Ako zúžitkovať jahody

Letné jahodové dezerty alebo 7 spôsobov ako zúžitkovať jahody

Redakcia - 12. júna 2019 - 5686. zobrazení

Šťavnatá pochúťka plná sviežej a lahodnej chuti rozplývajúcej sa na jazyku. Na zber milovaných jahôd musíme každý rok netrpezlivo čakať, no práve preto je zber a následné zúžitkovanie úrody vzácnejšie.

Osviežujúce jahodové dezerty

Jahody si môžeme vďaka hypermarketom kúpiť kedykoľvek, no tieto plody majú od tých z domácej záhradky na míle ďaleko. Ak si chcete dať skutočnú jahodu, nielen nastriekané nedozreté ovocie plné pesticídov, musíte si počkať na júnový zber jahôd. Ak vás záhradka obšťastní hojnou úrodou, môžete jej dary zužitkovať aj týmito 7 spôsobmi. Aké sú však obľúbené letné jahodové dezerty?

Náš TIP na kvalitné mixéry k príprave jahodových dobrôt

Delimano

G21

Sencor

Delimano Nutribullet RX 1700 - jahodové dezerty
Hodnotenie

Cena: od 169.90 €

G 21 Perfect Smoothie - jahodové dezerty
Hodnotenie

Cena: od 154.99 €

Sencor SBU 7790 NP - jahodové dezerty
Hodnotenie

Cena: od 77.90 €

Ikona akvárium na mieru Osviežujúce jahodové dezerty

Jahody primárne nepotrebujú žiadne ďalšie spracovanie, najlepšie chutia totižto v surovom stave. S pridaním šľahačky, čokolády, jogurtu alebo iného ovocia sú letné jahodové dezerty tou najosviežujúcejšou pochúťkou.

Ikona akvárium na mieru Jahodové dezerty

Ak sa rozhodnete jahody nejakým spôsobom spracovávať, môžete upiecť jednoduchý koláč, napr. bublaninu, alebo ich pridať do vynikajúcej nepečenej smotanovej torty.

Ikona akvárium na mieru Jahodové kompoty

Ak si chcete na domácich jahodách pochutnať aj v zime, môžete ich zamraziť, avšak oveľa lepším riešením je ich zavarenie. Jahodové kompoty sú tou najobľúbenejšou formou spracovávania jahôd.

Jahodový džem - jahodové dezerty

Ikona akvárium na mieru Jahodový čaj

Vedeli ste, že z jahôd sa dá spraviť čaj s blahodarnými účinkami na trávenie a podporu imunity? Jahody stačí pár dni sušiť na tmavom mieste bez prístupu vlhkosti a potom z nich klasickým spôsobom uvariť čaj.

Ikona akvárium na mieru Jahodová pleťová maska

Okrem „poživateľných spôsobov“ môžete tieto zázračné plody využiť aj na kozmetické účely. Dámy si z nich môžu pripraviť rôzne regeneračné pleťové masky s blahodarnými výživnými účinkami na pleť.

Ikona akvárium na mieru Jahodová zubná pasta

Jahodové zubné pasty sa síce nevyrábajú, no podľa viacerých ľudových receptárov si ich môžete namiešať svojpomocne. Ide o celkom jednoduchý recept, jahody stačí rozomlieť a takúto zmes si aplikovať na zuby a ďasná. Zuby by tak mali byť vybielené už po pár dňoch.

Azalka: Pestovanie, hnojenie a polievanie

Viete ako sa má správne pestovať azalka? Aké hnojivá sú vhodné pre azalky? Ako často polievať azalky? Prečo je azalka obľúbenou?

Azalka: Pestovanie, hnojenie a polievanie

Ikona akvárium na mieru Jahodové dezerty ako živé dekorácie

Ak v období zberu jahôd oslavujete nejakú udalosť, jahody sa hodia aj ako dekorácia do misiek, váz či svietnikov. Rátajte však s tým, že jahody ako ozdoby prežijú len pár hodín, takže si to načasujte tak, aby jahody nezhnili skôr než ukážu svoje dekoratívne schopnosti.

Jahody - jahodové dezerty

Kuchyňa, domáca lekáreň či dokonca živá dekorácia, využitie jahôd je naozaj všestranné. Škoda, že jedny z najchutnejších a najzdravších plodov máme k dispozícii len na chvíľu. Na druhej strane, aspoň je to dobrým dôvodom vážiť si tento dar a zužitkovať ho čo najlepšie.

Text: Róbert Bosák

  • Kategórie

Podobné články