6 tipov ako si vychutnať dobrú šálku kávy

Časy, keď stačilo hodiť 50 centov do automatu na kávu a človek sa uspokojil s „niečím tmavohnedým tekutým“, sú už dávno preč. Slovensko prešlo výraznou evolúciou v požívaní kávy. Klasického „turka“, či „nesku“ už nájdete v máloktorej kaviarni. Regály s kávou v supermarketoch vás lákajú každým smerom: zrnková, mletá, kapsule… Neviete sa rozhodnúť? Prečítajte si našich 6 tipov a budete mať jasno ako si vybrať a hlavne vychutnať dobrú kávu.

 


Poznajte svoje chute

Keď si pozriete zloženie na obale kávy, dočítate sa, aký typ kávových zŕn prevláda. Vo väčšine prípadov narazíte na odrodu kávy Arabika, alebo Robusta. Arabika rastie vo vyšších nadmorských výškach, Robustu nájdete aj v nižších oblastiach. Chuť Arabiky je zľahka kyslastá, jemnej chute. Robusta má naopak silnú, až mierne horkastú chuť. V súčasnosti sa najviac preferujú kombinácie oboch zmesí, v ktorých prevažuje Arabika. Naozaj silné a kvalitné espresso si však pripravíte práve zo 100% zŕn Arabika. Počítajte však aj s vyššou cenou.

Obsah kofeínu

Odroda Arabica obsahuje menej kofeínu, než odroda Robusta. Na obsah kofeínu však vplýva aj praženie kávy. Mnohoľudí sa domnieva, že čím je káva dlhšie pražená (a teda aj tmavšia), tým viac kofeínu obsahuje. Opak je však pravdou, najviac kofeínu obsahujú práve málo pražené zrná.

Kontrolujte obal

Na obale kávy nájdete všetky potrebné údaje. Nikdy však nekupujte kávu, ktorá má v zložení napísané iba 100% káva. Nebudete vedieť, v akom pomere sú pomiešané jednotlivé odrody a takáto káva vám nemusí chutiť. Vždy si kontrolujte aj dátum praženia. Káva sa má spotrebovať čerstvá, preto je ideálne, ak ju spotrebujete približne tri týždne po pražení. Určite sa vyhnite sa káve, ktorá bola pražená pred 6 a viac mesiacmi.

Zrnko vs. kapsule

Vyznávači kvalitnej kávy si radi doprajú špičkovú kávu aj doma. Aký kávovar na domácu prípravu zvoliť? Čerstvo namletá zrnková káva zatiaľ vedie u väčšiny spotrebiteľov. Nákupná cena kvalitného prístroja na zrnko sa však môže vyšplhať do závratných výšok. Výhodou kávovaru na kapsule je časovo nenáročná príprava, minimálna údržba prístroja, dlhšia trvanlivosť kávy v uzavretých kalíškoch a sympatická obstarávacia cena. Jedna porcia vždy obsahuje presné množstvo kávy vhodné na prípravu nápoja. Samotná výroba je navyše tak jednoduchá, že ju zvládne každý. Zvoliť si môžete aj intenzitu, napríklad káva L´OR ponúka štyri druhy intenzity espressa. Balená je v hliníkových kapsliach, ktoré zaistia, že čerstvo namletá káva si v nich dlhodobo uchováva svoju arómu a chuť. Dostupná je na rozdiel od iných značiek aj v bežných supermarketoch.

Správna príprava

Či už zvolíte kávu zrnkovú, mletú, či instantnú, vždy by ste mali dbať na správnu prípravu. Určite ste si všimli, že káva z vášho domáceho kávovaru časom mení chuť alebo vytvára slabšiu penu. Môže to byť spôsobené vašou nedostatočnou starostlivosťou o kávovar. Nezabudnite preto
na pravidelný servis. Čomu sa vyhnúť pri mletej, či zalievanej káve? Nepoužívajte vrelú vodu. Vodu nechajte po zovretí odstáť a zalievajte kávu vodou s  teplotou okolo 85 stupňov. Podľa profesionálov je káva zaliata chladnejšou vodou viac kyslejšia, tá zaliata horúcou vodou zas sladšia. Pokiaľ máte doma príliš tvrdú vodu, je lepšie na prípravu kávy použiť vodu filtrovanú.

Ako si vychutnať kávu od profesionálov

V prvom rade je dôležitá šálka. Tá by mala byť pred tým, než sa dostane do kontaktu s vašim espressom, nahriata. Vhodnejšie sú menšie šálky s hrubšou stenou, v ktorých espresso tak rýchlo nevychladne. Ku každému espressu by ste v kaviarni mali dostať aj malý pohárik vody, aby ste mali možnosť opláchnuť svoje chuťové bunky skôr, ako si kávu vychutnáte. Preferujete väčšiu kávu, ideálne s mliekom? Profesionál vám vždy naservíruje šálku kávy a horúcu vodu zvlášť. Do kávy nepatrí ani studené mlieko. Časy malých plastových mliečok sú už dávno preč, v dobrej kaviarni dostanete ku káve mlieko zohriate v malej kanvičke. A vy si tak budete môcť vyladiť kávu presne podľa vašich preferencií.

Zdroj: Barbora H.