Viva Musica! má 15, no stále nezvážnela

Oslavuje pätnásť rokov, no namiesto mladíckej vrtkavosti zostáva verný misii, na ktorú sa podujal už pri svojom zrode.

13.06.2019 12:00
Ólafur Arnalds Foto:
Jednou z hlavných hviezd festivalu Viva Musica! je islandský hudobník Ólafur Arnalds.
debata

Rozširovať publikum pre klasickú hudbu a ukázať, aké netradičné a pútavé polohy v sebe ukrýva, bude aj tento rok cieľom festivalu Viva Musica!, ktorý sa od 27. júna do 22. augusta na rôznych miestach Bratislavy pokúsi kolektívne spochybniť nešťastne nadobudnutý prívlastok "vážnej“ hudby. Na pomoc si pritom pozve nielen popredných hudobníkov z Islandu či Veľkej Británie, ale tradične aj predstaviteľov domácej scény.

Ako pripomína riaditeľ festivalu Matej Drlička, festival Viva Musica! bol vždy miestom pre netradičnú prezentáciu klasickej hudby. "Vyhýbame sa spojeniu vážna hudba. Sme jediná krajina na svete, ktorá klasickej hudbe prisúdila tento atribút. Aj klasická hudba vie k divákovi pristupovať inak,“ zdôraznil počas utorkovej tlačovej konferencie. Ako príklad následne uviedol otvárací koncert, ktorého sa 27. júna v Starej tržnici zhostí Janoska Ensemble. Ide o jediného účinkujúceho, ktorý sa na festival vracia po tretí raz, jeho riaditeľ však svoj výber zdôvodňuje nielen virtuozitou zoskupenia, aj ale novým albumom Revolution vzdávajúcim poctu kapele The Beatles.

"Ľudia sa ma často pýtajú, kto je headlinerom festivalu. Veľmi nerád tento termín používam, pretože v klasickej hudbe to funguje trochu inak, no ak by som mal predsa len niekoho určiť, je to Ólafur Arnalds,“ vyzdvihol Drlička islandského hudobníka, ktorý vystúpi 4. júla v Starej tržnici. Na Slovensku sa Arnalds predstavil už niekoľkokrát, tentoraz sem vášnivý experimentátor zavíta s najnovším orchestrálnym projektom Re:member, v ktorom využíva unikátny softvér Stratus. Vďaka technologickému prepojeniu dokáže inštrumentalista na pódiu aktivovať stlačením klávesu aj ďalšie dva samohracujúce klavíry vytvárajúce nielen hudobne, ale aj vizuálne zaujímavý "fantómový“ efekt.

Kým doteraz na festivale nevystúpil ani jeden islandský umelec, tento rok prídu rovno dvaja. Okrem Ólafura Arnaldsa zahrá 16. augusta vo Veľkom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu klavirista Víkingur Ólafsson, ktorý v minulosti spolupracoval napríklad s Philipom Glassom či Björk. Víziu "klasiky inak“ dokonale naplní aj britský violončelista Peter Gregson, ktorý sa na koncerte Bach Recomposed svojsky pohrá s Bachovými violončelovými suitami. Aj Gregsonova rôznorodá škála spoluprác od Hansa Zimmera až po Eda Sheerana je podľa Mateja Drličku dôkazom, že klasická hudba sa zbavuje skostnatenosti a otvára sa svetu.

"Klasická hudba v povojnovom období trošku nešťastne zamrzla vo zvláštnom konzervativizme. Predtým to tak nebolo. Mnohí skladatelia, dirigenti alebo interpreti boli skutočnými rockovými hviezdami svojej doby. Tento fenomén sa však čiastočne vracia,“ obracia Drlička pozornosť aj na ďalšieho hosťa – pôvodom srbského huslistu Nemanju Radulovića. "Každý pozná Paganiniho, ktorý bol vo svojej dobe považovaný za absolútnu hviezdu umenia hry na husliach. A pritom to bol v prvom rade šoumen, ktorý si pred koncertom narezával struny, aby mu počas neho praskali. Sám o sebe tiež rád rozširoval mýty, že je posadnutý diablom. Nemanja Radulović sa trochu štylizuje do tejto roly, a mne to vôbec neprekáža. Je sympatické, že takéto tornádo existuje aj vo svete klasickej hudby,“ dodal.

Pri tvorbe dramaturgie si organizátori festivalu chceli dopriať aj jeden narodeninový koncert. Vznikol tak nápad urobiť rovno Štvorkoncert, v rámci ktorého sa 31. júla v Starej tržnici na jednom pódiu stretnú Jana Kirschner, Katarzia, Dan Bárta a Korben Dallas so symfonickým orchestrom. Dirigentskou taktovkou osobitých muzikantov stmelí Branislav Kostka. Výlučne na objednávku festivalu však vznikne aj ďalší program, audiovizuálny opus Symfónia o Zemi, ktorý vzdá 22. augusta v "zazelenenej“ Starej tržnici hold nielen krásam našej planéty, ale aj okrúhlym 60. narodeninám slovenského filmára Pavla Barabáša. Ako pripomenul Drlička, Viva musica! chce ako festival viac reflektovať hodnoty udržateľnosti, preto sa tento rok vzdáva papierových bulletinov a pristupuje k recyklácii odpadu.

Divákov môže počas festivalu zaujať aj divadelno-parodická hudobná šou The Opera Locos, v ktorej sa podľa šéfa festivalu nájde nejeden slovenský operný spevák či speváčka, ale aj prekvapenie v podobe "tichého klavíra“, na ktoré sa budú môcť ľudia pripojiť špeciálnymi Bluetooth slúchadlami.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Viva Musica!