Cena ropy klesá, no motoristi to pravdepodobne nepocítia

Ropa je v posledných mesiacoch ako na húsenkovej dráhe, čo vytvára veľmi náročné prostredie pre investorov.

Na jej cenu vplýva na jednej strane prebytok ponuky a na druhej strane riziko globálneho ekonomického spomalenia, ktoré  môže negatívne ovplyvniť budúci dopyt po rope. Cena tak má klesajúcu tendenciu, z čoho by sa mohli potešiť spotrebitelia.

Na cenu však nepôsobia len fundamenty, ale aj iné faktory. Predovšetkým plánovaná väčšia spotreba benzínu a nafty z dôvodu dovolenkovej sezóny a frekventovanejšieho cestovania. Distribútori tak pravdepodobne naopak zdvihnú ceny benzínu a nafty v Európe nahor. Prímorské oblasti a tranzitné krajiny, ako Slovinsko, alebo Rakúsko, môžu ponúknuť dokonca oveľa vyššie ceny pohonných hmôt ako doteraz.

Trh s ropou v poslednom čase zvyšuje obchodníkom adrenalín vďaka protichodným reakciám. Na ceny ropy vplýva najmä rozhodnutie prezidenta Trumpa eskalovať obchodnú vojnu s Čínou. Našťastie jeho zámer zaviesť clá na mexický tovar podniky zavrhli pre potenciálne riziko spomalenia hospodárstva.

Podľa nášho názoru je však pokles cien ropy pod vplyvom blížiacej sa recesie už v plnom prúde. Ropná zmes Brent síce našla podporu pred kľúčovou hranicou 60 dolárov za barel, avšak ak by bola táto hranica prelomená, znamenalo by to možný návrat k decembrovým úrovniam 52 dolárov za barel.

Graf: Vývoj ceny ropy Brent

Organizácia Opec, vedená Saudskou Arábiou, teraz pravdepodobne zvýši svoje odhodlanie zachovať ceny znížením svojej produkcie. Kartel sa koncom tohto mesiaca stretne aby rozhodol, ako si Saudská Arábia a ďalšie krajiny prerozdelia trhový podiel Iránu.

Svoje dodávky neplánovane obmedzilo aj Rusko a to po prvý krát odkedy bola zavedená dohoda o obmedzení produkcie. Denná ruská produkcia ropy na úrovni 11,1 miliónov barelov za deň klesla o 76 000 barelov. Avšak obmedzenie bolo len reakciou na kontamináciu ropovodu Družba, čo neplánovane obmedzilo vývoz do Európy.

Ak by krajiny Opecu naopak zrušili dohodu o obmedzení ťažby, cena ropy by mala tendenciu klesať z dôvodu prevyšujúcej ponuky nad celosvetovo klesajúcim dopytom. Bol tak možný aj pokles až k cenovej hladine 30 dolárov za barel, no len v dlhšom časovom horizonte.

Nateraz však žiaden veľký výpredaj ropy nehrozí. Podľa agentúry Bloomberg zníženie ťažby ropy v Kuvajte o 40 tis. barelov a v Iráne o 230 tis. barelov za deň bolo kompenzované nárastom ťažby v Saudskej Arábii o 170 tis. barelov, v Líbyi o 60 tis. barelov a v Iraku o 50 tis. barelov za deň. Ponuka tak zostáva viac menej stabilizovaná.

Martin Sklenář, analytik Saxo Bank

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre