Critérium du Dauphiné: Skvelý Van Aert vyhral časovku, Adam Yates je žltý

zdroj: twitter.com/dauphine

Francúzski organizátori pripravili v štvrtej etape pretekov Critérium du Dauphiné individuálnu časovku. Okruh pri meste Roanne bol dlhý 26,1 kilometra. V strede sa nachádzalo stúpanie Saint-André-d’Apchon dlhé 2.3 km so sklonom 7,6%.

Ešte pred štartom etapy sme sa dozvedeli, že z pretekov odstúpil Chris Froome (:ins:). Brit bol favoritom nielen na víťazstvo na tomto prípravnom podniku, ale aj na Tour de France. Štvornásobný víťaz tejto Grand Tour po ťažkom zranení nohy však  veľký francúzsky etapák vynechá.

Etapu vyhral Wout van Aert (:tjb:) s časom 33:38. Belgičan predviedol výborný výkon, keď si poradil s druhým Tejayom Van Garderenom (:efd:) veľkým rozdielom 31 sekúnd. Na trojnásobného cyklokrosového majstra nesiahol ani špecialista Tom Dumoulin (:sun:). Do minúty sa vošli favoriti na celkový triumf Steven Kruijswijk (:tjb:), Emanuel Buchmann (BOH), Adam Yates (:mts:), nestratil sa ani univerzál Julian Alaphilippe (:qst:).

Wout van Aert

Z veľkých vrchárov stratili 1:07 Jakob Fuglsang (AST), 1:19 Richie Porte (:tfr:), o dve sekundy viac Thibaut Pinot (FDJ). Slabú časovkársku kvalitu potvrdil mankom 1:36 Nairo Quintana (MOV). Wout Poels (:ins:) sa stal lídrom po vypadnutá Frooma a dosiahol rovnaký čas ako Kolumbijčan. Priebežne žltý Dylan Teuns (:bmt:) bol o 1:24 pomalší od víťaza. Z významných favoritov sa tradične v boji s chronometrom nedarilo Romainovi Bardetovi (:alm:), ktorý dosiahol čas o 1:52 pomalší.

Wout van Aert získal prvé World Tour víťazstvo. Doteraz mal na konte 7 triumfov z kategórií HC alebo 1., akými boli Okolo Dánska alebo Ronde van Limburg. Časovku ešte nikdy nevyhral. Medzi jeho ďalšie významné úspechy patrí dvojica tretích miest na Strade Bianche alebo druhé miesto na klasike E3 Harelbeke. Van Aert má v pláne aj účasť na Tour de France. S takouto formou môže pomýšľať na etapový triumf na klasikárskych profiloch. Na najvyššej úrovni je však pomerne neznámy a aj dnes ukázal, že ešte neodhalil všetky svoje prednosti.

Celkové poradie

Adam Yates (:mts:) sa šiestym miestom v etape vyšvihol do čela celkového poradia. Brit zo žltého dresu vyzliekol Dylana Teunsa (:bmt:) o štyri sekundy. Tretí je vďaka kvalitnej časovke Američan Tejay Van Garderen (:efd:).

Zelenú kombinézu dnes s prehľadom obhájil suverénny víťaz Wout van Aert. 24-ročný Belgičan dosahoval v predošlých etapách vyrovnané výkony na viacerých profiloch a vedie bodovaciu súťaž. Cyklokrosová superstar má taktiež biely dres pre najlepšieho mladého jazdca.

Wout van Aert:

„Jasné, je to veľké. Je to prvé World Tour víťazstvo. Nemôžem tomu uveriť. Posledné týždne sme pracovali  na mojich časovkárskych zručnostiach, ale nevedel som, že by to bolo možné na takejto úrovni, takže som nesmierne šťastný. Toto ráno sme si trať prešli. Je to nádherná trať na časovku – mnoho rovných ciest, ťažké stúpanie v strede, potom sa išlo na plný plyn až do cieľa, väčšinou dolu kopcom. Očividne to bola dobrá trasa pre mňa. V časovke je to vždy utrpenie a dnes sa to vyplatilo.“

Profil:

Výsledky 4. etapy:

1.Wout van Aert (Bel):tjb:0:33:38
2.Tejay Van Garderen (USA):efd:0:00:31
3.Tom Dumoulin (Ned):sun:0:00:47
4.Steven Kruijswijk (Ned):tjb:0:00:49
5.Emanuel Buchmann (Ger)BOH0:00:51
6.Adam Yates (GBr):mts:0:00:56
7.Julian Alaphilippe (Fra):qst:0:00:59
8.Nils Politt (Ger):kat:0:01:05
9.Jakob Fuglsang (Den)AST0:01:07
10.Rémi Cavagna (Fra):qst:0:01:10

Celkové poradie:

1.Adam Yates (GBr):mts:12:27:26
2.Dylan Teuns (Bel):bmt:0:00:04
3.Tejay Van Garderen (USA):efd:0:00:06
4.Jakob Fuglsang (Den)AST0:00:07
5.Steven Kruijswijk (Ned):tjb:0:00:24
6.Thibaut Pinot (Fra)FDJ0:00:25
7.Emanuel Buchmann (Ger)BOH0:00:26
8.Alexey Lutsenko (Kaz)AST0:00:30
9.Wout van Aert (Bel):tjb:
10.Nairo Quintana (Col)MOV0:00:40

Zdroj: www.criterium-du-dauphine.fr

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár