Sezónu otvorí príbeh o Agáte

12. 6. 2019

O tom, ako sa z mladej krčmárky stala komorníčka kráľovnej a ako na hrade našla svoju životnú lásku, vyrozpráva návštevníkom šieste pokračovanie cyklu Príbehy z Trenčína. Opäť pôjde o neobyčajnú artistickú šou pod holým nebom, plnú dychberúcich akrobatických výkonov a efektných svetelných zobrazení.

Už tradične ju dostanú školáci k vysvedčeniu za odmenu v posledný deň školského roka v piatok 28. júna. Ak by to náhodou z nejakých príčin nestihli, príbeh sa odohrá ešte raz aj v sobotu 29. júna. Začiatok bude oba dni o 21.15 v spodnej časti Parku pod Juhom, v ktorom len pre túto príležitosť vyrastie jedna z najväčších atrakcií tohto ročníka – špeciálne skonštruovaná vysoká veža.

Príbeh sa bude odohrávať v Parku pod Juhom na siedmich stanovištiach, kde viac ako tri desiatky účinkujúcich odohrajú celkovo desať scén. V hlavnej úlohe komorníčky Agáty uvidíme členku akrobaticko-tanečného zoskupenia Vertigo, inak úspešnú právničku, Klaudiu Danišovú.

Okrem Vertiga budú účinkovať dobová skupina Hector so svojimi koňmi, ktoré budete môcť obdivovať v parku už od 18.00, ďalej trenčianski akrobati a freerunneri Born to Trick, skupina historického šermu Wagus sa predstaví v úlohe tanečníkov, zahrá Musica poetica, zaujímavé svetelné efekty má pripravený trenčiansky Trakt. Ďalšou novinkou tohto ročníka bude laserová šou v závere podujatia.

Príbeh o Agáte zostavil a pod réžiu nočnej šou sa podpísal opäť, tak ako pri predošlých piatich príbehoch, Trenčan Vlado Kulíšek. Dej približuje obdobie panovania Žigmunda Luxemburského a život na Trenčianskom hrade v tom čase.

„Barbora Celjská je podľa mňa jediná panovníčka, ktorá reálne bývala na Trenčianskom hrade a v roku 1425 tu dokonca strávila Vianoce so svojím manželom kráľom Žigmundom,“ hovorí V. Kulíšek, ktorý do príbehu zasadil práve tieto udalosti.

Spísal ich už tradične aj do literárnej podoby a útlu knižku o láske Agáty, komorníčky kráľovnej Barbory Celjskej, a vojaka Petra, slúžiaceho kráľovi Žigmundovi, po prvý raz predstaví detským čitateľom 18. júna o 10.00 v Letnej čitárni Verejnej knižnice M. Rešteku na Jaselskej ulici 2. V prípade nepriazne počasia sa uvedenie novej trenčianskej legendy a knižky uskutoční v spoločenskej miestnosti VKMR na Hasičskej ulici 1.

Podrobnosti o podujatí sledujte na facebooku Kultúrno-informačného centra, kde budú postupne zverejňované.

Pribehy z Trencina - O komornicke Agate

Pošlite tip na tento článok svojim priateľom!