Denník N

Manažérka softvéru Pohoda: Niektoré obchody zaplatili za eKasu už vo februári, no pokladnice stále nemajú

Zuzana Svobodová je produktovou manažérkou softvérovej firmy Stormware, ktorá firmám dodáva ekonomický, účtovný a mzdový softvér Pohoda. V rozhovore vysvetľuje, prečo je dobré, že štát nebude do októbra pokutovať podnikateľov, ktorí si objednali eKasu, no do konca júna ju ešte nebudú mať.

Hovorí tiež, prečo sa softvérové firmy spoliehali na tradičných výrobcov a čakali, kým im finančná správa certifikuje riešenia.

Finančná správa nebude do 30. septembra dávať pokuty podnikateľom, ktorí nebudú mať online pokladnicu (eKasu), no spravili všetko pre to, aby ju mali už do začiatku leta. To znamená, že požiadali o kód pokladnice a preukážu, že majú objednanú certifikovanú pokladnicu. Je to dobré riešenie?

Predĺženie využívania „starých“ elektronických registračných pokladníc je z našej strany potrebné a vítané riešenie, keďže v konečnom dôsledku by boli pokutovaní podnikatelia, ktorí sa do tejto situácie dostali nie vlastným zavinením. Zabezpečí sa tým dostatočný časový priestor na kompletnú implementáciu riešení u tých podnikateľov, ktorí naozaj vykonali všetky nevyhnutné kroky, avšak s ohľadom na objektívne dôvody si svoju povinnosť evidovať tržbu nemôžu splniť. Riešenie je o to lepšie, že bude zakotvené legislatívne. Už koncom apríla sme si pripravili argumenty, prečo nie je termín prechodu na eKasu k 1. júlu pre našich zákazníkov reálny. V spolupráci so Slovenskom.Digital a ďalšou softvérovou firmou sme iniciovali stretnutie so zástupcami finančnej správy. Na tomto stretnutí sme diskutovali aj o tom, či finančná správa má pripravené nejaké záložné riešenia pre prípad, že by podnikatelia reálny prechod na eKasu nestíhali. Z tých záložných riešení, ktoré prichádzali do úvahy, je toto asi naozaj najvhodnejšie.

Kto podľa vás zlyhal? Štát, lebo dal trhu málo času, výrobcovia, lebo nie sú schopní pripraviť certifikované riešenie, podnikatelia, lebo vyčkávajú alebo si to nechávajú na poslednú chvíľu?

Z pohľadu podnikateľov mi pripadá nespravodlivé, že prvé tri mesiace po schválení zákona im síce už plynul čas na to, aby si splnili zákonnú povinnosť, ale prakticky nemohli

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

eKasa

Ekonomika

Teraz najčítanejšie