Britská polícia začína s testovaním úplne nového zariadenia. Pôjde o radar, ktorý však nebude merať rýchlosť, ale hluk konkrétnych automobilov. Všetko bude spárované s kamerovým systémom schopným rozoznávať EČV, prípadný priestupok by teda mal byť riadne zdokumentovaný.

Ilustračná snímka
Zdroj: Auto Bild

Faktom je, že nové automobily vyrobené a predávané v Európe podľa normy z roku 2016 nemôžu hlasitosťou výfukového systému prekročiť hranicu 74 decibelov. Toto nariadenie však často nerešpektujú rôzni úpravcovia, ktorí aj za relatívne nízky balík peňazí vedia i inak akusticky nenápadné autá zmeniť na hlučné športiaky.

Táto iniciatíva však nemieri len na vodičov, častým zdrojom hluku sú najmä motocykle. Podľa slov Tonyho Campbella, šéfa Asociácie motocyklového priemyslu v Británii, takéto ilegálne zásahy do techniky motorky len zbytočne dráždia okolie a tým v očiach verejnosti motocykel diskriminujú z pozície ideálneho dopravného prostriedku na pohyb v meste.

Podľa servera Sky News budú tieto zariadenia nainštalované na viacerých miestach naprieč Britániou, celkovo ich v testovacej prevádzke má byť až sedem. Ak sa osvedčia, prejdú do ostrého režimu užívania a rozšíria sa naprieč celým Spojeným kráľovstvom. Obdobnú techniku už polícia testuje napríklad i vo Švajčiarsku.

Zdroj: Filip Kadlečík