Niektorí bratislavskí poslanci majú námietky voči developerskému projektu Vydrica

Niektorí bratislavskí mestskí poslanci majú námietky voči plánovanému developerskému projektu Vydrica, ktorý má vyrásť pod Bratislavským hradom na Nábreží armádneho generála Ludvíka Svobodu v Bratislave, v tesnej blízkosti Mosta SNP. Prezentované výškové riešenie budov podľa poslancov nerešpektuje ciele schválené v územnom pláne zóny či zámer v plnej miere nereflektuje súčasné ekologické štandardy.

13.06.2019 08:46
debata (18)

Námietky k projektu vzniesli dve mestské komisie, a to kultúrna komisia a komisia územného a strategického plánovania, životného prostredia a výstavby. Ako podotýkajú, z prvých vizualizácií si poslanci odniesli prevažne kladný dojem, zároveň však konštatujú, že prezentácie projektu nenahrádzajú odborný dialóg k otázkam, ktoré stále považujú za otvorené.

Komisie poukazujú, že platná výšková regulácia v centrálnej mestskej oblasti (v pamiatkovej zóne) je 21 metrov. "Preto je otázne, prečo zámer počíta s budovami do výšky 166,5 m. n. m., čo znamená výšku budov 26,5 metra, upozorňujú. Samotné záverečné stanovisko z roku 2008 je podľa komisií 11 rokov staré, takže celkom nezodpovedá súčasným poznatkom ani plánovanej výstavbe. Navrhovaná zeleň podľa nich nepredstavuje dostatočný súlad s opatreniami na boj proti klimatickým zmenám. Upozorňujú taktiež, že tretia etapa projektu navrhuje stavbu budovy na mieste, kde zakryje veľkú časť priehľadu na Dóm sv. Martina z nových ulíc zo strany Vydrice. Žiadajú tiež odbornú diskusiu o tom, akým spôsobom budú využívané a vystavované historické a kultúrne pamiatky na území Vydrice.

Koncom mája prijalo mestské zastupiteľstvo uznesenie, v ktorom požiadalo primátora Bratislavy Matúš Valla, aby uplatnil za hlavné mesto tieto námietky ako účastník stavebného konania a aby vyvolal rokovania s investorom. Taktiež aby primátor zorganizoval verejnú diskusiu, na ktorej developer bude prezentovať svoj zámer. Uznesenie podporilo 21 mestských poslancov, siedmi sa zdržali hlasovania a 17 poslancov bolo počas hlasovania v sieni neprítomných. Nikto nehlasoval proti uzneseniu.

Vallo však toto uznesenie následne nepodpísal. Vedenie mesta argumentuje tým, že zastupiteľstvo nemôže primátora zaviazať k uplatneniu pripomienok. „Informoval o tom aj predkladateľov materiálu s tým, že čo sa týka samotného obsahu uznesenia, t. j. zvolaniu verejnej diskusie a vyvolaniu rokovania s investorom o pripomienkach mesta, v tomto bude primátor ďalej konať,“ povedal pre TASR hovorca Bratislavy Peter Bubla.

Developer deklaruje, že riešenie aktuálneho návrhu projektu Vydrica dodržiava výškové limity územného plánu zóny a územného rozhodnutia. Tento fakt podľa neho potvrdilo aj hlavné mesto svojím záväzným stanoviskom v územnom konaní, spolu so stavebným úradom Staré Mesto vydaním právoplatného územného rozhodnutia.

„Nejde o iný projekt, prezentovaný návrh Vydrice vychádza z identického a právoplatného územného rozhodnutia. Samotné záverečné stanovisko EIA je zo zákona platné, pokiaľ sa v období jeho platnosti začne konanie o umiestnení stavby. Toto konanie sa začalo počas platnosti záverečného stanoviska a ukončilo sa vydaním územného rozhodnutia v roku 2011, ktoré nadobudlo právoplatnosť v roku 2013. Celá stavba už bola posudzovaná v procese EIA,“ povedal pre TASR predseda predstavenstva Vydrica Development Peter Kavecký.

Výsledkom posudzovania je podľa neho platné záverečné stanovisko a následne právoplatné územné rozhodnutie. V ďalšom procese stavebného konania budú celú projektovú dokumentáciu posudzovať ďalšie kompetentné orgány. „Počas všetkých stavebných a výkopových prác je na pozemku Vydrice prítomný archeológ, ktorý by prípadné nálezy adekvátne zabezpečil. Intenzívne komunikujeme aj s Krajským pamiatkovým úradom Bratislava a mestským ústavom ochrany pamiatok. V rámci verejných priestorov sa snažíme zachovať čo najviac historických fragmentov podľa pokynov pamiatkarov,“ povedal Kavecký. Ako tvrdí, environmentálne a systémové opatrenia na boj proti klimatickým zmenám sú súčasťou projektovej dokumentácie pre stavebné povolenie. „Súčasné udržateľné ekologické opatrenia patria v projekte Vydrica medzi naše priority,“ deklaruje. Projekt plánujú začať budovať v budúcom roku.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Vydrica