Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šatan prijal výzvu. Hokej musí byť atraktívny pre rodičov aj deti, vraví

Pozíciu generálneho manažéra plánuje vymeniť za post prezidenta Slovenského zväzu ľadového hokeja. Majster sveta z Göteborgu a majiteľ kompletnej medailovej zbierky zo seniorských šampionátov Miroslav Šatan (44) v stredu potvrdil to, o čom sa v zákulisí už dlho hovorilo ako o hotovej veci.

12.06.2019 13:46 , aktualizované: 14:27
Miroslav Šatan Foto: ,
Miroslav Šatan.
debata (9)

„Po rozhodnutí Martina Kohúta nekandidovať opätovne na post prezidenta prebehlo veľa rozhovorov. Viaceré kluby ma vyzvali, aby som šiel do toho a pokúsil sa získať dôveru ostatných. Výzvu prijímam,“ priblížil v rozhovore pre slovenské médiá.

S akou víziou pôjdete do volieb?

Nechcem ísť do toho sám, plánujem priniesť so sebou ľudí, ktorých som za posledné dva roky videl pracovať a zaoberať sa problémami slovenského hokeja. Cieľom je budovanie akadémií, podpora vzdelania a vytváranie atraktívneho prostredia pre rodičov aj deti. Chceme, aby sa z mladých hokejistov po absolvovaní nášho systému stali aj kvalitní ľudia. Ak aj nebudú hrať profesionálny hokej, potrebujeme im dať možnosť zaradiť sa do spoločnosti v iných oblastiach.

Čo bude váš najbližší krok?

Ak budem vo voľbách úspešný, chcel by som na jeseň počas prvých mesiacov vo funkcii navštíviť všetky kluby, vypočuť si ich zástupcov a spoločne vytvoriť dlhodobú víziu – približne na desať rokov – stratégie, kam by sa mohol slovenský hokej uberať a aké ciele si stanoviť. Pri vytváraní vízií musia napomôcť kluby, lebo oni sú budúcnosť slovenského hokeja.

Video

Neplánujete návštevy klubov ešte pred voľbami?

Keďže nám do volieb zostáva veľmi málo času, nie je možné navštíviť všetky. Pokúsim sa zorganizovať viaceré pracovné skupiny, kde bude viac klubov pokope a absolvovať tri alebo štyri takéto sedenia. Tam odprezentujem svoju víziu a povieme si o spoločných cieľoch.

Je pre vás post prezidenta SZĽH väčšia výzva ako doterajšia funkcia generálneho manažéra?

Áno. Za dva roky som videl, že veci sa hýbu správnym smerom, ale stále môžeme ešte pridať. Zlepšilo sa fungovanie zväzu vo všeobecnosti aj jeho finančná kondícia, kluby dostávajú viac financií ako v minulosti. Priniesli sme zahraničných odborníkov, ktorí nás v niektorých veciach posunuli dopredu. Ľudí zapálených pre hokej je veľa, potrebujú len vhodné pracovné prostredie, aby mohli pomáhať posúvať náš hokej dopredu. Preto je to väčšia výzva.

Video

Rozhodnutie o kandidatúre bolo náročné?

Nebolo jednoduché. Pri veľkých rozhodnutiach je to vždy najmä o ľuďoch. Preto sa pokúsim využiť čas do volieb, aby som do svojho tímu pritiahol čo najviac ľudí, ktorí môžu nášmu hokeju pomôcť.

Aké sú prvé odozvy na vašu kandidatúru?

Minulý týždeň som bol na športovej rade Tipsport Ligy, odozva bola z väčšej časti pozitívna. Aj to pomohlo pri mojom rozhodovaní

Čo budú hlavné body vašej kandidatúry?

Na celkovej vízii budem ešte pracovať, absolvujem veľa stretnutí, vypočujem si problémy ľudí, ktorí pracujú v hokeji a to, čo by chceli riešiť v najbližšom období. Niektoré veci sme začali robiť už v predošlom období, ale nie sú dokončené. Dajú sa vylepšiť, je to na diskusiu, ale o plánoch sa chcem baviť najmä s klubmi, až potom ich budem prezentovať pred verejnosťou.

TV Pravda: Podporu najlepšiemu strelcovi v histórii slovenskej reprezentácie nedávno vyslovil aj súčasný prezident SZĽH Martin Kohút:

Video

Kde vidíte slovenský hokej o desať rokov?

Očakávam plne funkčné akadémie. Neviem, koľko sa nám ich podarí vybudovať, ale bolo by dobre, keby mal napríklad každý kraj jednu. Je to cieľ, ktorý sa dá splniť, ak všetky zložky spoločnosti aj vo vnútri hokejového hnutia budú spolupracovať.

K reprezentácii ste pritiahli Craiga Ramsayho. Počítate s ním aj do budúcnosti?

Craig je súčasťou mojej vízie, ktorou by sme mali ísť. V prípade môjho úspechu vo voľbách ho určite oslovíme s ponukou na ďalšiu spoluprácu.

Súčasťou predošlých hokejových volieb boli rôzne zákulisné ťahy patriace skôr do veľkej politiky. Očakávate podobný priebeh aj teraz?

Neviem. V minulosti bola kampaň dosť orientovaná na médiá a verejnosť, veľa vecí sa riešilo vonku. Radšej by som o svojich plánoch komunikoval vo vnútri hnutia. Rozhodujú predsa kluby, ktoré budú hlasovať, nie verejnosť.

Okrem vás by mali kandidovať aj Dárius Rusnák a Jaroslav Šmátrala. Čo na nich hovoríte?

O konkurentoch nechcem hovoriť, všetko si musia zhodnotiť tí, ktorí budú vo voľbách rozhodovať. Každý má právo uchádzať sa o túto pozíciu, ponúknuť svoju víziu a to sa aj bude diať.

Pripúšťali ste si, keď ste končili aktívnu kariéru, že sa tak rýchlo vrátite do hokejového prostredia a váš život sa takto výrazne zvrtne?

Vôbec nie. Prvé roky po kariére boli najjednoduchšie, mal som veľa voľného času, ktorý teraz nemám vôbec.

Do parlamentu pôjde na budúci týždeň zákon o doživotnej rente pre športovcov, ktorí získali medaily na najprestížnejších podujatiach. Čo naň hovoríte?

Plne to podporujem, hoci detaily zatiaľ nepoznám. Som za to, aby športovcov, ktorí Slovensko preslávili na veľkých podujatiach rangu majstrovstiev sveta a olympiádach, štát ocenil. Po kariére má mnoho z nich problémy, niektorí aj existenčné.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Miroslav Šatan #SZĽH