimi úžasný článok, presne s týmto bojujem. Ja som ten typ, ktorý chce všetko skúsiť, všetko ho nadchne, má plnú skriňu materiálu a plnú hlavu úžasných vecí, ktoré by chcel zrealizovať, ale každý deň zaspávam flustrovaná s pocitom "že a dnes zase nič". Ide o to, že popri TPP práci, 5ročnom synovi, manželovi, domácnosti sa mi len ťažko hľadá kludná chvíľa na tvorenie a väčšinou to teda dopadne tak, že ak nemám mať súvislé 2-3 hodiny na tvorenie, tak ani nezačínam a to je asi v 95% prípadov. Lebo stále je niečo dôležitejšie a priznávam, že je to pre mňa dosť flustrujúce a už ani neviem ako z toho von. A keď mám čas, tak som zrovna zase unavená a radšej idem spať alebo oddychujem a počas toho zaspím :( je to také tragikomické

2019-06-11 13:36:262x

HAPPYpeople pekný článok a taký reálny. U mňa je to rovnaké a ešte by som dodala, že keď som práveže prestala bojovať s myšlienkami či je moja tvorba pekná, alebo nie a uložila som si to v hlave, že moje výtvory sú pekné, akurát si musia nájsť svojich záujemcov, presne tích s ktorými ladí moja duša, vtedy to bude všetko OK. Myslím, že každý tvorí pekné veci a každý má alebo si nájde svoj okruh záujemcov a to chvíľu trvá, a to je presne ten čas, ktorý treba vydržať, nevzdať to a hlavne nepremýšľať:-). Držím palce všetkým tvorcom :-)

2019-06-13 17:47:272x

AnitArt Ja som zápasila s pocitom, že nevenujem dostatok času rodine. Ale postupom času som sa rozhodla si venovať chvíľky na moje tvorenie a už neriešim nič, iba radosť, ktorú mám s tvorenia, čiže pocity ako nič nestíham, hádžem za hlavu :-) A ešte moja rada, keď sa niečoho bojíte treba do toho skočiť- buď sa utopíte alebo vyplávate nahor - obidve sú skúsenosť, ktorá určí ďalší smer :-)

2019-06-13 18:21:063x

Leanna_scrapbook Ja sa snažím rezistenciu a prokrastináciu prekonávať jediným, čo na mňa platí a to sú termíny. Ak raz poviem, že to do 3 dní odošlem, tak to musím urobiť. A toto mi dobíja baterky, toto ma motivuje, ak už ozaj leniviem a vykladám nohy. A potom ten pocit blaženosti, keď sa už do toho zahĺbim a všetko okolo sa rozmazuje.. Už sú len moje ruky a bordel všade naokolo

2019-06-13 22:06:053x

remix stretávam sa s tým, že projekty, do ktorých sa mi nechce púšťať (čudesné zákazky a pod.) ODKLADÁM...až dovtedy, keď už takmer horí termín na ich realizáciu a rovnako, ako @Leanna_scrapbook toto na mňa platí...v časovom strese robím na 120%. Termíny stihnem vždy a následne sa čudujem sama sebe, prečo som to odkladala, veď to nebolo tak hrozné. Stáva sa, že nemám práve chuť tvoriť, prekonávam to činnosťami, ktoré nevyžadujú nejaké zvláštne tvorivé sústredenie, napríklad...triedim materiál a podobne...a táto tvorivá pauza mi prospieva

Článok je super, ďakujem.

2019-06-14 06:30:371x

zuzi21 Nedá mi nenapísať. Som tvorca, ale nie predajca. Tvorím pre seba, pre radosť moju a tým spravím radosť svojim blízkym a priateľom. Skutočne obdivujem každú z vás, že dokážete vyrobiť niečo na zákazku. To by som ja nedokázala. Pre mňa je dôležitý ten čas, to že ma to napĺňa a oddychujem. Výrobok je len druhotný.

2019-06-14 06:43:181x

Aluvi Vždy, keď si prečítam takýto článok, tak sa poteším, že nie som na tomto svete sama, ktorá má rovnaké pocity, myšlienky. Ja som len nedávno napísala svoj kratučký prvý žurnál. Dávno som to chcela spraviť, len vnútorné myšlienky - " aj tak to nebude nikoho zaujímať.. " a podobne spôsobili, že som sa vzdala. Nakoniec som prekonala strach, myšlienky presmerovala iným smerom - môj žurnál si pozreli práve ľudia, ktorí si ho pozrieť mali a som vďačná za to. A rezistenciu prekonám vždy pri osobnom predaji, kedy zákazník ocení moje výrobky a mňa to posunie ďalej.

2019-06-14 10:32:342x

SwaroK Vďaka za tento žurnál a za odvahu ho napísať. Ja s tým tiež bojujem a niekedy ma tieto prekážky demotivujú a v mojom prípade, poviem rovno, aj rozčuľujú teda riadne :) Najmä fakt, že tuná sa mi za celý čas moje skutočne handmade výrobky nepredávali prakticky vôbec, hoci pri osobnom predaji úspech majú. Tiež som človek, čo sa rýchlo nadchne, nakúpi nový materiál, prípadne sa prihlási na kurz, či dielňu a za takmer 15 rokov som prešla klasickým korálkovaním, drôtikovaním, fimom, servítkovou technikou, vyšívaním, tepaním, plstením, mozaikou, maľovaním na textil, hodváb a ešte mnohými inými technikami. Samozrejme, všetko sa, žiaľ, na predaj nedá, resp. neoplatí dať. A tak som si tu momentálne ponechala už len moje srdcovky - maľované náušnice. Pre ich prezentáciu som urobila všetko, čo som vedela, keďže sa nerada vzdávam a beriem to radšej ako výzvu, a ešte stále verím, že ich objaví niekto, koho oslovia...Každopádne, mrzí ma, že robím veci, ktoré sa síce predávajú, ale moje kreatívne ja tým niekedy doslova trpí, keď vidím, za aké veci sú ľudia ochotní zaplatiť, a často od predajcov, ktorí vlastne predajcami ani nie sú, napriek tomu majú nejednu výhodu pred nami, ktorí sa snažíme robiť poctivo...Na druhej strane, som sa ale ozaj veľmi veľa vecí naučila a stále sa učím, či už čisto praktických, ale aj tých, ako sú lepšia trpezlivosť a asertívna komunikácia, ktorá pri niektorých dá zabrať:)) Čiže v konečnom dôsledku výsledok je predsa len pozitívny

2019-06-14 12:33:512x

PetitPeanut Ďakujem zo srdca všetkým, ktorí sa v komentároch podelili so svojimi myšlienkami, starosťami, radosťami aj radami :) Všetky som si s radosťou prečítala, je skvelé, že je na sashe taká komunita ľudí, ktorí sa vedia navzájom podporiť :)

2019-06-14 19:10:57

mirigiri Perfektne vystihnuté a veľmi inšpiratívny vhľad do duševných zákutí tvorivého človeka. Ďakujem za výborné čítanie!

2019-06-18 18:02:412x

PetitPeanut @mirigiri ja ďakujem za prečítanie :)

2019-06-18 18:28:52

odNatalky Presne toto som dnes potrebovala ďakujem ❤️

2019-06-24 09:27:43

lijusenka Super napísané, absolútne súhlasím:-)

2019-06-25 17:19:33

PetitPeanut @DekyOdNatalky @lijusenka ďakujem vám žienky :)

2019-06-25 19:13:21

TheLittleWriter Skvelé, výstižne, nápomocné! Kto by čítal dlhé články? Väčšinou ľudia len prescrolluju a pozastavia sa len na vyznačených heslách a majú "prečítané". Hltala som každé slovo. Nájdime si čas zastaviť sa, zamyslieť sa, byť trpezlivý, presne ako píšete. Ani informácie a rady sa nedajú absorbovať rýchlo.

O tomto treba písať, vymieňať si pocity a navzájom sa povzbudzovať :) zrazu mám strašnú túžbu niečo tvoriť, ani neviem, kde sa to vzalo ;) ďakujem za článok aj za odhodlanie ho publikovať! Mňa väčšinou odrádza "čo si pomyslia tí druhí" :/ hoci viem, že by mi to malo byť do istej miery jedno, ale niekedy je ťažké podeliť sa s ostatnými "o kúsok seba"... Lebo do tvorby vkladáme kúsok z nás a potom máme pocit, že odmietanie našej tvorby, je vlastne odmietanie nás ako osoby a to my ľudia omylní veru nemáme radi.

2019-06-25 22:28:541x

_innacreo_ Ach!!!

2019-06-27 09:24:31

PetitPeanut @TheLittleWriter ďakujem ti za odpoveď :) áno, treba sa podporovať, aj keď veľa z nás je vlastne pre druhého "konkurencia" a je to celkom začarovaný kruh. Treba si uvedomiť, že to, že náš výrobok niekto odmietne o nás nič nehovorí. Nezávisí od toho naša sebahodnota. Či už predáme jeden kus za rok alebo máme čakačku na mesiace dopredu, stále je naša hodnota rovnaká. Nehovorím, že sa nemáme zlepšovať, zlepšovať služby alebo komunikáciu so zákazníkmi (a najmä marketing), práve naopak. Musíme sa snažiť, aby sa naše výrobky dostali do tých správnych rúk, ktoré ich ocenia :) lebo také sú, len ich treba nájsť :) je to náročné, ale nesmieme to vzdávať :)

2019-06-30 11:52:481x

SabbaDesign Odsek s mindsetom "všetko alebo nič" je ako z mojej hlavy. Len ja by som to asi nedokazala vtesnať do slov :D Vďaka za článok, lebo niekedy (často!) si už hovorím, že mi šibe, a že nikto predsa nemôže takto bojovať sám so sebou (svojou hlavou) ako ja (alebo sa vyhovaram na menštr.cyklus :D )

2019-07-20 09:50:442x

MariKlimo Obdivuhodne ako sa vám chcelo pre nás prekladať knihu a písať článok. Je to super. Vždy na motivuje čítať o iných predajcoch ich úspechoch a neúspechov.

2019-07-20 15:26:17

soul.LIGHT Stále celkom nechápem, čo je tá prokrastinácia... No u mňa sa teraz prejavuje netvorenim, úplným útlmom aktivity kvôli 2 malým deťom. Ale viem, že to prejde a užívam si prítomné obdobie. Tak som si to vybrala, lebo by som sa musela veľmi premáhať a obetovať spánok, aby som tvorila a nechcem byť cez deň podráždená. Možno mi práve táto"dovolenka" otvorí oči a objavím iný smer svojej tvorivej sily.

2019-07-21 14:35:251x

PetitPeanut @SabbaDesign noo ja som si myslela, že som na tom presne tak isto, že nikto predsa nemôže mať toľko problémov so sebou :D Ale je to tak, ba čo viac, je to úplne normálne :) inak čo sa týka toho mindsetu "všetko alebo nič", odporúčam prečítať knihu The mindset od Carol Dweck, hovorí presne o tomto :) Ešte som ju síce nečítala, ale je už na zozname :) A čo sa týka toho cyklu, to vôbec nie je výhorka, je to fakt :) že telo a aj myseľ si musia oddýchnuť a pripraviť sa na ďalšie fázy. Treba to prijať a naučiť sa s tým pracovať, tu môžem odporučiť ďalšiu knihu - Kate Northrup: Do less: a revolutionary approach to time and energy management for busy moms (v tejto som už asi v polovici :D)

2019-07-23 17:45:481x

PetitPeanut @MariKlimo to som rada, ďakujem, tuším by som o tom mala viac písať :) :)

2019-07-23 17:46:45

PetitPeanut @ButterflyHandMade samozrejme, niekedy to nie je úplne možné vtesnať do rozvrhu :) a už vôbec nie na úkor základných vecí ako je zdravie a spánok :)

2019-07-23 17:52:37

Pre komentovanie musíš byť prihlásený, nejde to ináč.

P
PetitPeanut
PetitPeanut
985 predaných ks, 496 hodnotení

Reaguje do 2 hodín

Šperky z ľahkých , antialergických materiálov, trvácnych kovov a minerálov.
Svadobné šperky, strieborné šperky, šperky z plneného zlata

Všetky papierenské vecičky boli presunuté do nového obchodíka https://www.sashe.sk/PetitCreative

Informácie

Dočasné ZATVORENIE obchodíka od 1.4. - Ak máte záujem o nejaký produkt, prosím, urobte objednávku ešte pred týmto termínom :)


Pôvodné meno arcoiris

TOP Žurnál - Týždeň

Najlepšie žurnály posledného týždňa TOP žurnál mesiac »

TOP Žurnál Mesiac

Najlepšie žurnály mesiaca

Viac »
Kompletná hitparáda žurnálov »