Svet Krimi Zo zahraničia

Podvody za milióny eur: V Rakúsku súdia štyroch Slovákov

Súd so štyrmi Slovákmi, ktorí mali od rakúskych stavebných firiem vylákať miliónové sumy, sa v stredu začal na súde v rakúskom meste Klagenfurt.

Ilustračný obrázok k článku Podvody za milióny eur: V Rakúsku súdia štyroch Slovákov
Zdroj: TASR

Špecializovaná prokuratúra pre vyšetrovanie ekonomických trestných činov a korupcie (WKStA) ich obvinila zo závažného podvodu, informovala agentúra APA.

Žaloba sa opiera o právoplatný rozsudok krajinského súdu v Klagenfurte. Občan Maďarska, ktorého pred dvoma rokmi právoplatne odsúdili, spolu so štvoricou obvinených Slovákov mali rakúskym podnikateľom ponúkať falošné lukratívne objednávky na veľké stavebné projekty na Slovensku a následne mali od nich takto získať „predbežné“ finančné prostriedky.

Hlavný obžalovaný vo veku 62 rokov, ktorý sa už nachádza vo väzbe, pôsobil niekoľko rokov v politike na Slovensku. Prokurátor Wolfgang Handler uviedol, že jeho úlohou bolo vytvoriť sieť kontaktov a mal aj zabezpečiť všetko potrebné na uskutočnenie podvodu.

Spolu s ďalšími tromi obžalovanými — dvoma mužmi vo veku 68 a 37 rokov a 61-ročnou ženou — sa na fingovaných stretnutiach vydávali za zástupcov ministerstva hospodárstva zo Slovenska a týmto spôsobom okradli viaceré stavebné podniky o miliónové sumy.

Podvody trvali niekoľko rokov — začali už v roku 2007 a na verejnosť sa dostali vyšli v roku 2015.

Hlavný obžalovaný sa podľa prokuratúry doposiaľ k činu nepriznal a vydáva sa za obeť už odsúdeného občana Maďarska. Zvyšní obvinení sa podľa obžaloby určitý podiel viny priznali.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM