Podujatia

Kultúrne leto a Hradné slávnosti Bratislava 2019 – 44. ročník

12.6.2019

V uliciach, v parkoch a záhradách, na nádvoriach, na brehu Dunaja, ale aj v jednotlivých mestských častiach nájdete bohatý program, z ktorého si vyberie naozaj každý. „Mám rád letnú atmosféru Bratislavy, keď sa život v nej spomalí a presunie sa na verejné priestranstvá. Veľmi tomu napomáha aj Kultúrne leto. Vďaka nemu ožijú aj miesta, ktorých genius loci funguje hlavne v lete,“ povedal primátor Bratislavy Matúš Vallo. Podobný názor má aj riaditeľ Bratislavského kultúrneho a informačného strediska Vladimír Grežo: „S festivalom Kultúrne leto vytvárame podnety na stretnutia a na často prázdnych námestiach vznikajú nezvyčajné scény a komunikácie, ktoré pridávajú obyčajnému miestu nezvyčajnú emóciu, farbu a nálady.“

"15. júna sa na Hlavnom námestí predstaví Bratislavský chlapčenský zbor, ktorý má na svojom konte viacero domácich aj medzinárodných ocenení a patrí k svetovej špičke. Chlapci s úspechom účinkujú v predstaveniach Slovenského národného divadla, vystupovali po celom svete, dokonca aj v slávnej Carnegie Hall v New Yorku a k vyhľadávaným patria ich chrámové a vianočné koncerty. Zbor navštevuje viac ako 80 spevákov vo vekovom rozpätí 7 – 30 rokov a spievajú v mnohých jazykoch (taliansky, anglicky, nemecky, ale aj švédsky, fínsky, turecky, maďarsky, či čínsky). „Koncert v rámci Kultúrneho leta bude jedinečný“, hovorí zbormajsterka Magdaléna Rovňáková. „Takmer tri týždne počas letných prázdnin strávia speváci na Taiwane, kde v ich podaní zaznejú predovšetkým aranžmány slovenských ľudových piesní. Za týmto účelom sme dokonca nechali ušiť štylizované folklórne oblečenie“. Dirigentami koncertu budú Magdaléna Rovňáková, Gabriel Rovňák ml., na klavíri bude sprevádzať Dana Hajóssy. „Bratislavské kultúrne leto a Hradné slávnosti považujeme za dôležité letné podujatie, ktorého sme aj tento rok spoluorganizátorom. Sme radi, že z bohatého programu si môžu vybrať domáci, ale z pohľadu BTB najmä zahraniční návštevníci. Podieľame sa na prezentácii Kultúrneho leta najmä na prihraničných trhoch, preto práve vystúpenie Bratislavského chlapčenského zboru považujeme za jeden z nosných podujatí z hľadiska návštevnosti Bratislavy,“ povedala Alžbeta Melicharová, predsedníčka predstavenstva BTB. V spolupráci s Hudobným centrom oslávime 21. júna Sviatok hudby, ktorý je inšpirovaný medzinárodným Fête de la musique. Zaznie hudba všetkých štýlov a žánrov nielen profesionálnych, ale aj poloprofesionálnych umelcov. Sviatok hudby bol po prvýkrát vyhlásený vo Francúzsku v roku 1982. Cieľom podujatia je zjednotenie miest a krajín v jednom veľkom hudobnom podujatí európskeho rozmeru. V júni sa však na Hlavnom námestí zídu aj priatelia a čitatelia časopisu Slovenka (11.6.) a milovníkov módy poteší letné vydanie Bratislavských módnych dní – Móda v meste (20.6.). Netradičná open-air módna prehliadka predstaví desiatku slovenských módnych tvorcov a značiek zameraných na letné kolekcie pre deti, ženy a doplnky.

Festivalové mesto

Ešte pred začiatkom prázdnin sa premení Bratislava na mesto plné festivalov všetkých druhov a žánrov, ktorých bohatá programová ponuka úplne ovládne kultúrny život mesta.

  1. ročník festivalu Sensorium (7.- 9.6.2019) priniesol bohatý program plný dizajnérskych a umeleckých inštalácii, výstav, premiér, diskusií, workshopov, fashion shows, ale aj odbornú konferenciu o digitálnych technológiách v umení či performancie a diskusie v intenciách hlavných tém, ktorými sú vzťahy a tzv. fenomén rozšírenej mysle. Počas festivalu sa predstavili zahraniční aj domáci inšpiratívni spíkri, dizajnéri a umelci. To najlepšie z knižnej tvorby zo Slovenska a okolitých krajín ponúkne 6. ročník multižánrového knižného festivalu – BRaK 2019 – Bratislavský knižný festival (14. – 16.6. 2019) v Novej Cvernovke. Tešiť sa môžete na prezentáciu knižných noviniek slovenských a českých autorov, autorov súčasnej maďarskej knižnej a hudobnej scény, predajnú výstavu kníh malých a stredných vydavateľstiev, výstavy, koncerty a pestrý sprievodný program pre deti - divadlá, workshopy, kreatívne dielne a pod. Vlastný festival pripravila aj neformálna a otvorená občianska iniciatíva viacerých nadšencov, ktorá sa snaží popularizovať tému prázdnych a opustených budov a možnosti ich využitia pre kultúrne projekty a komunitné udalosti – Spiace miesta. Festival sa uskutoční v priestoroch bývalej tlačiarne Svornosť na Račianskej ulici (15.6.) a v jeho programe nájdete vlastivednú prechádzku, diskusiu, interaktívnu výstavu, film, divadlo aj koncerty.

Renomovaný Gitarový festival J.K. Mertza (16.-21.6.) prináša už 44 rokov špičkové gitarové umenie, a patrí tak zrejme k najstarším gitarovým festivalom sveta. Aj tento rok predstaví tých najlepších hráčov z 9 krajín, sólistov a aj rôzne komorné zoskupenia. Dominovať bude klasická gitara, no zaznie aj stará hudba a džez v hudbe Bacha, Brouwera, Godára, Möllera, či Rodriga. K headlinerom určite patrí Stingov dvorný lutnista Edin Karamazov, fenomenálny virtuóz z Talianska Aniello Desiderio, harfistka a speváčka Arianna Savall so svojím čarovným projektom Il Viaggio d´Amore. Zaujímavé sú aj domáce programy Hommage à Joaquín Rodrigo Karola Samuelčíka a Jazz Project Juraja Buriana.

Medzi etablované jazzové festivaly v Európe už nesporne patrí One Day Jazz festival. Prioritou jeho 11. ročníka je opäť prehĺbiť vzťahy medzi domácou a zahraničnou jazzovou scénou, spojiť rozdielne kultúry, etniká a národy a zdôrazniť poslanie hudby v pojmoch humanizmu a tolerancie. Na Slovensko zavítajú svetové jazzové hviezdy. Svetoznáma izraelská speváčka Noa vystúpi počas otváracieho koncertu na Bratislavskom hrade (18.6.) spolu s Bratislavským chlapčenským zborom v sprievode Slovenskej filharmónie pod vedením dirigenta Martina Leginusa a predstaví sa aj česká umelkyňa Ida Kelarová s projektom Chavorenge. Do Mestského divadla P. O. Hviezdoslava (24.6.) zavíta uznávaný americký hudobník a pedagóg Ari Hoenig, jazzové trio spolužiakov z Berklee College of Music v Bostone - Ovsepian Camarda Valihora Trio a skvelý program doplní aj deväťčlenná skupina Ľudové mladistvá. Súčasťou koncertu fenomenálneho amerického saxofonistu a držiteľa Grammy Award - Kennyho Garreta v MDPOH (2.7.), budú aj Lektori jazzovej dielne All Star Jazz Band.

Aj nábrežie Dunaja v Eurovei bude intenzívne žiť kultúrou. Od júla až do augusta tu zažijete dokonalú atmosféru pre open-air koncerty v podaní interpretov ako - Creedence Revival band (5.7.), Anka Repková (10.7.), Natalie a Martin Bies – Flamenco (12.7.), Silent trio (24.7.), Natália Hatalová (26.7.), Chick2Chick Trio (9.8.), Kozovanka (16.8.), La Jana & Her Cats (21.8.), Peter Bažík (23.8.) a mnohí ďalší. Deti rozvinú svoje rytmické a tanečné cítenie s Disko Jarkou (6.7., 20.7.), ale čaká ich tu aj viacero rozprávok Divadlo Tyjátr (17.8.) či Divadlo zo šuflíka (24.8.). Faerské ostrovy, Rusko, Yellowstone alebo Namíbiu či Botswanu spoznáte vďaka živému rozprávaniu cestovateľov v Cestovateľskom kine a každý utorok o 7:30 si počas celého leta môžete zacvičiť balans jógu.

Neopakovateľnú koncertnú atmosféru zažijete aj na Rudnayovom námestí s výhľadom na Dóm sv. Martina, kde vás každý utorok podvečer čaká živé vystúpenie z cyklu - San Marten - letné hudobné koncerty.

Nielen hudba, ale aj ďalšie pravidelné umelecké vystúpenia a performance počas celého leta prispejú v rámci projektu Živé námestia k tomu, aby sa Námestie SNP a Kamenné námestie revitalizovalo a stalo sa príjemným miestom pre Bratislavčanov a návštevníkov mesta. Jedným z prvých bude podujatie Express! in Bratislava, teda súťaž autorskej slam poézie v angličtine. Milovníkom komornej a sakrálnej hudby ulahodí jubilejný 10. ročník Katedrálneho organového festivalu (25.7. – 5.9.), v spolupráci s Tribus Musicae a Bratislavskou arcidiecézou. V nádhernom priestore Dómu sv. Martina sa predstavia umelci z Poľska, Švajčiarska, Talianska, Nemecka, Nórska a Slovenska.

Medzinárodná a multikultúrna Bratislava

Vďaka podujatiu Medzinárodná Bratislava spoznáme a zažijeme na Hlavnom námestí a na Nádvorí Starej radnice umenie a tradície rôznych kultúr. Tešiť sa môžete na Japonský deň (6.7.), Francúzsky deň (12.7.), Írsky deň (17.7.), Turecký deň (20.7.) aj Indonézsky deň (24.8.). Obzvlášť intenzívny bude Ázijský víkend (2.8. -3.8.), prostredníctvom ktorého spoznáme umenie, ale i gastronómiu Číny, Indie, Indonézie, Japonska, Južnej Kórei a Vietnamu.

V spolupráci s Úradom pre Slovákov žijúcich v zahraničí je pripravený kultúrny program k 4. ročníku Pamätného dňa zahraničných Slovákov (5.7.). Vystúpia napríklad folklórne súbory z Melbourne, z Chorvátska, Čiech, Čiernej hory, zo Srbska, Ukrajiny, ale aj Detský folklórny súbor Šarišan z Detroitu v USA.

V rámci Medzinárodného festivalu pre spevácke zbory (13.-16.6.) privítame v Bratislave dovedna 14 zborov zo 7 krajín: USA, Fínsko, Singapur, Nórsko, Česká republika, Lotyšsko a Slovensko. Výrazné hudobné projekty tiež reprezentuje Medzinárodný mládežnícky hudobný festival (3.- 4.7.,22.-25.7.), ktorý pripravujeme v spolupráci s Bratislava Music Agency. Je to súbor koncertov pre detské, mládežnícke a dospelé spevácke zbory a orchestre, ktoré sa budú konať na Hlavnom námestí a v Klariskách.

Výnimočným bude určite vystúpenie prvého afganského dievčenského orchestra - Ensemble Zohra (28.7.), ktorý sa predstaví aj na najväčšom festivale na Slovensku - Pohoda. Orchester svojím koncertom v roku 2017 uzavrel výročné stretnutie Svetového ekonomického fóra v švajčiarskom Davose a okamžite si získal uznanie médií ako BBC, NPR, The New York Times a mnohých ďalších. Rovnako jedinečným bude aj vystúpenie 30 člennej kapely - The great ukulule orchestra of Tampere (28.7.), v ktorom všetci členovia hrajú na hudobnom nástroji ukulele a dostanú vás skvelým prevedením známych hitov. Kapela z Fínska opisuje svoju hudbu ako oduševnenú dávku veľmi potrebného slnečného svitu ☺

V spolupráci s o.z. In Minorita spoznáte na Hviezdoslavovom námestí hudbu typickú pre menšiny žijúce na našom území. Menšinové kultúrne leto (7. -11.8.) dáva priestor výnimočným umelcom ako Michal Smetanka (7.8.), Barbora Botošová (8.8.), Pressburger Klezmer Band (11.8.) a mnohí ďalší.

V spolupráci s OZ Roma Production sa uskutoční už 12. ročník Gypsy fest – World Roma fest (25 - 27.7.). Jeho súčasťou bude moderovaná diskusia na tému – Rómovia a nežná revolúcia. V rytmoch temperamentnej hudby bude pulzovať Hlavné námestie a umelci ako: Gipsy Boys Ulak, Tomáš Botló, Maco Mamuko, Gipsy Causal z Rumunska, či popové ikony Igor Kmeťo ml. a jeho hostia: Anita Soul, Rytmus, Majk Spirit a Monika Bagárová, ktorí zaručene roztancujú aj vás.

Leto praje aj benefičným projektom Verejnosti sa opäť otvorí aj úchvatný priestor Rajskej záhrady u Milosrdných bratov, kde bude pokračovať úspešný minuloročný projekt cyklu komorných koncertov. Uvidíte najstaršie a cappella zoskupenie na Slovensku - vokálnu skupinu Sklo (21.6.), či známeho folkového a gospelového hudobníka a speváka Petra Janků (12.6.). Krásu starej hudby prinesie súbor Solamente Naturali a zborovú duchovnú hudbu predstaví Chorus Salvatoris (23.8.). Výťažok z tohtoročného dobrovoľného vstupného bude použitý nielen na obnovu historického organu v kostole milosrdných bratov, ale aj na Stôl solidarity – misijné dielo milosrdných bratov v ťažko skúšanej Venezuele.

V rámci tradičného cyklu letných benefičných koncertov 17. ročníka kampane Na kolesách proti rakovine zavíta 23. júna do Veľkého komorného štúdia Slovenského rozhlasu New England Conservatory youth philharmonic orchestra (USA). Orchester ponúkne napríklad diela Gustava Mahlera - Slávnosť mŕtvych a Ludwiga van Beethoven - Symfónia č. 5, op. 67 Osudová. V auguste (2.8.) vystúpi orchester zložený z najlepších hudobníkov, žiakov londýnskych hudobných škôl London Schools Symphony Orchestra (GB) s dirigentom Petrom Ashom. V atraktívnom programe zaznie okrem diel Dvořáka a Janáčka, napríklad aj dielo súčasnej skladateľky a klaviristky z Jamajky Eleanor Alberga.

Netradičnou a unikátnou formou arteterapie a motivačného podujatia je Koncert pre nádej (10.7.), organizovaný v spolupráci s o.z. Ambrelo. Cieľom je motivovať ľudí, ktorí každý deň pociťujú sociálne či zdravotné znevýhodnenia, podliehajú skepse a neveria vo vlastné schopnosti. Vystúpi uznávaný tenorista – nevidiaci Maroš Bango s programom slávnych operných a operetných árií, ale aj populárnych piesní.

V prekrásnom prostredí hradu Devín sa uskutoční jubilejný 10. ročník medzinárodného multižánrového festivalu Cigánsky bašavel (24.8.). Vystúpia na ňom zahraničné aj domáce rómske kapely, uvidíte to najlepšie z rómskej kultúry a umenia a atmosféru plnú rytmov a vášní. Festival dáva zároveň priestor pre talentované rómske deti zapojené v štipendijnom programe občianskeho združenia Divé maky, ktoré na festivale každoročne vystupujú, a pre ktoré je určený výťažok zo vstupného. História, tradície a pamäť mesta Do sveta stredoveku vás pravidelne vtiahnu - Rytieri na Devíne (1.6. 6.7.,3.8., 31.8. ), projekt, za ktorým stojí Tovarišstvo starých bojových umení a remesiel. Čaká vás dobová hudba a tance, rytiersky turnaj na koňoch, šermiari, sokoliari a uvidíte aj premiéru predstavenia - Zajatie Richarda Levie srdce.

V spolupráci s Múzeom mesta Bratislavy sa uskutočnia pravidelné stretnutia pod názvom - Hovory zo Starej Radnice. Historik Štefan Holčík vám vyrozpráva príbehy historického jadra Prešporku (12.6.), ale aj osudy ulíc a námestí v širšom okolí centra (3.7.) Porozpráva tiež o Jurkovičových rodinných domoch a ich pôvodných obyvateľoch (11.9.) Elena Kurincová zase rozpovie, ako vyzeralo pripojenie Bratislavy k Československej republike v roku 1919 (14.8.).

V Klariskách zažijete unikátnu výstavu Party v 21. storočí (11.8. – 8.9.) - kolekcie obrazov takmer zaniknutých slovenských párt, ktoré unikátnym spôsobom spájajú fotografiu, facepainting a umeleckú maľbu. Ide o veľkolepý spoločný projekt fotografov Ľubomíra Saba a Zuzany Sénašiovej, maliarky Sarah I. Avni a etnologičky Kataríny Chabrečekovej, ktorého zámerom je pomocou moderného umenia reprezentovať a spájať kultúru, tradičné hodnoty a históriu Slovákov, ako aj národnostných menšín žijúcich na Slovensku.

V závere augusta nemôže v uliciach Starého Mesta chýbať festival tradičných remesiel a ľudových výrob - Dni majstrov - ÚĽUV (31.8. – 1.9.), ktorý predstavuje širokej verejnosti tradičné remeslá z celého Slovenska. Zámerom 29. ročníka festivalu je oboznámiť verejnosť bližšie s prírodnými pletivami, s technikami spracovania, ale aj s finálnymi výrobkami, v duchu hesla: Zapleť sa s remeslom. Súčasťou podujatia bude tradičné odovzdávanie titulu Majster ľudovej umeleckej výroby, v rámci slávnostného galaprogramu v Mestskom divadle P.O. Hviezdoslava (31.8.)

Podujatie Tribute to Freedom - Pocta slobode na hrade Devín patrí od roku 2009 ku kultúrno-spoločenským udalostiam s presahom na celé Slovensko. Devín v tomto prípade symbolizuje nielen základy slovenskej histórie, ale v súvislosti so železnou oponou je tiež pamätným miestom pre všetkých demokraticky zmýšľajúcich občanov Slovenska. Tento rok sa k tomuto odkazu svojím umením pridajú: Tomáš Klus, Sima Martausová, Vlasta Redl a Ján Ambróz (16.8.).

Významnému slovenskému hudobníkovi, dramaturgovi, umelcovi, a tiež hrdému Dúbravčanovi - Dežovi Ursínymu, bol minulý rok odhalený pamätník "Listovanie" na Fedákovej ulici v bratislavskej Dúbravke. Tento rok sa pri ňom uskutoční pokračovanie hudobnej spomienky - koncert k výročiu jeho narodenia – Spomienka na Deža (21.9.). Vystúpia na ňom Živé kvety, Definitivum, Longital, Talent transport a Dorota Nvotová & Jakub Ursiny.

"Stať sa kráľom" a preniesť sa do obdobia korunovácií môžete prostredníctvom tzv. Korunovačného foto-video pointu (4.6. - 29.9.) pod Michalskou vežou. Nájdete tu dobovo zariadené priestory, 3D model historického mesta a môžete sa odfotiť a nahrať video v dobovom kostýme s korunovačnými insígniami a stať sa súčasťou historického výjavu. Fotografiu a video s obsahom zobrazujúcim procesiu a výjav korunovácie si môžete zaznamenať, vytlačiť alebo zdieľať mailom so svojimi priateľmi.

Rodinné leto - Bratislava deťom

V Starej tržnici zahájime cyklus Mestské divadlo na TRH – PIAC – MARKT, v rámci ktorého zažijete každú sobotu o 11.00 h rozprávku z dielne iného dramatického zoskupenia. Predstaví sa tu napríklad: Divadlo Pod Hríbikom, Kasia, Divadlo SpozaVoza, Cirkuskus, Edudrama, Teatro Neline, MaKiLe a ďalšie.

Každú druhú stredu sa deti môžu tešiť na Rozprávky pri dóme, cyklus divadelných predstavení v romantickom prostredí Rudnayovho námestia v tieni impozantného Dómu sv. Martina.

Autorský projekt - Hravé m(i)esto vznikol minulý rok pri príležitosti 15. výročia BKIS. Prvýkrát bol odskúšaný na Mickiewiczovej ulici v rámci podujatia WhatCity?, kde sa stretol s okamžitým úspechom. Ide o detskú zónu, ktorej súčasťou sú divadielka, hry a vizuálne objekty od slovenského výtvarníka a scénografa Františka Liptáka. Pod názvom Letná jazda putuje teraz projekt Hravé m(i)esto aj v rámci Kultúrneho leta a prichádza do mestských častí. Priestor pre kreatívne a pohybové aktivity, bludisko medzi rybičkami, maľovanky, pexeso, ale aj rozprávky z dielní detských divadielok nájdete na Hviezdoslavovom námestí v Starom Meste (8.6.), na Malokarpatskom námestí v Lamači (25.6.), pri Centre kultúry Molecova v Karlovej Vsi (22.6.), na Námestí rodiny v Záhorskej Bystrici (30.6.) a miest bude ešte počas leta pribúdať!

K ideálnym letným víkendovým aktivitám patrí plavba loďou po Dunaji. LOD pozýva na víkendové rodinné plavby do Čilistova, kde si môžete vybrať z množstva zaujímavých aktivít alebo pokračovať v plavbe ďalej a navštíviť galériu Danubiana Meulensteen Art v Čunove. Súčasťou Kultúrneho leta a Hradných slávností je aj 16. ročník <bratislava – inline>, určený fanúšikom večerných jázd na kolieskových korčuliach a bicykloch vhodná pre všetkých bez ohľadu na vek. Organizované prejazdy mestom na kolieskových korčuliach (a bicykloch) sa budú konať v piatky od 17:00 vždy v inej mestskej časti. Veľké divadelné zážitky

Vo výnimočnom priestore CO krytu v podzemí Mestského divadla P. O. Hviezdoslava môžete zažiť silný a mrazivý príbeh – Antikvariát (11.6., 14.6.), ktorého predlohou je rovnomenná novela Ľuby Lesnej. Pod režisérskym vedením Viery Dubačovej excelujú v komornom spracovaní herci - Emília Vášáryová, Lucia Lapišáková, Michal Ďuriš a Miloš Cibula, aby rozpovedali príbeh známeho bratislavského antikvariátu Steiner, ktorý arizoval známy slovenský spisovateľ Ľudo Ondrejov.

Najstaršou a najväčšou divadelnou prehliadkou pod šírym nebom v Európe je festival Letné shakespearovské slávnosti (5.7. - 4.8.) zameraný na uvádzanie diel Williama Shakespeara. Od roku 2002 sa koná na Bratislavskom hrade. Premiérovou inscenáciou bude Rómeo a Júlia, najväčšia ľúbostná tragédia všetkých čias v réžii Doda Gombára. Premiérovo bude uvedená aj pražská inscenácia Večer Tříkrálový aneb cokoli chcete v réžii Jany Kališovej. Komédia omylov v réžii Romana Poláka po minuloročných vypredaných predstaveniach, bude na programe aj tento rok a svoju derniéru bude mať nezabudnuteľný Othello.

Novinkou sú naopak Bratislavské divadelné noci, teda projekt, ktorý ponúka priestor pre mladých tvorcov v rámci scénického umenia, inšpiruje k originálnej tvorbe a vytváraniu autorských diel zameraných na tematiku Bratislavy a jej kultúrneho dedičstva. Projekt prináša podnety k obnove histórie a kultúry mesta Bratislava prostredníctvom umeleckej tvorby s reflexiou pre domáce a zahraničné publikum. Na nádvorí Starej radnice uvidíte predstavenia - Don Quijote a Ešte jeden zázrak. Kultúrne leto v mestských častiach

Kultúrne leto stretnete aj v jednotlivých mestských častiach. Romantickú atmosféru a vynikajúcich hudobníkov nájdete v Botanickej záhrade počas cyklu Komorných koncertov v Botanickej záhrade UK. Krásne zákutia Karloveskej zátoky sľubujú rovnako nevšedné zážitky v cykle Koncertov u Marka Twaina. Oba cykly sú realizované v spolupráci s MČ Karlova Ves a Hudobným klubom Kamel. Mestská časť Petržalka sa predstaví na Hlavnom námestí (13.6.), a rovnako tak aj mestská časť Vajnory v rámci podujatia Dedina v meste. (14.7.) 24. ročník prehliadky chorvátskych piesní a tancov, ochutnávku tradičných chorvátskych jedál a nápojov zažijete počas Festivalu chorvátskej kultúry v Devínskej Novej Vsi (22. -23.6.).

Pre mestskú časť Rača pripravilo BKIS druhú mobilnú aplikáciu HrajSa – Potulky Račou. (Prvá herná aplikácia Potulky Bratislavou bola pripravená v spolupráci s MČ Staré mesto.) Vlastivedná aplikácia ukazuje obyvateľom, ale aj návštevníkom Rače novým, technologickým a edukatívnym spôsobom jej históriu, pamätné, vzácne a zaujímavé miest. Skvelou príležitosťou zahrať sa a navštíviť Raču bude určite aj ich Záver Kultúrneho leta (30.8.). Nielen pre obyvateľov Rusoviec, ale aj pre návštevníkov je posledný augustový deň pripravené podujatie Deň Rusoviec (31.8.).

Sprievodné podujatia

Súčasťou 44. ročníka Kultúrneho leta a Hradných slávností Bratislava 2019 je aj množstvo sprievodných podujatí. Patria k nim letné literárne podujatia v spolupráci s Mestskou knižnicou a Letnou čitárňou na nádvorí MKB na Klariskej ulici, unikátna výstava ruskej revolučnej avantgardy El Lissitzky & eR Sikora v galérii Danubiana, ale aj Dni maďarskej kultúry v Bratislave – viac ako sused, festival plný diskusií, divadla, koncertov, výstav a dobrého jedla. Novinkou je séria podujatí, ktorá sa bude konať na jednom z najmladších verejných priestorov v Bratislave - Námestí Mateja Korvína. BlumentaLive ponúkne atraktívny program v podobe džezových koncertov a tančiarní.

štyridsiaty ročník festivalu Kultúrne leto a Hradné slávnosti Bratislava 2019 ponúka vynikajúce možnosti, ako obohatiť leto o pestré a kvalitné umelecké zážitky. Veríme, že si vyberiete z bohatej a multižánrovej ponuky a strávite úžasné leto s kultúrou!

ZMENA PROGRAMU VYHRADENÁ

Bližšie informácie o festivale Kultúrne leto a Hradné slávnosti Bratislava 2019 nájdete na:

www.bkis.sk

www.bratislava.sk

www.visitbratislava.com

https://www.facebook.com/VaseBKIS/ ↗︎

Zdieľať