Letné horúčavy: Tipy, ako obliecť bábätká

Marika Koscelníková | 13. jún 2019
Letné horúčavy: Tipy, ako obliecť bábätká

Ako obliekať deti počas horúcich dní?

Nielen nám je vonku čoraz teplejšie, aj bábätká potrebujú prevetrať svoje telíčka. Ako obliecť dieťa, keď je vonku sparno a horúco? Ponúkame zopár tipov.

Novorodenec

Ak na to máte silu a chuť, hneď po príchode z nemocnice môžete absolvovať s bábätkom narodeným v lete prvú prechádzku. Ale pozor! V čase medzi jedenástou až pätnástou hodinou, keď je najväčšia intenzita slnečného žiarenia, zostaňte s drobčekom radšej doma.

Novorodeniatko obliekajte vzdušne a voľne, nielen vonku ale aj vo vnútri. Samozrejmosťou sú prírodné, bavlnené a mäkké materiály, v ktorých sa telo bábätka menej potí. Tenké dupačky, klasické body s krátkym rukávom, ľahká košieľka a nezabudnite na tenkú čiapočku. Vzhľadom na to, že hlava je u novorodenca miestom, kde dochádza k veľkým tepelným stratám, je čiapočka dôležitá.

Aj v kočík sa zohrieva

Strach mamičky z premrznutia bábätka často spôsobí, že je oblečené príliš a v kočíku sa spotí. V lete majte na pamäti, že vanička kočiarika sa od slnka zahreje a vnútri kočíka je teplejšie než vonku. Teplota sa na priamom slnku môže vyšplhať až na 50 stupňov. Kočík otáčame vždy tak, aby prudké slnko nesvietilo dovnútra. Pobyt vonku u novorodeniatok treba obmedziť. Drobčeka vyvetrajte skoro ráno a neskoro popoludní, keď nie je až tak veľmi horúco. Ak vám dieťa v kočiariku spí a vonku sa zdržiavate dlho, sledujte ho, aby nenastalo prehriatie.

Dojča, batoľa

Deti do troch rokov majú problém s termoreguláciou. Znamená to, že nie sú schopné udržiavať a strácať teplo a preto u nich hrozí prehriatie. Dojčatá by na priamom slnku nemali zostávať vôbec. Batoľatá môžu byť na slnku asi hodinu denne. Oblečieme ich nielen podľa teploty, ale aj podľa toho, či pôjdu na prechádzku v kočiari, v nosiči, na rukách a podobne. Dôležité je zvoliť správny materiál oblečenia. Citlivá detská pokožka by mohla zle zareagovať. Najlepšou voľbou je bavlna. Body bez nožičiek, ľahké nohavice, ponožky a klobúčik.

Nevystavujte ich priamemu slnku. Ale pozor! Ani v tieni a „pod mrakom“ nie je dieťa úplne v bezpečí. Oblaky prepúšťajú 70 percent slnečného žiarenia. Strecha kočíka, či slnečník 50 percent. Ak ste na dlhšej prechádzke, dieťa vyberajte z kočíka, položte ho do tieňa a vyzlečte ho, osviežte vodou na zátylku. Chráňme najviac exponované časti tela svojho dieťaťa – oči tvár, uši, nos, ramená, chrbát a hlavu. K letnej výbave detí patria kvalitné slnečné okuliare. Vyberajte ich zásadne len v optikách. Nedávajte ich deťom na bežné nosenie, len v prípade ostrého slnka.

Čo viete o potničkách?

V lete sa na tele bábätka objavujú často a mamičky si ich mýlia s alergickou reakciou pokožky. Drobné povrchové pľuzgieriky, červené vyrážky, alebo potničky. Čo ich spôsobuje? Najčastejšie práve chyba v obliekaní. Veľa vrstiev oblečenia, vysoké teploty ale aj nekvalitné oblečenie z umelých vlákien. Drobné svrbivé pupienky, sa dojčatám objavujú najmä na tvári, na zátylku, na nôžkach, rúčkach a na ďalších miestach, kde sa potí. Telo novorodenca si ešte nedokáže účinne regulovať telesnú teplotu, preto sa veľmi ľahko prehreje.

Ak je telíčko vášho dieťaťa posiate potničkami, kožu zbytočne nemastite a nekrémujte! Nezdržujte sa s dieťaťom dlho v teplom a vlhkom prostredí. Obliekajte mu vzdušné bavlnené oblečenie. Veľkú šarapatu narobia aj igelitové podložky do postieľky. Na tie v lete zabudnite. Keď sa potničky objavia, dieťa chráňte pred ďalším potením, obliekajte ho len do vzdušných materiálov (platí to i pre deti bez potničiek). Ak drobné vyrážky nemiznú, konzultujte stav s pediatrom.

Má studené ruky, je mu zima?

Pri obliekaní bábätka sa mamičky obávajú, aby napriek teplému počasiu, nebolo ich ratolestiam vonku chladno. Ako to zistiť? Veľkým omylom je, že indikátorom zimy,či chladu u maličkých detí sú studené rúčky. Chladné ruky, tvárička, ale ani nos nevypovedajú o tom, ako sa cíti vaše dieťa (studený nos môže mať napríklad kvôli vetru, ale zima mu nie je). Hlavným senzorom teploty tela je záhlavie, krk a horná časť hrudníka. Ak sú tieto miesta studené, je dieťaťu zima. A naopak, keď sú vlhké, je mu príliš teplo. Ak je dieťatko spotené, treba mu v teplom prostredí vyzliecť mokré veci, poutierať ho a obliecť do suchého. Ak sa ešte len začína potiť, vyzlečte mu jednu vrstvu oblečenia.

Podľa pediatrov deti tolerujú skôr mierny pocit chladu než spotenie. Susedov Mirko sa môže hrať vonku v tričku s krátkym rukávom a vášmu Miškovi môže byť zima, aj keď mu dáte svetrík. Neobliekajte deti podľa toho, ako to vidíte na ostatných, pretože každé dieťa je iné. Ako teda odhadnúť vhodný tip oblečenia? Skúsenosťou. Samé spozorujete, čo vyhovuje vášmu bábätku, či je otužilé, alebo zimomravé. Preto ak máte obavy, častejšie skúšajte teplotu dieťaťa na jeho zátylku. Pri obliekaní detičiek sa riaďte svojou intuíciou.

Dieťa minimálne do pol roka nemá čo robiť na priamom slnku. V čase, keď je intenzita slnečného žiarenia najvyššia, zostaňte radšej doma v tieni. Nezabúdajte deti v lete natierať. Používajte len krémy a emulzie určené na detskú pokožku s vysokým UV filtrom! Prípravok má byť bez parfumu a konzervačných látok.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: