Kiska otvoril v Bratislave námestie T.G. Masaryka

Priestranstvo v centre Bratislavy s pamätníkom československej štátnosti ponesie názov Námestie T.G. Masaryka. Slávnostného ceremoniálu otvorenia námestia pomenovaného po prvom československom prezidentovi sa dnes zúčastnili dosluhujúci slovenský prezident Andrej Kiska aj bývalý český minister zahraničia Karel Schwarzenberg.

13.06.2019 16:31
SR Bratislava Námestie T.G. Masaryk Otvorenie... Foto: ,
Prezident SR Andrej Kiska (vľavo) a starostka bratislavskej mestskej časti Staré Mesto Zuzana Aufrichtová počas slávnostného otvorenia Námestia T. G. Masaryka pred Slovenským národným múzeom na Vajanského nábreží v Bratislave 13. júna 2019.
debata (16)

Nové námestie sa nachádza pred budovou Slovenského národného múzea (SNM) vedľa prístavu. Práve pri spomínanom pamätníku, kde je tiež umiestnená Masarykova socha, sa každoročne 28. októbra koná spomienková akcia pri príležitosti výročia vzniku Československa.

„Je to môj posledný prejav ako prezidenta. Som rád, že pri tomto mojom poslednom oficiálnom vystúpení môžem vzdať hold Masarykovi,“ povedal v prejave Kiska, ktorého v sobotu v najvyššej politickej funkcii vystrieda po víťazstve v marcových prezidentských voľbách Zuzana Čaputová.

Na doske, ktorú na záver slávnostného aktu odhalil Kiska spolu so starostkou bratislavskej mestskej časti Staré Mesto Zuzanou Aufrichtovou, je okrem mena prvého prezidenta Československa vyrytý v slovenčine aj jeho citát „Človek veľa vydrží, ak má cieľ“.

Zuzana Aufrichtová v príhovore zdôraznila, že osobnosť Masaryka by si zaslúžila viac štvorcových metrov, ale priestor pred múzeom je asi ten najčeskosloven­skejší v Bratislave, kde sa už 30 rokov stretávajú skupiny ľudí, ktorí si ctia Masarykovu pamiatku. Bezprostredne pred sochou Masaryka stála pred SNM bronzová socha leva držiaceho heraldický znak prvej Československej republiky. Takmer šesťtonový kolos presunuli v júli 2010 na námestie k nákupnému centru pri Dunaji.

Schwarzenberg v prejave povedal, že ak by nevzniklo Československo, český a slovenský národ by vyzerali inak. Hovoril tiež o ideáloch a predstavách Masaryka.

Otvorenia námestia sa zúčastnili aj primátor Bratislavy Matúš Vallo a predseda BSK Juraj Droba.

Ceremoniál otvorenia námestia T.G. Masaryka moderoval poslanec slovenského parlamentu Peter Osuský, ktorý bol iniciátorom a propagátorom myšlienky vytvorenia Masarykovho námestia v hlavnom meste. „Nápad pomenovať (námestie) podľa prezidenta sa zrodil už dávno. Nie je v Bratislave miesto, ktoré by malo lepšie genius loci,“ povedal.

Námestie T.G. Masaryka je prvým verejným priestorom v Bratislave pomenovaným po Masarykovi. SNM pri príležitosti otvorenia námestia rozvinulo na priečelí svojej budovy transparenty s podobizňou Masaryka a s iniciálami jeho mena.

Myšlienku pomenovať priestranstvo pred SNM po Masarykovi podporili zastupitelia bratislavskej časti Staré Mesto už vlani pri príležitosti 100. výročia vzniku Československa. Mestské zastupiteľstvo Bratislavy potom návrh schválilo tento rok vo februári.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Karel Schwarzenberg #Andrej Kiska #Tomáš Garrigue Masaryk