zuzka hercegova senzor diabetikZH
StoryEditor

Zuzana Hercegová: Môj život so senzorom, nazvala som ho Kubko

13.06.2019, 08:00
Autor:
(dia)(dia)
Dámy a páni každého veku, dovoľte mi predstaviť vám môjho nového životného partnera. Jeho meno je Kubko Herceg. A kto by to tak mohol byť? Obávam sa, že niektorých zvedavcov aj sklamem. Dôležitejšia je totiž otázka čo, a nie kto.


Kubkovo oficiálne meno je FreeStyle Libre – je to najlepšia pomôcka pre diabetikov, ktorá (podľa môjho názoru) na trhu existuje. Bohužiaľ, nie slovenskom... Kubko je senzor, ktorý mi robí spoločnosť už nejaký ten čas a momentálne je, priznávam sa, mojou závislosťou. Je totiž tak skvelým a nenahraditeľným kamošom. Kubko mi dáva pocit dokonalej kontroly nad mojimi glykémiami, a to naozaj v tých najrôznejších situáciách. Usídlil sa na mojej ľavej ruke a skutočne by som si priala, aby tam už bol navždy.


Glykémia, ktorú si zmeriaš na glukomere, je ako fotografia. Buď sa ne nej smeješ, alebo si smutný. Senzor je však film. Aj keď ho v určitej chvíli zastavíš a vidíš, či si akurát v danej chvíli usmiaty alebo smutný, vieš povedať prečo. Či to tak bolo dlhší čas predtým alebo ťa niečo nahnevalo náhle.

Podľa môjho názoru vie diabetik vďaka predikujúcim šípkam reagovať a ovplyvniť to, ako má film ďalej pokračovať. Jednoducho v ňom existuje viacero koncov a je len na nás, aby sme vedeli rýchlo zareagovať a predísť hypu či hyper.

S mojím Kubkom sme si už teda prešli širokou škálou filmových žánrov. Zažili sme komédiu, tragédiu, detektívku a aj non fiction film, teda krásny a pokojný deň v zelenom pásme. Ako partner stál pri mne bok po boku aj pri prejave v europarlamente v Štrasburgu, pri chorobe na antibiotikách, pri skúškovom...


Senzor mi za 60 eur kupuje sestra, ktorá žije vo Viedni. To je aktuálny jediný zdroj senzorov v (dá sa povedať) našom okolí. Verím, že v blízkej budúcnosti bude mať svojho Kubka každý diabetik na Slovensku bez toho, aby si ho musel zháňať v zahraničí a za vlastné peniaze.

Zuzana Hercegová, Spišiačik

menuLevel = 2, menuRoute = dia/ludia-ako-vy, menuAlias = ludia-ako-vy, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
25. apríl 2024 11:51