Ministerstvo vyhlásilo verejné obstarávanie na modernú koncovú nemocnicu v bratislavskej mestskej časti Lamač koncom mája. Zákazka obsahuje vypracovanie projektovej dokumentácie vrátane inžinierskej činnosti a poradenstva pri príprave realizácie stavby, autorský dohľad nad realizáciou stavby aj manažment zdravotnej starostlivosti.

Komora tvrdí, že by mala byť vyhlásená samostatná architektonická súťaž. Bol by to podľa jej predstaviteľov najlepší nástroj, ako získať kvalitný urbanistický a architektonický koncept a návrh nového ústavného zdravotníckeho zariadenia. Argumentuje, že ako súčasť širšieho balíka služieb jeho kvalita nie je primeraným hodnotiacim kritériom.

„Takto nastavené obstarávanie predstavuje pre výslednú hodnotu nemocnice neprimerané riziko a s ohľadom na životný cyklus takejto investície aj ekonomicky neefektívne nakladanie s prostriedkami,“ dodáva komora.

Štát si za tendrom stojí

Ministerstvo reaguje, že pripravilo súťaž s dôrazom na transparentnosť a v súlade so zákonom o verejnom obstarávaní. Podľa hovorkyne Zuzany Eliášovej majú nastavené minimálne požadované referencie, ktoré budúci dodávateľ musí spĺňať a od uchádzačov tiež požadujú skúsenosti z predchádzajúcich projektov koncových nemocníc.

V prvej a pre ministerstvo najdôležitejšej

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa