Bola tu anketa že či sme sledovali v detstve pokémonov. V mojom detstve naštastie ešte POkémoni neboli, zato inú vec ktorá sa začína na PO... som POzeral aj keď sťahovať to cez dial-up bolo peklo. Dnes človek stiahne rýchlejšie celé DVD ako vtedy sťahoval jeden obrázok.

Moji rodičia mali totiž internet jedni z prvých ľudí na slovensku. Otec pracoval v jednej izraelskej firme ktorá vyrábala modemy routery a ďalšie zariadenia už okolo roku 1995! A potom začal podnikať a k podnikaniu internet patrí ako kresťanstvo ku zajkovi.

Teraz ma sere že som sa nenarodil o pár rokov skôr a nemal som príležitosť rozbehnúť vlastný vyhladávač, ktorý mohol byť lepší ako ten od googlu, alebo vlastný facebook lebo kto v tých časol naskočil do toho vlaku zvaného internet tak je už dnes za vodou jak elon musk ktorý si rozbehol pay pal a dnes nevie čo s peniazmi a každému dáva rozumy pritom mal len obrovské štastie.

Každá doba má svojich milionárov. Každá doba prinesie niečo nové, pri čom sa dá ľahko prísť k peniazom.

Koncom 80tych rokov to bolo vekslovanie a dovoz počítačov do Československa.

Začiatkom 90tych rokov kupónová privatizácia, obchod so stirebrom a holandské dražby.

A Koncom 90tych rokov internet a dot com bublina.

Po roku 2000 hypotekárna bublina

Naposeldy to bol Bitcoin... každá doba proste príde s niečim v čom sa dá rozprávkovo zbohatnúť, len treba byť pripravený a nebáť sa v pravý čas investovať svoje chcechtáky do vecí od ktorých ťa budú ostatní odhovárať. Nepočúvaj ich keby ostatní vedeli čo je dobré už dávno by si válali šunky na bahamách a 100 dolárvkou by si pripalovali havanu. 

Ako hovoria obchdníci na burze „trend is my friend“

 Blog
Komentuj
 fotka
tomas55555  14. 6. 2019 00:36
Lenže obchodovanie na burze je podvod. Nepoznám nikoho kto by vedel preukáyať že na tom bol plusový. Ak ťa neokradne broker, okradne ta trh, respektíve tvorcovia trhu ktorý manipuluju s cenami tak ako sa im zachce a popritom vyhadzaju obchodné pozície ostatným traderom. Ovela lepsie je investovat peniaze do vzdelania než na burzu kde prispievaš bohatstvu tvorcov trhu.
 fotka
xxar3s  14. 6. 2019 10:28
@tomas55555 takto ja nehovorím že treba obchodovať na burze len som tým chcel povedať že každá doba prináša príležitosti, ktoré sa dajú využiť a dá sa na nich zbohatnúť. Nemusí to byť len toto.

Ale keď už sme pri tej burze neni to podvod. Je to obchod tak ako každý iný. Ako keď kúpiš rohlíky od pekára a potom ich predávaš o svojom obchode s maržou, ...nikdy neni 100% istota že neprídeš o peniaze, len pri tých potravinách je miera rizika omnoho menšia (ale aj tam sa ti môže stať že tvoj tovar zničia myši a prídeš o všetko). Čím viac riskuješ tým vačšiu šancu máš zarobiť, ale aj prerobiť ak si dáš veľkú páku (laverage) tak je obrovská šanca že prídeš o všetko ale ak sa bude trh vyvýjať podľa tvojho predpokladu tak zase veľmi veľa zarobíš. Ak si opatrný tak si dáš malú páku alebo aj žiadnu ale na tom zase aj málo zarobíš. Takže vždy je všetko len na tebe.

Mimochodom keby si si kúpil na burze trebars pešnicu a nepredal by si ju tak je tvoja možeš si ju dať doviesť a napiecť si z nej trebárs chlieb.

A taktiež polnohospodár ak sa bojí že bude na trhu prebytok pšenice a klesne jej cena tak ide na trh a predá ju za aktuálnu cenu (future kontrakt) a tým sa vopred zaistí.

Tvorcov trhu? Trh sme my všetci.
 fotka
tomas55555  14. 6. 2019 13:59
@xxar3s

"Ako keď kúpiš rohlíky od pekára a potom ich predávaš o svojom obchode s maržou, ...nikdy neni 100% istota že neprídeš o peniaze, len pri tých potravinách je miera rizika omnoho menšia (ale aj tam sa ti môže stať že tvoj tovar zničia myši a prídeš o všetko)."

No lenže predávanie rohlíkov je ovela bezpečnejšie než obchodovanie na burze. Pri tradingu hrozí to že psychicky vyhoríš (psychika položí skôr či neskôr každého) a začneš obchodovať s vysokou pákou, bez stoplossu, vykrývať straty atd. Ak ťa nepoloží psychika, tak to môže spraviť broker, ktorý pozná tvoje objednávky a robí ti protistranu ako market maker, a teda v prípade že u neho začneš viac zarábať tak cez rôzne slippage, rozširujúce sa spready a iné nekalé praktiky ta pripraví o peniaze. Tiež sa môže stať že broker skrachuje a teda aj napriek tomu že si dosiahol nejaký zisk ťa broker nevyplatí. Alebo sa môže stať to že nastane na finančnom trhu nejaká nečakaná situácia ktorá spôsobí prudkú volatilitu na trhoch a to spôsobí to že sa tvoja obchodná pozícia nemusí uzatvoriť ani v prípade stop lossu. Obchodníci ktorý kupovali eur/chf by ti o tom vedeli hovoriť. A v neposlednom rade, ak ta nesklame ani psychika, ani broker, ani sa nevyskytne na trhu nejaká obrovská volatilita, stále sa na trhu nachádzaju velký market makeri - velké banky ktoré ten trh riadia a oni tiež vidia obchodné pozície malých retailových obchodníkov a idú proti nim. Každá objednávka musí mať na burze svoju protistranu. Co myslíš, komu robia protistranu velké banky ? Sami sebe určite nie. A bud si istý že oni na tom trhu zarábajú, a na úkor koho zarábaju ? No na úkor malých hráčov, retailistov, hedžových a podielových fondov a iných malých hráčov. Nepocul som ešte o nikom kto by vedel doložiť že na burze niečo zarobil.

"Tvorcov trhu? Trh sme my všetci."

No to síce áno, lenže malí hráči ten trh neriadia, ale riadia ho velkí hráči ktorí ale hnajú tú cenu takým spôsobom aby na tom všetci malí hráči prerobili.
 fotka
tomas55555  14. 6. 2019 14:03
@xxar3s Ak by sa ma niekto spýtal ohladom obchodovania na burze v žiadnom prípade by som mu neporadil obchodovať na nej, ani len demo účet otvoriť. Pretože od demo účtu to vedie k reálnemu účtu a ked už sa niekto dostane na reálny účet lahko sa stane na tom závislým, je to ako hazard.
 fotka
xxar3s  15. 6. 2019 13:52
@tomas55555 napíšem ti TS
Napíš svoj komentár