Jesenný autosalón vo Frankfurte prinesie viacero automobilových premiér, jednou z najočakávanejších bude rozhodne debut štvrtej generácie Škody Octavia. Česi len nedávno svetu predviedli modernizovaný Superb, už teraz však vo veľkom chystajú debut ďalšej generácie svojho bestselleru. Čo o ňom zatiaľ vieme?

Octavia príde s odlišným dizajnom, zbaví sa delených svetiel, mohla by vyzerať veľmi podobne tejto vizualizácii
Zdroj: Kolesa.ru/Nikita Chuiko

Nemecký Auto Bild informuje, že pri novej Octavii môžeme rátať s dĺžkou približne 4 700 mm, čo by v porovnaní s dneškom predstavovalo nárast o 30 mm. Vynikať bude vo svojej tradičnej disciplíne, liftback by mal i naďalej ponúkať 590-litrovú kapacitu batožinového priestoru, v prípade kombi sa vraj dočkáme mierneho nárastu na približne 620 litrov. Novinkou podľa Nemcov bude fakt, že kombi sa svetu ukáže skôr, než liftback.

Z hľadiska dizajnu Škoda, zdá sa, vypočuje kritické hlasy motoristickej verejnosti vo vzťahu k predným svetlám aktuálnej generácie po facelifte. Znamená to, že novinka už nebude mať delené reflektory. Tie teraz budú podstatne užšie, dostanú diódovú techniku a v hre údajne je aj Matrix-LED technológia. Je však stále otázne, či si ju Škoda aspoň na nejaký čas nenechá len pre svoju vlajkovú loď. Očakávať možno prítomnosť výrazne vyššej čelnej masky, tá narastie v štýle, ktorý aktuálne vyznáva napríklad BMW.

Podľa viacerých vizualizácií profesionálnych grafikov založených na špiónskych fotkách, ktoré sú dnes dostupné, by sa štvrtá generácia českého bestselleru mala viac inšpirovať obľúbeným dizajnom Superbu. Platiť to bude pri pohľade z profilu, ale i zozadu. Ako informuje web Kolesa.ru, koniec auta budú zdobiť úzke LED svetlá v štýle Škody Scala. Do úvahy preto pripadá i prítomnosť dynamickej smerovky. 

Zdroj: Filip Kadlečík