Presunúť na hlavný obsah

Ako nájsť dieťaťu vhodný šport

Zdravie

Asi ste sa už ocitli s vašim dieťaťom v situácii, že odmieta pokračovať v trénovaní vybraného športu. Rodič nerozumie čo sa stalo, veď ho to tak bavilo! A opäť prichádza na rad skúšanie a rozmýšľanie akým smerom sa ubrať.

Niekedy sa na prvý pohľad môže zdať, že tréningy sú jednotvárne, tréner je prísny, núti do výkonu, alebo sa dieťa nezladilo s kolektívom. Neúspešné hľadanie toho pravého športu môže prinášať frustráciu a sklamanie. Deti môžu zanevrieť a dokonca sami seba presvedčiť o tom, že na šport ako taký sa nehodia.

Vy si uvedomujete, že pohyb je pre dieťa dôležitý. Nechcete, aby sedelo pred počítačom, či s mobilom v ruke. Chcete, aby šport bol súčasťou jeho života, vštepil mu dobré návyky a malo z neho radosť. Niekde v kútiku duše dúfate, že ho podrží aj v ťažkom období puberty.

Ako z toho von?

Deti sú prirodzene zvedavé a radi skúšajú nové. Aj preto v BENITIME každé dieťa  trénuje rôzne športy a tréneri vidia čo dieťa baví či nebaví.

Tréneri  a psychológovia Benitimu vďaka sledovaniu správania detí  pri výkone športu, vyvinuli úplne novú a jedinečnú psychologickú diagnostiku v športe  - ŠPORT test. Na základe osobnostnej diagnostiky v kombinácii s fyzickou dispozíciou dieťaťa dokážeme s veľmi vysokou presnosťou určiť športy, v ktorých sa dieťa “nájde” a je predpoklad, že v nich aj zotrvá.

Ak dieťa robí ten šport, ktorý ho vnútorne napĺňa, bude ho pozitívna emócia posúvať vpred. Zažije pocit úspechu, či už počas  pravidelného rekreačného športovania pre radosť alebo vrcholového výkonnostného. 

Ako to funguje?

ŠPORT test je 2-hodinový program pozostávajúci z PERSONAL testu (psychologicko-osobnostný dotazník) a EUROFIT testov (testy aktuálnych fyzických dispozícií a posúdenie zdravotného a vývojového stavu dieťaťa).

Skĺbením obidvoch testov dostaneme výsledok, ktorý rodičom a dieťaťu pomôžu nájsť ten pravý šport - bude ho baviť, zotrvá pri ňom čo najdlhšie a bude ho robiť šťastným.

Doporučíme konkrétne športy, ktoré sú najvhodnejšie pre dieťa a poukážeme na tie, ktoré dieťa dlhodobo baviť nebudú. Test posúdi  jeho psychickú odolnosť, aj ako sa vie pri športovom výkone koncentrovať. Výsledky testu odporučia optimálne nastavenie tréningu, aby dieťa nebolo športom preťažené a neodradilo ho to.

Výstupom fyzickej časti testu je zhodnotenie fyzických dispozícií  a pohybových zručností dieťaťa a porovnanie s priemernými výsledkami rovesníkov. Z testu vyplynie aj návrh kompenzačných cvičení, ktorými sa dosiahne rovnomerný vývoj dieťaťa.

“Športovo nadané deti usmerníme, aby nestrácali čas skúšaním rôznych športov a mohli rozvíjať svoj talent čo najskôr. Pohybovo menej zdatným deťom test pomôže nájsť športy, v ktorých sa môžu s radosťou realizovať. Veď predsa každé dieťa môže športovať, ide len o to, aby šport zodpovedal čo najviac jeho možnostiam.” uzatvára Andrea Čvapková, spoluzakladateľka BENITIM.

- reklamná správa -