Denník N

Prvé kliešte tento rok vyťahoval vo februári. Lekár radí, ako ich vybrať

Pri vyťahovaní kliešťov nepoužívajte mydlo ani krém. Foto – Adobe Stock
Pri vyťahovaní kliešťov nepoužívajte mydlo ani krém. Foto – Adobe Stock

O tom, ako kliešte vyťahovať, kde na Slovensku žijú a aké choroby prenášajú.

Vrchol aktivity majú kliešte od apríla do júna a potom na jeseň, no keďže sú aktívne už pri vonkajšej teplote od zhruba ôsmich stupňov Celzia, tento rok sa vyskytujú od februára, ktorý bol na Slovensku extrémne teplý.

„Prvé kliešte sme tento rok pacientom vyťahovali vo februári,“ potvrdil pre Denník N skorší výskyt drobných parazitov Július Hodosy. Lekár pracuje na centrálnom príjme v ružinovskej nemocnici v Bratislave a vraví, že za prvých dvanásť júnových dní vybrali na jeho pracovisku minimálne 35 kliešťov.

Doktor dôrazne varuje pred ľudovými receptmi, ktoré radia pokvapkať kliešťa olejom alebo ho natrieť krémom či mydlom, aby sa pustil. To isté vravia aj vedci Parazitologického ústavu SAV v príručke Mapa potenciálneho výskytu kliešťov na Slovensku – kliešť obyčajný z roku 2015.

Autori v nej píšu, že olej či krém môžu kliešťovi upchať dýchacie otvory na boku tela, takže sa začne dusiť a nadmerne sliniť. „Tým sa zvyšuje riziko prenosu patogénov do kože hostiteľa (pacienta) a zvyšuje sa riziko infekcie. Žiaden olej, žiaden krém!“ píšu vedci zo SAV.

Ako teda na kliešťa?

Ťahať kolmo proti koži

„Ak je kliešť iba zľahka prisatý a nie je nacicaný krvou,“ hovorí lekár Hodosy, „vezmeme

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Príroda

Veda, Zdravie

Teraz najčítanejšie