Na slovenské ceny crossoveru Kamiq si ešte budeme musieť počkať, u nás budú zverejnené v priebehu jesene. Prehľad o tom, aké by mohli byť, nám však dáva český cenník, ktorý slúži potrebám predobjednávok najmenšieho SUV mladoboleslavskej značky. Čo prezradil?

V českom konfigurátore sme sa pozreli na rozdiely medzi základným vyhotovením Ambition a výbavou Style so všetkými príplatkovými prvkami
Zdroj: Konfigurátor Škody

Ako vždy pri každej novinke, extrémne sledovaným parametrom je “cena od”. Tá sa v prípade českej novinky v prepočte na našu menu podľa aktuálneho kurzu pohybuje na úrovni 14 831 eur. Za túto čiastku naši susedia kúpia Kamiq s agregátom 1.0 TS ladeným na 70 kW (95 k) a 175 Nm. Päťstupňovú manuálnu prevodovku tu dopĺňa základná výbava ambition.

Vo vyhotovení Ambition môžete mať aj agregát 1.5 TSI s výkonom 110 kW (140 k) a 250 Nm, ktorý sa spája výhradne so šesťstupňovým manuálom. Za toto pohonné ústrojenstvo zaplatíte v prepočte prinajmenšom 17 174 eur. Dvojspojková samočinná DSG prevodovka sa ponúka len s motorom 1.0 TSI vo výkonnejšom variante, ktorý produkuje 85 kW (115 k) a 200 Nm. Túto dvojku kúpite v prepočte najmenej od 17 369 eur.

Škoda Kamiq Ambition
Zdroj: Konfigurátor Škody

V ponuke sa nachádza aj naftiak 1.6 TDI ladený na 85 kW (115 k) a 250 Nm, ten sa kombinuje s manuálnym šesťstupňom (cca 17 369 eur) a samočinnou dvojspojkou (cca 18 931 eur). Okrem výbavy Ambition je nateraz v českom cenníku dostupné len jedno ďalšie vyhotovenie. Za variant Style si treba ku cenám výbavy Ambition prirátať približne 2 264 eur, ponuka motorizácií je tu totožná.


Rozdiely medzi základnou a maximálnou výbavou v galérii


Už stupeň Ambition ponúkne solídnu výbavu, ktorá zahŕňa napríklad deväť airbagov či zadné diódové svetlomety. LEDky budú svietiť i vpredu. Automatická klimatizácia je dostupná až na úrovni Style, nižšia Ambition však ponúkne napríklad aj asistent pre udržiavanie v jazdnom pruhu, tempomat či infotainment Swing s 6,5” dotykovou obrazovkou.

Škoda Kamiq Style s množstvom príplatkových prvkov
Zdroj: Konfigurátor Škody

Výbava Style komfort posúva na vyššiu úroveň. Okrem spomínanej automatickej klimatizácie prináša infotainment Bolero s 8” dotykovým displejom, zadné parkovacie senzory či vylepšené LED svetlomety vpredu. Prítomné už tu má byť napríklad aj ambientné podsvietenie kabíny či bezkľúčový prístup k vozidlu. Ceny a ponúkaná výbava sa však od tých slovenských môžu mierne líšiť, ako ilustrácia však príklad z Česka poslúži veľmi dobre.

Keď sme si v konfigurátore našich susedov skúšali zostaviť vrcholný Kamiq, dostali sme sa približne na hodnotu 688 000 korún, teda asi 26 860 eur. To už však vozidlo disponovalo nielen najsilnejšou pohonnou jednotkou, ale napríklad i virtuálnym kokpitom s 10,25” displejom, navigáciou s 9,2” dotykovou obrazovkou, paketom Sport s prispôsobiteľnou tuhosťou tlmičov, parkovacím asistentom i cúvaciou kamerou, adaptívnym tempomatom, sledovaním mŕtveho uhla či elektricky ovládaným vekom batožinového priestoru.

Zdroj: Filip Kadlečík