Doprajme si tradičnú chutnú grilovačku!

grilovačka s Palmou

Letnú grilovačku milujeme. S radosťou ju pripravujeme pre rodinu či priateľov každý rok a často hľadáme novinky, ktorými by sme osviežili gril menu. Aj v tomto prípade platí, že menej je niekedy viac – najväčší úspech má tradičná voňavá, šťavnatá, chrumkavá grilovačka plná lákavých chutí. Tak si ju vychutnajme s tipmi od Palmy.

MÄSO, ZELENINA, RYBY, HRÍBY

  • Na grilovanie si vyberáme vždy čerstvé mäso a ryby, nepoškodenú zeleninu a hríby.
  • Mäso nakrájame na tenšie plátky, lepšie sa prepečie. Klobásky a špekáčiky sa ugrilujú rýchlejšie ako mäso, hladní hostia uvítajú, ak ich ponúkneme ako prvé.
  • Očistenú a osušenú zeleninu naopak krájame na väčšie kúsky, aby sa rýchlo nespálila, alebo v špíze nerozpadla.
  • Menšie hríby grilujeme vcelku (alebo v špíze), z väčších sa grilujú hlavne klobúčiky.
  • Pre chutné grilovanie je dôležité vybrať vhodný olej. Na marinovanie a grilovanie odporúčame repkový olej Raciol,na prípravu dipov, omáčok a ochutenie šalátov zasa kvalitný olivový olej Ocho Delicioso.

ŠUP DO MARINÁDY

  • Chutná marináda dodá mäsu delikátnu chuť, krehkosť a urýchli jeho prípravu.
  • Základom marinády je kvalitný olej. Skvelou voľbou je repkový olej Raciol pre jeho neutrálnu chuť. Je tiež najvhodnejší na grilovanie, pretože sa neprepáli ani pri vyšších teplotách, má vysoký bod zadymenia (190 °C – 230 °C).
  • repkovým olejom Raciol si marinádu ľahko pripravíme – môžeme ju dochutiť pretlačeným cesnakom, červeným vínom, citrónovou šťavou, horčicou, medom, javorovým sirupom… Možností je veľa, nebojme sa experimentovať.
  • Ak nám chýba čas či inšpirácia, stačí s olejom rozmiešať mix korenín na grilovanie z vrecúška a je to!

 

  • Pripravenou marinádou mäso dôkladne ponatierame a vrstvíme do nádoby. Ak zvýši, vylejeme ju navrch a mäso popritláčame. Zakryté uložíme do chladničky.
  • Hovädzie, jahňacie a bravčové mäso marinujeme niekoľko hodín, hydinu dve hodiny, ryby a zeleninu krátko pred grilovaním. Marinované mäso vyberieme hodinu pred grilovaním z chladničky a necháme odstáť pri izbovej teplote.
  • Predtým, ako dáme mäso na rošt, jemne poutierame papierovou utierkou prebytočnú marinádu a bylinky, aby sa nepripálili. Naopak suchšie mäso môžeme natierať aj počas grilovania – najlepšie na alumíniovej tácke, aby marináda nestekala do pahreby a neživila plamene.
  • Zeleninu a hríby stačí pred grilovaním pokvapkať marinádou, ktorú sme si pripravili z repkového oleja Raciol a zmesi korenín na grilovanie.

GRILOVANIE – AKO NA TO

  • Ako zistíme, či je pahreba vhodná na grilovanie? Jednoduchá pomôcka – uhlíky sú rozpálené do biela.
  • Ak sa chceme vyhnúť dymu, nenatierame rošt olejom, radšej použijeme tácku na grilovanie. Praktická je aj plastová fľaša s vodou a dierkou v uzávere – rýchlo uhasí plamienky, ktoré pripaľujú mäso.
  • Mäso obraciame kliešťami, nie vidlicou, aby z neho nevytiekla šťava. Najskôr ho grilujeme uprostred roštu, kde je najhorúcejšie, potom ho dáme dopiecť na kraj.
  • Po grilovaní je vhodné mäso nechať 3 – 4 minúty odpočinúť, je chutnejšie a šťavnatejšie.
  • Ryby je vhodné grilovať v špeciálnych kliešťach na ryby – udržia si tvar a koža sa neprilepí na rošt. Horúcu grilovanú rybu môžeme pokvapkať olivovým olejom Ocho Delicioso, ktorý jej dodá delikátnu chuť.
  • Zeleninu tiež môžeme ochutiť olivovým olejom Ocho Delicioso a korením či štipkou soli až po ugrilovaní.

 

SPRÁVNY VÝBER OLEJA

  • Pre chutné a šťavnaté gril menu sú rovnako dôležité čerstvé a kvalitné suroviny, ale tiež správne zvolený kvalitný olej.
  • Nezriedka sa stretávame s tým, že ľudia v snahe grilovať „zdravšie“, siahnu po panenskom olivovom oleji, ktorý je určený výlučne pre studenú kuchyňu. Výsledkom je nepríjemný pach a škodliviny, ktoré vznikajú pôsobením tepla.
  • Výhodou kvalitného repkového oleja je neutrálna chuť, ktorá nepotláča prirodzenú chuť mäsa, rýb a zeleniny. Delikátny olivový olej zasa dodá šalátom a grilovanej zelenine ten správny akcent.

 

GRILOVAĆKU PREMENIA NA GURMÁNSKY ZÁŽITOK

Na grilovanie odporúčame repkový olej Palma Raciol a Raciol plus+. Vďaka neutrálnej chuti, jemnej vôni a vysokému bodu zadymenia 230 °C s ním môžete marinovať, aj grilovať všetky druhy mäsa, ryby, zeleninu či ovocie. Raciol plus+ je vysoko kvalitný repkový olej s vyváženým pomerom omega 3 a 6 mastných kyselín. Navyše je obohatený o vitamín D, ktorý prispieva k udržaniu zdravých kostí a zubov  a tiež o vitamín E, ktorý prispieva k ochrane buniek pred oxidačným stresom, pôvodcom mnohých ochorení.

V značke Ocho sa ukrýva „Ozajstná Chuť Olív“. Predstavuje to najlepšie z tých najkvalitnejších, dokonale dozretých a starostlivo vyberaných plodov olív. Ocho Delicioso je stopercentný extra virgine olej, za studena lisovaný z ručne zbieraných olív. Ocenia ho milovníci výraznej, horko-štipľavej chuti olivového oleja s intenzívnou arómou. Používa sa na dochutenie jedál studenej kuchyne, zeleninových šalátov, a pripravíte z neho chutné dipy a omáčky ku grilovaným dobrotám. Olivový olej vysokej kvality Ocho Classico privítajú gurmáni obľubujúci ľahkú prímorskú kuchyňu, v ktorej má nezastupiteľné miesto. Má príjemnú arómu a pre vyšší bod zadymenia (nad 210 °) je vhodnou voľbou  na prípravu teplých jedál aj grilovanie.