Zdravie

PRINÁŠAME VÁM 9 DÔVODOV, PREČO BY STE NIKDY NEMALI PIŤ VODU Z BALENÝCH PET FLIAŠ!

Pitná voda vo fľaša je novodobým vládcom čo sa pitia tekutín týka. Áno, je možné, že voda z vodovodného kohútika nie je taka lahodná ako tá z fliaš, no nemyslite si, že bude aj zdraviu prospešnejšia.

Ponúkame vám niekoľko dôvodov, prečo je lepšie nekupovať vodu v plastových fľašiach (alebo aspoň zredukovať jej kúpu):

Plastové fľaše môžu uvoľňovať chemikálie

Plastové fľaše sú omnoho mäkšie, ak sa istý čas ocitnú na slnku. Plast sa pod vplyvom slnečného žiarenia začne pomaly roztápať. A teraz sa zamyslite, koľko špiny sa dostane do vody, ktorú pijete.

Chemikálie v plastových výrobkoch môžu kontaminovať obsah, ktorý my následne konzumujeme.

Jednou z nebezpečných látok je BPA (Bisfenol) – chemikália používaná pri výrobe plastov, ktorá sa chová ako hormón a dokáže mať vplyv na vývoj mozgu u dojčiat. Dokonca aj plasty, ktoré neobsahujú túto chemickú látku, nie sú také bezpečné.

Voda z fliaš pochádza z vodovodného kohútika

Videli ste už množstvo reklám, kde tvrdia, že voda pochádza z najčistejších zdrojov podporujúcich zdravie človeka. Je to ale skutočne tak?

Možno vás to prekvapí, no až 25% vody predávanej vo fľašiach pochádza z obyčajného vodovodného kohútika. Vaša voda tak nepochádza zo žiadnych nepredstaviteľných oáz pokoja a nedotknutej prírody.

Čistá pramenitá voda, ktorá údajne pochádza z nejakého horského potôčika je len reklamou na zachovanie popularity značky. Nič viac.

Balená voda vie byť nebezpečnejšia než tá z vodovodu

Voda z vodovodných potrubí musí spĺňať všetky normy, to ale neplatí pre vodu balenej vo fľaši.

Nedostatočná kontrola balenej vody môže spôsobiť, že je menej bezpečná. Takáto voda s najväčšou pravdepodobnosťou obsahuje viac škodlivých látok než voda z kohútika.

Pozitívna povesť o čistote balených vôd je len akousi ilúziou. V skutočnosti nemáte potuchy, ako bola spracovaná a čo všetko sa v nej môže nachádzať.

Nemá žiadne preukázateľné výhody

Mnoho ľudí spochybňuje kvalitu vody z vodovodu radšej dá prednosť PET fľašiam. Ak aj vy patríte k tým, ktorí si myslia, že balená voda je zdravšia, s najväčšou pravdepodobnosťou ste na veľkom omyle.

Výskumníci nenašli žiaden dôkaz potvrdzujúci výhody vody vo fľašiach. Inými slovami, voda z fliaš nemá pre náš organizmus žiaden prínos, ak nepočítame, fakt, že uhasí smäd.

Produkcia plastových fliaš ničí životné prostredie

Výroba plastových fliaš je niečo, čo pre nás a naše životné prostredie predstavuje obrovský problém.

Podľa pacifického inštitútu vysoký dopyt po plastových fľašiach na vodu znamená, že každoročne použijeme viac ako 17 miliónov barelov ropy. Teraz sa zamyslíte, stojí to za to?

Skládky z plastových fliaš

Výroba fliaš s vodou je len začiatkom katastrofického scenára.

Každý rok sa zvyšuje počet skládok s plastovými fľašami. Nie všetky sú však aj spracované, možné je využiť približne len 1 z 5 PET fliaš. Zvyšok jednoducho znečisťuje našu planétu. A pre informáciu: 1 plastová fľaša sa rozkladá 450 rokov.

Balená voda nie je lacná

Vodu z vodovodu má k dispozícii väčšina z nás. Nemusíme za ňou nikam chodiť, pretože ju máme rovno pod nosom. Ak hovoríme o financiách, stačí len porovnať, koľko peňazí utratíte za pravidelné nákupy fľaškovej vody a koľko miniete z vodovodného kohútika. Ten rozdiel stojí za to!

Na výrobu plastových fliaš je potrebné obrovské množstvo vody

Znie to trochu zvláštne, ale na výrobu samotných fliaš je potrebných veľa vody. V skutočnosti si tento proces vyžaduje viac vody, než je možné naliať do jednej fľaše!

To znamená, že na výrobu jednej fľaše potrebujeme približne 6-7 fliaš vody. Ako môžete vidieť, je omnoho jednoduchšie nalievať si vodu z vodovou a zároveň šetriť zásoby pitnej vody.

Voda z vodovodného kohútika je bezpečná

Predtým, než voda vstúpi do každého mestského kohútika, musí prejsť desiatkami kontrol a testov. Vďaka tomu ju možno považovať za bezpečnejší variant.

A akú vodu preferujete vy? Podeľte sa s nami o vaše názory aj v komentároch na facebooku!

You Might Also Like