Minimálna suma gastrolístkov sa zvýši od 1. júla, potvrdilo ministerstvo práce

Zvýšenie minimálnej hodnoty gastrolístkov z 3,60 eura na 3,83 eura sa môže vzťahovať na zhruba 724 tisíc zamestnancov.


Minimálna hodnota stravných lístkov sa pre státisíce zamestnancov od 1. júla zvýši z 3,60 eura na 3,83 eura. Dôvodom je nárast súm príspevkov na stravné pre zamestnancov, ktorí sú na pracovnej ceste v rámci Slovenska. Stravné pre zamestnancov stúpne na základe opatrenia rezortu práce a sociálnych vecí, ktoré sa začne uplatňovať od začiatku budúceho mesiaca. "Legislatívny proces sa skončil, v súčasnosti sa čaká na publikáciu v Zbierke zákonov," uviedol pre agentúru SITA Igor Melicher z tlačového a komunikačného odboru ministerstva práce a sociálnych vecí.

Suma stravného v prípade pracovnej cesty v dĺžke päť až 12 hodín pôjde nahor zo súčasných 4,80 eura na 5,10 eura za každý deň, stravné pri pracovnej ceste trvajúcej od 12 do 18 hodín sa zvýši zo 7,10 eura na 7,60 eura a pri pracovnej ceste presahujúcej 18 hodín pôjde o nárast zo súčasných 10,90 eura na 11,60 eura.

Ministerstvo práce a sociálnych vecí odhaduje, že nárast minimálnej hodnoty gastrolístkov sa môže vzťahovať na zhruba 724 tisíc zamestnancov. Podľa výberovej vzorky, v ktorej sa nachádzalo 780 tisíc zamestnancov, dostávalo stravovacie poukážky v hodnote nižšej ako 3,83 eura približne 259 tisíc zamestnancov, čo je 33,2 % z počtu vo výberovej vzorke. Za minulý rok pritom bolo na Slovensku 2,18 milióna zamestnancov. "Za predpokladu, že z celkového počtu zamestnancov stravovacie poukážky poberá 33,2 % zamestnancov v hodnote nižšej ako 3,83 eura, zvýšenie minimálnej hodnoty stravovacích poukážok môže mať pozitívny vplyv na približne 724 tisíc zamestnancov," uviedlo ministerstvo.

Sumy stravného pri tuzemských pracovných cestách sa naposledy menili k 1. júnu minulého roka. "V zmysle mechanizmu zvyšovania súm stravného, ktorý je ustanovený v zákone o cestovných náhradách, bola splnená podmienka na ich zvýšenie," uviedlo ministerstvo. Vo februári tohto roka totiž mesačný kumulovaný index cien jedál a nealkoholických nápojov v reštauračnom stravovaní na Slovensku oproti januáru minulého roka dosiahol 105,8 %, čo je zvýšenie o 5,8 percentuálneho bodu.
 

Vyberáme z poistovne.sk

IMG_2905-R

Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur

Zdravotná poisťovňa Dôvera uzavrela minulý rok so ziskom 19,95 mil. eur. Poisťovňa z tejto sumy presunie 3,99 mil. eur do rezervného fondu, zvyšok poputuje do nerozdeleného zisku minulých rokov.
28.03.2024
Čítať viac o Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur
UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Aj keď tretina Slovákov Veľkú noc neoslavuje, počas Veľkej noci sa poisťovne stretávajú s nezvyčajnými poistnými udalosťami. Prinášame vám výber tých najlepších.
28.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Vyberáme z banky.sk