Platený internetový prehliadač? Mozilla opäť experimentuje

Prehliadač Firefox by mal už onedlho ponúkať aj platené doplnkové služby. Peniaze si vypýta za prístup k VPN.

13.06.2019 12:00
Mozilla, Firefox, Quantum, prehliadač Foto:
Ilustračné foto
debata

Čím menší podiel na trhu má internetový prehliadač, tým s menším balíkom peňazí obvykle môžu počítať jeho prevádzkovatelia. Väčšinu príjmov totiž tvoria poplatky od vyhľadávačov ako je napríklad Google. V prípade Mozilly tvoria viac ako 90 percent (v roku 2017 dokonca 95 percent) celkových príjmov. Problém nastáva ak si prehliadač nedokáže udržať, či rozšíriť svoj podiel na trhu.

Chrome už niekoľko rokov dominuje trhu s internetovými prehliadačmi a ani po niekoľkých rokoch sa konkurenčným prehliadačom nepodarilo pozíciu Chrome ohroziť. Len pre pripomenutie, Firefox bol ešte donedávna najpoužívanejším prehliadačom.

Mozilla sa rozhodla vykročiť cestou platených služieb, ktorými by si rada kompenzovala ušlé príjmy od vyhľadávačov. Už o niekoľko mesiacov predstaví novú verziu prehliadača, ktorá bude obsahovať aj podporu VPN (pozn. virtuálne privátne siete) a cloudové dátové úložisko. Detaily zatiaľ nie sú známe, no očakávať možno aj bezplatné, no obmedzené, používanie VPN. Rýchlejšie VPN s väčšími možnosťami a bez dátových obmedzení by malo byť dostupné len pri voliteľnom predplatnom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #prehliadač #Firefox #Mozilla #VPN