Zachránia brusnice ľudstvo pred pohromou? Úžasná sila ovocia v boji proti infekciám!

Zdroj: gettyimages.com
2019-06-12 16:00:00

Už domorodí americkí Indiáni pred Kolumbom vedeli o liečivých účinkoch brusníc. Nový výskum rozširuje zdravotné výhody ovocia a prichádza s odvážnym tvrdením, že molekuly z brusníc majú schopnosť robiť baktérie citlivejšie na antibiotiká. Odborníci prišli na to, ako je to možné!

Ide o globálny problém

Centrá pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) a Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) považujú rezistenciu na antibiotiká za "globálny problém verejného zdravia". Nadmerné používanie antibiotík tak u ľudí, ako aj u zvierat viedlo k vzniku "superbaktérií", ktoré sú odolné voči liekom. Preľudnenie, globálna migrácia a zlá sanitácia sú len niektoré z dôvodov, prečo sa problém liekovej rezistencie tak zvýšil. Niektorí výskumníci dokonca varujú, že "sme na pokraji návratu do preantibiotickej éry, v ktorej sa menšie infekcie môžu opäť stať smrtiacimi!"

Čítajte tiež: Vážna diagnóza, ktorá sa maskuje za iným ochorením: Keď je pre nás normálne niečo, čo nás zabíja!

Vedci sa preto snažia prísť s inovatívnymi a niekedy aj netradičnými riešeniami. Medzi nimi je napr. rybí sliz, ktorý údajne obsahuje zlúčeniny, ktoré by mohli byť smrteľné pre superbaktérie. Tentokrát sa výskumníci z McGill University v Quebecu v spolupráci s "Institut national de la recherche scientifique" (INRS) v Montreale v Kanade rozhodli preskúmať možnosti brusníc v boji proti infekciám.

Nathalie Tufenkjiová je profesorka chemického inžinierstva na McGill University a zároveň vedúcou autorkou štúdie. Profesorka a jej kolegovia zistili, že brusnicový extrakt môže baktérie urobiť citlivejšie na antibiotiká. Autori publikovali svoje zistenia v časopise Advanced Science.

Zastaví antibiotickú rezistenciu

Široké presvedčenie, že brusnicový džús pomáha liečiť infekcie močových ciest (UTI) podnietil prof. Tufenkjiovú a jej tím k štúdiu brusníc. Vedci si vybrali baktérie spôsobujúce infekciu močových ciest, pneumóniu a baktérie spôsobujúce gastroenteritídu, vrátane Proteus mirabilis, Pseudomonas aeruginosa a Escherichia coli.

Použili brusnicový extrakt na bakteriálne kultúry a zistili, že brusnicové molekuly urobili kultúry citlivejšie na antibiotiká dvoma spôsobmi. Po prvé, brusnicový extrakt spôsobil, že membrány baktérií sú priepustnejšie pre antibiotiká. Navyše, brusnicový extrakt narušil mechanizmus, ktorý baktérie zvyčajne používajú na odstránenie antibiotika.

"Keď sme súčasne liečili baktérie antibiotikami a brusnicovým extraktom, nevyvinula sa žiadna rezistencia. Veľmi nás to prekvapilo," povedala Nathalie Tufenkjiová. 

Dvojitý účinok brusnicového extraktu ho robil účinným aj pri nižších dávkach. Po objavení týchto mechanizmov v bunkových kultúrach vedci replikovali svoje zistenia v modeli hmyzu.

"Toto sú naozaj vzrušujúce výsledky," hovorí spoluautor štúdie Éric Déziel, profesor mikrobiológie na INRS, ktorý ďalej vysvetľuje: "Aktivita je generovaná molekulami nazývanými proanthocyanidíny. Existuje niekoľko rôznych druhov proanthocyanidínov, ktoré môžu spolupracovať na dosiahnutí tohto výsledku. “

Profesorka Tufenkjiová dodala: „Sme ochotní pokračovať v tomto výskume ďalej. Našou nádejou je znížiť dávky antibiotík, ktoré sú potrebné v humánnej a veterinárnej medicíne v rámci boja proti antibiotickej rezistencii.

Fotogaléria


Tagy:
ovocie zdravie liečba brusnice antibiotiká prevencia infekcie

2019-06-12 16:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia