Kostka: Je to pozitívny moment, keď sa rútite do projektu, ktorý vám je blízky

Spevák skupiny Korben Dallas Juraj Benetin a dirigent Braňo Kostka sa už tešia na spoločné vystúpenie na pätnástom ročníku festivalu Viva Musica!, ktoré sa uskutoční v stredu 31. júla v bratislavskej Starej tržnici.

12.06.2019 09:39
Zdena Studenková, braňo kostka Foto:
Speváčka Lina Mayer počas krstu jej debutového albumu v spoločnosti Zdeny Studenkovej a Braňa Kostku.
debata

Na zhruba hodinu a pol trvajúcom koncerte sa popri Benetinovi a kapele Korben Dallas predvedú aj Jana Kirschner, Katarzia a Dan Bárta. Každý z nich pritom zaspieva štyri pesničky, ktoré už v špeciálnom prevedení s orchestrom zazneli na niektorom z uplynulých ročníkov festivalu. V rámci spoločného vystúpenia zároveň odznie aj niekoľko už známych skladieb pretvorených na duetá, ktoré prepoja prechody od jedného interpreta k druhému. "Je to päť rokov, čo sme vystupovali na Viva Musica! festivale a to vystúpenie malo pre nás ďalekosiahle následky, tak uvidíme, čo to bude teraz. Stretávame sa na pódiu štyria, všetci sa máme veľmi radi, takže je to veľmi fungujúca spolupráca. Asi nás aj tak trošku zámerne takto vybrali a namixovali, aby to bol taký žúr. Chystáme si to tak, aby nás to bavilo, aby to nebolo príliš vyčerpávajúce, ale také spontánne. Všetci štyria zahráme po štyri skladby, od nás zaznejú pesničky Otec, Za sklom, Beh a ešte si rozmyslíme, čo. Budú tam aj nejaké prelivy, také prekrytia, skladby, v ktorých sa stretneme v duetách,“ prezradil v rozhovore Juraj Benetin.

Interpretov bude počas celého koncertu sprevádzať štyridsaťčlenný orchester pod vedením dirigenta Braňa Kostku. "To vystúpenie, tak ako celý tento festival, pre mňa osobne znamená slobodu. Znie to veľmi pateticky, možno preto to nie je takto prioritne podsúvané ako slogan reprezentujúci podstatu Viva Musica! festivalu, ale pre mňa osobne je táto esencia jedna z najdôležitejších a tento festival tú slobodu prináša. Slobodu pohľadu na hudbu ako takú, čo stelesňuje aj môj pohľad na hudbu od čias, keď som ju začal počúvať. Teším sa, že môžem fungovať v platforme, v ktorej môžem niečo povedať, že môžem tomu projektu nejako pomôcť a môžem čerpať zo svojich skúseností, určite sa v tom budem cítiť ako doma. Myslím, že je to veľmi pozitívny moment, keď sa rútite do projektu, ktorý vám je veľmi blízky a ktorý viete, že vás bude veľmi baviť, bude príjemný a navyše sa preň cítite veľmi disponovaný. To je pre každého pozitívny moment,“ poznamenal Kostka.

Ambície organizačného tímu festivalu sú rovnaké ako po minulé roky. "Naša vízia je počas celých tých pätnástich rokov stále nezmenená, chceme rozširovať publikum klasickej hudby. Veľmi sa tešíme zo záujmu verejnosti, na znak čoho sme sa pokúsili i tento rok zostaviť čo najpestrejšiu ponuku koncertov klasickej a neklasickej hudby, “ zhrnul hlavný organizátor Viva Musica! Matej Drlička.

Na festival Viva Musica!, ktorý sa uskutoční od 27. júna do 22. augusta na rôznych miestach v Bratislave, zavíta aj islandský hudobník Ólafur Arnalds, francúzsko-srbský huslista Nemanja Radulović s orchestrom Double Sens, britský violončelista Peter Gregson, islandský klavirista Víkingur Ólafsson či španielske zoskupenie The Opera Locos.

Festival tradične otvorí koncert Janoska Ensemble. Dejiskom úvodného koncertu Viva Musica!, ktorý sa uskutoční 27. júna, bude opäť Stará tržnica. Janoska Ensemble tentoraz predstavia skladby z najnovšieho albumu Revolution (2019), ktorý obsahuje aj coververzie piesní legendárnych Beatles. Počin nahrávali vo viedenskom Konzerthause a v slávnych Abbey Road Studios v Londýne.

Záverečný koncert podujatia, Symfónia o zemi Pavla Barabáša, sa uskutoční 22. augusta, takisto v Starej tržnici. Na koncerte, ktorý organizátori Viva Musica! festivalu pripravili pri príležitosti okrúhlych narodenín známeho dokumentaristu, zaznie hudba Michala Novinského, Martina "Maoka“ Tesáka, Oskara Rózsu a Maroša Barabáša v podaní Symfonického orchestra a zboru Viva Musica! pod taktovkou Michaely Rózsa Růžičkovej. Keďže filmy Pavla Barabáša sú najmä o tom, ako by sa mal človek správať k tejto planéte, bude záverečný koncert 15. ročníka festivalu Viva Musica! zároveň veľkou hudobno-obrazovou poctou prírode.

debata chyba
Viac na túto tému: #Dan Bárta #Viva Musica! #Braňo Kostka