MENU
zdravy-zivot

Chodíte darovať krv? Práve v letných mesiacoch jej chýba najviac

Darcovia krvi sú ľudia, od ktorých závisia milióny ľudských životov.
Zdroj: Shutterstock
Zdravý život

Chodíte darovať krv? Práve v letných mesiacoch jej chýba najviac

Viete, ako mať perfektný prehľad o svojom zdravotnom stave? Staňte sa darcom krvi.

Už každoročne si 14. júna pripomíname Svetový deň darcov krvi.Pri tejto príležitosti pripravuje Národná transfúzna služba (NTS) SR na všetkých svojich odberových centrách Deň otvorených dverí. Cieľom tohto ročníka je zvýšiť povedomie o potrebe bezpečnej krvi pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti a potrebu pravidelného darcovstva. 


Zdroj: Youtube/World Health Organization (WHO)

Najkritickejšie sú letné mesiace

Darovanie krvi patrí medzi kľúčové činnosti pri zabezpečení národnej sebestačnosti v zásobovaní krvou. „Letné mesiace sú každoročne najkritickejším obdobím, v ktorom darovaná krv zachraňuje ľudské životy. Národná transfúzna služba SR preto aj prostredníctvom Dňa otvorených dverí chce na túto skutočnosť upriamiť pozornosť verejnosti, viesť ľudí k dobrovoľnému darcovstvu a informovať o dôležitosti tohto život zachraňujúceho skutku,“ uviedla hovorkyňa NTS SR Eva Ravingerová.

Tisícky zachránených. Vedci našli spôsob, ako zmeniť krvnú skupinu

Podmienky pre darcov

Darovať krv môže každý zdravý človek vo veku 18 až 60 rokov, pri pravidelnom darovaní až do veku 65 rokov. Pri odbere, ktorý trvá priemerne päť až desať minút, vám odoberú 400 až 500 mililitrov krvi. Darcovia sa nesmú liečiť na žiadne chronické ochorenie, žena nesmie mať menštruáciu a nesmie byť po pôrode. Deň pred darovaním nepite alkohol a nevystavujte sa zvýšenej fyzickej záťaži. Darca by si doma nemal zabudnúť občiansky preukaz a preukaz poistenca.

Pomoc je jej životným poslaním. Krv darovala už 56-krát! A vy?

Pravidelné darcovstvo 

Pre všetkých budú v piatok 14. júna otvorené odberové miestá v Bratislave na Kramároch a v Ružinove, Banskej Bystrici, Košiciach, Nitre, Martine, Nových Zámkoch, Poprade, Prešove, Trenčíne, Trnave a Žiline od 7:00 do 17:00.

Na týchto pracoviskách budú môcť návštevníci darovať krv a zároveň sa oboznámiť aj s činnosťou Národnej transfúznej služby SR. Hlavnou myšlienkou je zvýšiť povedomie ľudí o potrebe pravidelného darovania krvi a zabezpečiť tak prístup k bezpečným krvným prípravkom.

Svetový deň darcov krvi vyhlásila Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v máji 2005. Každoročne ho okrem WHO koordinujú aj Medzinárodná federácia Červeného kríža a Červeného polmesiaca, Medzinárodná federácia krvi a Medzinárodná spoločnosť pre transfúziu krvi.

Tohtoročné celosvetové oslavy Svetového dňa darcov krvi sa budú konať v Afrike v štáte Rwanda. Cieľom kampane je vyzvať čo najviac ľudí po celom svete, aby sa stali darcami krvi a darovali krv pravidelne.

Hľadá sa 100 statočných: Pridajte sa, zachránite ľudské životy!

Video

Poradňa zdravia

Zobraziť

Zistili mi v krvi zvýšenú hladinu kreatinínu, čo s tým?

Častokrát mierne zvýšenie kreatinínu môže byť spôsobené dehydratáciou, teda nedostatočným príjmom tekutín. Preto v prvom rade by som zvýšil príjem tekutín na dva až dva a pol litra denne a znížil príjem soli v potrave. A za mesiac by som skontroloval u praktického lekára znovu hodnoty obličkových funkcií, teda kreatinín, urea, glomerulárna filtrácia a podľa potreby i minerály. 

Pokiaľ by pretrvávala hodnota zvýšeného kreatinínu, následne by som doporučil nefrologické a urologické vyšetrenie, aby sme vylúčili alebo potvrdili patologickú príčinu, ktorá spôsobuje oslabenie funkcie obličiek a podľa výsledku nasadil ďalší postup. Momentálne by som ale neodoporúčal žiadnu diétu okrem zníženia soli a dostatočného príjmu tekutín a počkal by som na kontrolné vyšetrenie obličkových funkcií. 

čítať viac

Mám plesne na nohách. Pomôžu mi kúpele v hypermangáne?

Mykózy, ľudovo nazývané plesne, sú najčastejším kožným problémom na nohách. Prispieva k tomu vhodné prostredie na množenie patogénov, ako vlhko, nevhodná obuv, užívanie liekov či strava. Prejavujú sa svrbením, suchou kožou, začervenaním, škvrnami, pľuzgie­rikmi, zápachom. Na liečbu sa používajú antimykotické masti, krémy alebo roztoky. Hypermangán alebo roztok manganistanu draselného je skôr podporná liečba alebo prevencia, má dezinfekčné a vysušujúce účinky. Vhodné je urobiť slaboružový roztok na kúpeľ nôh a následne aplikovať antimykotický krém. Ako prevenciu používajte dezinfekčné spreje na nohy aj do obuvi, bavlnené ponožky a vyhýbajte sa miestam, kde sa množeniu húb a kvasiniek darí, teda plavárňam, kúpaliskám alebo šatniam. Ak by sa problém opakoval alebo nezlepšoval, obráťte sa na svojho kožného lekára.

Zdroj: Dr.Max
čítať viac
doktor

Opýtajte sa
odborníka

Poraďte sa s našimi
odborníkmi.

Položiť otázku

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku
doktor