NASADAŤ, VYRÁŽAME! 7 neoceniteľných rád ako prežiť s drobcom dlhú cestu autom

Barbora Daxner, mama, cestovateľka a autorka blogu LITTLE NOMAD LIFE | 12. jún 2019
NASADAŤ, VYRÁŽAME! 7 neoceniteľných rád ako prežiť s drobcom dlhú cestu autom

Chystáte sa so svojim pokladom prvýkrát autom na dovolenku? Čaká vás heroický výkon, keď sa budete snažiť sústrediť na šoférovanie za neprestajného: „Oci, kedy tam už budeme? Mami, dáš mi napiť? Mne treba na záchod!”

Prípadne sa autom ozýva plač, mrnčanie a ponosy. Je smädné, hladné, nechce sa mu sedieť v sedačke, stále ho čosi omína...načahujete sa po fľašu, lovíte v kabelke keksík či hračku...Na čele sa vám perlí studený pot, nervy máte našponované na prasknutie a v duchu si svätosväte prisaháte, že toto je už poslednýkrát. Samozrejme, že nie je.

Správny čas na odchod

Ak je to možné, načasujte svoj odchod na dlhšiu cestu tak, aby bol drobec vyšťavený a prespal minimálne väčšinu prvej etapy cesty. V praxi to znamená nevyraziť hneď po zobudení a po raňajkách, keď je zlatíčko plné energie, ale až po tom, čo bolo nejakú dobu aktívne.

U menších detí sa nám osvedčilo vyraziť pred veľkým poludňajším (alebo iným) spánkom
. Predtým sme našu malú nomádku účelovo vyšťavili pobytom vonku, hrami a pohybom a nedovolili sme jej zaspať prv, než sme ju posadili do auta.

Ak pokladík dojčíte, k spánku mu dopomôže aj to, ak sa v aute najprv nadojčí (alebo pocucá mlieko z fľašky), a potom ho umiestnite do autosedačky a pohnite sa vpred. Bude spokojné a pohyb ho ukolíše do spánku.

Pri niektorých deťoch sa lepšie cestuje v noci, to znamená, že vyrazíte večer po kúpaní a kŕmení, takže dieťa v aute prakticky prespí celú noc
, nám sa však osvedčilo cestovať radšej cez deň. Dokonca ani s prekladaním polospiaceho dieťaťa pred svitaním do studeného auta nemáme dobré skúsenosti, ale samozrejme, každému vyhovuje niečo iné.

Rozdeľte si trasu na viac etáp

Hoci je lákavé zvládnuť cestu zo Slovenska na juh Chorvátska „na jeden šup”, pri malom dieťati odporúčame nesnažiť sa ušetriť čas. Radšej sa držte hesla: „Pomaly ďalej zájdeš”. Lepšie než cestovať neskoro do noci je rozdeliť trasu na viacero etáp a prespať na polceste.

Nám sa osvedčilo vyraziť pred poludním, do cieľa na polceste doraziť okolo piatej a zvyšných pár hodín - prv než sme malú nomádku uložili na spánok - sme sa s ňou prechádzali na čerstvom vzduchu, a keď bola väčšia, vzali sme ju vyšantiť sa do hotelového bazéna alebo na detské ihrisko. Predspánková aktivita dieťatku pomôže vybiť energiu nahromadenú celodenným sedením v aute, v noci bude lepšie spať a na druhý deň ráno nebude mrzuté. (Snáď :-)

Pohodlie na prvom mieste

Dieťa je často v aute nespokojné preto, že nemá dostatočný komfort, nie preto, že by malo problém s jazdou autom ako takou. Oblečenie ho omína, je mu príliš teplo, do očí mu svieti slnko…Prv, než vyrazíte na cestu, uistite sa, že drobcovi sa v autosedačke sedí pohodlne, nič ho netlačí, nie je mu priveľmi teplo ani chladno. Nastavte správne vetranie a clonenie.

Nám urobili dobrú službu špeciálne froté návleky na autosedačku, ktoré absorbujú pot a príliš dieťa nezohrievajú. A pohodlné oblečenie z prírodných materiálov, ktoré nie je príliš tesné. Už roky nedáme dopustiť na stopercentne prírodnú merino vlnu, ktorá má skvelé termoregulačné vlastnosti. A ak sa čírou náhodou spotí, merino vlna, na rozdiel od bavlny, neostáva vlhká, čiže sa nestane, že dieťatko sedí v autosedačke s mokrým chrbátikom. Aj to totiž neraz môže za to, že drobec nevie v autosedačke obsedieť a znepríjemňuje cestu ostatným spolucestujúcim.

Občerstvenie poruke

Určite nepodceňujte dostatočné zásoby vlhčených obrúskov, tekutín a jedla. Nikdy neviete, či nezostanete trčať v zápchach a nič nie je horšie, než sa ocitnúť v malom uzatvorenom priestore so smädným a hladným dieťaťom (bez záchrany v podobe najbližšej čerpacej stanice). Bolo by ideálne, keby ste si občerstvenie strategicky rozložili v aute tak, aby ste ho mali ihneď po ruke a v prípade potreby mohli dieťaťu čokoľvek poľahky podať.

Vďačné rozptýlenie

Zabaviť potrebujú nielen staršie deti, ale aj bábätká. Vyzbrojte sa arzenálom hračiek a hier, ktoré vaše dieťa ešte nemá opozerané a istý čas sa zabaví ich skúmaním a objavovaním. Nemusia to byť nevyhnutne iba hračky, ale aj rôzne každodenné predmety so zaujímavým povrchom či funkciou, ktoré môže skúmať, rozoberať, , triediť a podobne.

Vytvorte mu akési „vrecko s pokladmi”, do ktorého dáte pestrú zmes rozličných predmetov. Odporúčame veci so zipsami, sponami, šnúrkami, ozdobami, zámkami, gombíkmi,štipce atď. Deti do jedného roka budú vrecko s pokladmi milovať a verte, že sa hodnú chvíľu zabavia objavovaním.

Samozrejme, berte do úvahy, že ste v pohybe, čiže by to nemali byť celkom drobné predmety ani také, ktoré sa pri náhlom zabrzdení rozletia po aute na všetky strany. Rovnako by ste mali pri drobcovi sedieť vzadu a dohliadať na to, čo s vecami robí. Ak máte väčšie deti, okrem „obligátnych” rozprávok na tablete (ktoré vyťahujeme vtedy, keď už je fakt kríza), môžu byť pre nich celkom zábavné rôzne hry typu: Hádaj na čo myslím alebo že budete rátať, koľko červených áut vidíte na ceste alebo opismi čo okolo seba míňate a podobne.

V každom kreatívnom hračkárstve zoženiete aj rozličné cestovné hry na skrátenie dlhej chvíle - napríklad magnetické puzzle či prevliekačky.  A keď nastane kríza a nič už mu nebude pripadať zaujímavé, vďačnou záchranou sú aj rôzne chrumky sušené ovocie. Že s dieťaťom v aute máte stále namrvené, to už viete. Pokojná cesta za to stojí. :-)

cestovanie s deťmi v aute

Nevyhnutné zastávky

Keď už je dieťa naozaj mrzuté, vrtí sa a dobiedza otázkami, kedy tam už budete, je najvyšší čas urobiť si pauzu. No aj bez toho sa odporúča sa stáť aspoň každé dve hodiny. Nám sa osvedčilo viacero kratších zastávok a jedna dlhšia, aspoň trištvrte hodinová, záleží však na veku, potrebách a temperamente vášho drobca.

Na väčšine čerpacích staníc na Slovensku a na odpočívadlách v Rakúsku nájdete detské kútiky (alebo priestor, ktorý nimi chce byť :), kde si môžu menšie detičky trochu vystrieť nožičky. A na niektorých pumpách a odpočívadlách u nás aj v zahraničí sú aj detské preliezky, šmykľavky a podobne, najmä Rakúšania to majú celkom premakané.  

Oplatí sa urobiť si prieskum, kde sa nachádza aké odpočívadlo, či motorest alebo koliba s výbehom a skúsiť prestávky načasovať tak, aby vaše dieťa malo kde vybiť energiu
a v aute tak bolo menej neposedné. Keď sme sa pred pár rokmi vybrali na náš prvý rodinný roadtrip do Talianska (malá nomádka dovŕšila polroka), kdekoľvek sa dalo, rozkladali sme jej hrubú deku, aby sa tam mohla prevaľovať a gúľať a poriadne si ponaťahovala nožičky. Hoci bábätko ešte nelozí a nechodí, tiež nie je dobré, aby bolo „usedené”.

Bez stresu

Nenaháňajte sa. Radšej vyrazte skôr, ale majte dostatočnú časovú rezervu. To znamená dvojnásobok „bežnej” časovej rezervy. Najmä pri prestávkach sa neponáhľajte, nesúrte dieťa z detského ihriska či z kútiku, neskracujte prestávky, aby ste „stíhali”. Môže sa vám to totiž nepekne vrátiť, máme to odskúšané.

Vaša nervozita a stres sa môžu poľahky preniesť aj na dieťa a viete, ako to asi dopadne. Svojou mrzutosťou a plačlivosťou vám to v aute môže osladiť
. A naopak, platí, že ak vy ste v pohode (hoci aj traktory padajú, nič nevychádza podľa plánu a do cieľa dorazíte pred polnocou namiesto pred večerou), v pohode bude aj váš drobec. K tomu sa pridáva aj naša cestovateľská mantra: Pri cestovaní s dieťaťom očakávajte neočakávané, alebo: Neočakávajte nič, prijmite všetko.

Štastnú cestu!

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: